Η περίοδος των εκπτώσεων στα καταστήματα αργεί ακόμη, ωστόσο οι διαιτητές αποφάσισαν να την «ανοίξουν» από τώρα. Οι εκπτώσεις των διαιτητών αφορούν –τι άλλο;- τον πειθαρχικό έλεγχο, καθώς στα ματς της 9ης αγωνιστικής παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ατιμωρησίας σε αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα και αντιαθλητικές συμπεριφορές που «σήκωναν» κόκκινη κάρτα την οποία οι διαιτητές είχαν μάλλον ξεχάσει στα αποδυτήρια.
Του Άρη Ασβεστά
Μεγάλο «έγκλημα», πάντως, δεν έγινε και αυτό είναι το θετικό από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στο ντέρμπι της αγωνιστικής δεν υπήρξαν φωνές για τη διαιτησία του Σπάθα που άγγιξε το άριστα. Σύμφωνα, εξάλλου, με το ρεπορτάζ, ουδείς εκ των διαιτητών ή των βοηθών που έκαναν λάθη, κινδυνεύει με τιμωρία, καθώς θεωρήθηκε πως δεν αλλοιώθηκαν αποτελέσματα.
Ας δούμε αναλυτικά πώς σφύριξαν οι διαιτητές στα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής:
ΘΑΝΟΣ: Πανιώνιος-ΟΦΗ 1-3
Πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου αντιμετώπισε στη Νέα Σμύρνη ο Δημήτρης Θάνος. Ο ρέφερι από τα Γρεβενά που δεν έχει πείσει ότι είναι διαιτητής για μεγάλα πράγματα, είτε δεν αντιλήφθηκε είτε έκανε τα «στραβά μάτια» στα δύο γκολ που πέτυχε ο Σίσιτς, ο οποίος γύρισε (και τις δύο φορές) και έβριζε την κερκίδα προκαλώντας ένταση. Ο Σλοβένος έπρεπε να αποβληθεί, όπως πιθανόν και ο Τσότσαλιτς για ένα ιδιαιτέρως σκληρό μαρκάρισμα στον Μάντζιο. Επίσης, η β’ βοηθός, Κουρομπίλια έκοψε με ένα ανύπαρκτο οφσάιντ τον Μάντζιο. Πάντως, παρά τα όποια διαιτητικά λάθη, δεν υπήρξαν γκρίνιες από τις ομάδες και αυτό είναι θετικό για τον Θάνο.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρης-Ολυμπιακός 2-3
Έντονα προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο παρουσίασε και ο Τάσος Σιδηρόπουλος στο Χαριλάου που έκανε μεγάλες «εκπτώσεις» σε κάρτες και στάθηκε τυχερός που δεν αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Ο Δωδεκανήσιος ρέφερι χαρίστηκε κυρίως σε παίκτες του Άρη, όπως ο Καζναφέρης, ο Καστίγιο και ο Ιάκομπ που βάσει κανονισμού θα μπορούσαν να αποβληθούν για το σκληρό τους παιχνίδι. Υπάρχει, εξάλλου, και μια περίπτωση πέναλτι του Σανκαρέ στον Μέλμπεργκ στο 58’, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί αν και ήταν δύσκολο για τον Σιδηρόπουλο να το δει. Αλάνθαστοι οι βοηθοί, Καρσιώτης και Ποντίκης.
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εργοτέλης-Παναιτωλικός 0-0
Χωρίς δύσκολες φάσεις η αναμέτρηση του Παγκρητίου, βοήθησε τον Πραξιτέλη Ζαχαριάδη να περάσει απαρατήρητος και να μην έχει γκρίνιες μετά το ματς από τις ομάδες και τους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές είχε σωστά σφυρίγματα, αν και στα δύσκολα δεν έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Καλή εικόνα και από τους βοηθούς, Δημητριάδη και Κούλα.
ΔΕΛΦΑΚΗΣ: Ξάνθη-Κέρκυρα 1-0
Στο γκολ της Ξάνθης, η μπάλα είναι ξεκάθαρο πως βρίσκει στο χέρι του Μαρκόφσκι. Είναι, όμως, ένα χέρι ακούσιο και η θέση του σώματος του Σέρβου φαίνεται φυσιολογική. Συμπερασματικά, η απόφαση του Γιάννη Δελφάκη να μετρήσει το γκολ ήταν ορθή, όπως σωστή κρίνεται και η αποβολή του Ντάνι στο 66’. Ο Τριπολιτσιώτης ρέφερι έκανε μια καλή διαιτησία στο δεύτερο παιχνίδι του στη Σούπερ Λίγκα και άφησε υποσχέσεις. Θα μπορούσε πάντως να βγάζει πιο συχνά την κάρτα από το τσεπάκι του. Χωρίς λάθη οι βοηθοί, Δημόπουλος και Αναστόπουλος.
ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 1-0
Δύσκολη αποστολή είχε στην Τρίπολη ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος και η τύχη δεν τον βοήθησε ώστε να αποφύγει το λάθος. Το παιχνίδι δεν είχε πολλές αμφισβητούμενες φάσεις, ωστόσο σε μία από αυτές, ο Τρικαλινός ρέφερι έκανε λάθος εκτίμηση. Ο λόγος για το «γκρέμισμα» του Περόνε από τον Τσιρίλο, όπου φαίνεται να υπάρχει καθαρό πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Κατά τ’ άλλα πήγε καλά αλλά ακόμη δεν πείθει. Γενικά σωστές οι υποδείξεις των βοηθών, Τάτση και Πάνου.
ΣΠΑΘΑΣ: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2
Εξαιρετική ήταν η διαιτησία του Ηλία Σπάθα στο μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα και τις αμφισβητούμενες φάσεις που του έτυχαν. Ο Πειραιώτης ρέφερι διανύει περίοδο φόρμας και αποδείχτηκε η ιδανική επιλογή για ένα τέτοιο ματς. Αποτέλεσμα όλων αυτών, να μην ασχοληθούν οι δύο ομάδες με τη διαιτησία του, αλλά και να μην έχει ιδιαίτερες παρατηρήσεις να του κάνει ο παρατηρητής διαιτησίας του ντέρμπι, Γιώργος Μπίκας.
Η μοναδική παραφωνία ήταν ο β’ βοηθός, Γεωργαράκος, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο έκοψε δύο φορές την ΑΕΚ με ανύπαρκτα οφσάιντ (Λεονάρντο και Λυμπερόπουλος). Σωστές οι υποδείξεις του α’ βοηθού, Ευθυμιάδη, ο οποίος ωστόσο θα μπορούσε να ενημερώσει τον Σπάθα (που δεν έβλεπε) για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η συμπλοκή Κάλα-Λέτο. Στη φάση αυτή θα μπορούσε να αποβληθεί απ’ ευθείας ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και να δει τουλάχιστον κίτρινη (ή και κόκκινη) ο παίκτης του Παναθηναϊκού. Μια κάρτα, νωρίτερα από αυτή που είδε στις καθυστερήσεις, μπορούσε να δει και ο Βάργκας. Αναφορικά με ένα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ που συζητείται στη φάση του δοκαριού του Κάλα, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπήρξε ξεκάθαρη παράβαση. Το ότι από την επίσημη ΑΕΚ δεν φώναξαν, ενώ και ο «κιτρινόμαυρος» Τύπος δεν «σήκωσε» ιδιαίτερα το θέμα, αποδεικνύει ότι ήταν μια δύσκολη περίπτωση για την οποία δεν μπορείς να πάρεις σαφή θέση.