Σε μια πολύ καλή συζήτηση με δύο από τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου που έχουν το δικαίωμα να ισχυριστούν ότι προσπαθούν να λειτουργούν με επιχειρηματική και καθόλου τυχοδιωκτική αντίληψη, φτάσαμε μπροστά στη διαπίστωση ότι ο συνεταιρισμός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει ή να δημιουργήσει την προοπτική της επιβίωσής του στην «κουρεμένη» εποχή της Ελλάδας.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Φώτης Κωστούλας σκέφτηκαν φωναχτά, στους αποψινούς «Insiders» του NovaΣΠΟΡFM 94,6, για την προοπτική του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και «ομολόγησαν» ότι η Superleague δεν τους έχει παραδώσει απολύτως κανένα εργαλείο που θα τους βοηθούσε να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν για να δημιουργήσουν νέα έσοδα ή να αυξήσουν αυτά που αντλούν από τις ήδη υπάρχουσες πηγές. Και οι δύο έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στη δημιουργία υποδομής, βάζουν κεφάλαια στην ακαδημία, αγοράζουν νεαρούς Ελληνες παίκτες. Το κάνουν επειδή την αντιλαμβάνονται ως μέθοδο που θα φέρει οικονομικά αποτελέσματα, αλλά όχι επειδή έχουν πειστεί περί αυτού από μια έρευνα, μια επαγγελματική μελέτη για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και οι δύο παραδέχθηκαν ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξοι ότι θα φτάσουν σύντομα στην περίοδο που η ΠΑΕ τους θα ζει από τα έσοδά της, δίχως την ανάγκη ενίσχυσης από την δική τους τσέπη. Και το ομολογούν αυτοί, που ανήκουν στο γκρουπ των ελάχιστων που επενδύουν με επιχειρηματική αντίληψη στο ποδόσφαιρο, δηλαδή που κάνουν τουλάχιστον τα αυτονόητα. Την ίδια ώρα που θεωρούν δεδομένο ότι ορισμένες από τις διπλανές τους ΠΑΕ θα αναγκαστούν, λόγω χρεών, να εξαφανιστούν.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βρίσκονται εκεί, γιατί πληρώνονται αυτοί που ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να λειτουργήσουν υπέρ των επενδυτών, των επιχειρηματιών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όταν δεν έχουν να τους παρουσιάσουν ούτε μια σοβαρή έρευνα αγοράς, ούτε μια μελέτη της προκοπής για την μέθοδο που θα έπρεπε να ακολουθεί μια ΠΑΕ για να εξασφαλίσει τουλάχιστον την μακροημέρευσή της. Είναι από τις στιγμές που αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να υπάρχει και να κοστίζει στους επιχειρηματίες της μπάλας η Superleague.
Θεωρώ δεδομένο ότι η αγορά του ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να αλλάξει τη μοίρα της και να δει τα έσοδά της τουλάχιστον να διατηρούνται και να μη συρρικνώνονται. Θεωρώ βέβαιο ότι το ποδόσφαιρο θα μείνει πιστό στις ελληνικές παραδόσεις. Θα συνεχίσει να ζει από συνήθεια, να λειτουργεί με τον πατροπαράδοτο τρόπο, να εφαρμόζει αυτή την δική του μέθοδο, που θα έπρεπε να έχει κατοχυρώσει ως παγκόσμια πατέντα, για το πώς γίνεται κάποιος μόνο να χάνει λεφτά στο ποδόσφαιρο και να μην κερδίζει ποτέ. Ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως λέμε Ελλάδα.
Συζητούσαμε στην εκπομπή με τον προπονητή της Εθνικής Νέων, τον Κώστα Τσάνα για το έγκλημα των ΠΑΕ που δεν εμπιστεύονται τόσο ταλαντούχους και εξελίξιμους νέους ποδοσφαιριστές σαν αυτούς της τάξης του ’93-’94 που βρίσκονται σήμερα στην ομάδα. Οι προπονητές προσπαθούν να πείσουν τους επιχειρηματίες να αντιληφθούν το συμφέρον τους και να εμπιστευθούν, επιτέλους, τους νέους Ελληνες. Ψιλά γράμματα, για επιχειρηματίες που πάσχουν από επιχειρηματική πρεσβυωπία και δεν μπορούν να διαβάσουν το μάθημα για να διδαχθούν και να ακολουθήσουν τα δεκάδες παραδείγματα που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το έχουν πάρει το ποδόσφαιρο από το χέρι, του έχουν φορέσει χειροπέδες για να το κρατούν σφιχτά και το οδηγούν τρέχοντας προς τη χρεοκοπία.