Σε ένα από τα εντυπωσιακότερα γήπεδα της Ευρώπης αγωνίζεται ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Πρόκειται για την έδρα της Ντόρτμουντ, το «Βεστφαλενστάντιον» όπως το γνωρίζουμε όλοι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Γερμανίας. Η επίσημη ονομασία του είναι το «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ», όπως έχει βαφτιστεί μετά από χορηγική συμφωνία με ασφαλιστική εταιρεία το Δεκέμβριο του 2005, η οποία έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2016.
Γράφει ο Βαγγέλης Νερατζιάς
Από το 1909 που ιδρύθηκε η Μπορούσια μέχρι το 1937 χρησιμοποιούσε ως έδρα το «Βάιζε Βίζε», ένα γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θεατών, χτισμένο στα βόρεια της πόλης. Ακολούθως μετακόμισε στο στάδιο Ρότε Έρντε στο νότο της πόλης, όπου η ομάδα είχε μεγάλες επιτυχίες στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Η τελική μετακόμιση της ομάδας πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1974-75, όταν στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 1974 κατασκευάστηκε το «Βεστφαλενστάντιον» μετά από τρία χρόνια εργασιών, που αποτελεί την έδρα του συλλόγου μέχρι σήμερα.
Η ονομασία του προέρχεται από την πρώην πρωσική επαρχία της Βεστφαλίας, η οποία αποτελεί μέρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα διασημότερα γήπεδα της Ευρώπης, όπου δεσπόζουν τα τεράστια «πέταλα», στα οποία δημιουργείται τρομερή ατμόσφαιρα από τους οπαδούς του συλλόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο παρελθόν εξελέγη καλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου από τους «Times» για το κλίμα που επικρατεί, ενώ στην χώρα το αποκαλούν ως «όπερα του γερμανικού ποδοσφαίρου».
Το «Βεστφαλενστάντιον» έχει χωρητικότητα 80.720 θεατών και στα περισσότερα παιχνίδια είναι κατάμεστο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι πρωταθλητές Γερμανίας είναι σταθερά στην κορυφή των εισιτηρίων διαρκείας και φέτος το «κοντέρ» σταμάτησε στα 51.200, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης! Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2010/11 είχε 79.151 θεατές κατά μέσο όρο κάνοντας sold out στα 13 από τα 17 παιχνίδια της(!) και κόβοντας συνολικά 1.345.560 εισιτήρια.
Από το 1974 που κατασκευάστηκε έχουν γίνει αρκετές διορθωτικές κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του, με πιο πρόσφατη αυτή του 2006, ενώ εντός του γηπέδου υπάρχουν δύο τεράστιες οθόνες 48 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των εργασιών βρέθηκε μια βόμβα λίγα μέτρα κάτω από τον αγωνιστικό χώρο, καθώς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή βομβαρδίστηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού η κοιλάδα του Ρουρ αποτελούσε μέρος του βιομηχανικού κέντρου της Γερμανίας.
Και οικολογικό…
Μέσα στο καλοκαίρι οι διοικούντες τον σύλλογο έκαναν ένα βήμα παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι βλέπουν μπροστά. Έτσι υπέγραψαν συμφωνία με την εταιρεία ενέργειας, "Q.cells" προκειμένου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην οροφή της μεγάλης κερκίδας με στόχο να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση τόσο ολόκληρου του γηπέδου όσο και κάποιων σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, τα έσοδα της ομάδας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 9 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια της συνεργασίας.
Δείτε τα σχετικά βίντεο