Στο Καραϊσκάκη συνάντησα χθες μια από τις πιο καλοδουλεμένες ομάδες που έχω παρακολουθήσει από κοντά σε ελληνικό γήπεδο. Μια ομάδα που δίδασκε το transition, την εκπληκτική μετάβαση από τη φάση της άμυνας στη φάση της επίθεσης. Ένα σύνολο με φοβερό συγχρονισμό και αρμονία στις κινήσεις του, που κάλυπτε έξοχα τους χώρους ανάλογα με την κατεύθυνση της μπάλας και την επιλογή του προπονητή για τα πλεονεκτήματα που επιθυμούσε να δημιουργήσει στους χώρους.
Στην εξέλιξη του ματς διάβαζα τα tweets ενός Γερμανού δημοσιογράφου που έχω επιλέξει να ακολουθώ. Τι του έκανε εντύπωση; Ναι, αυτό που έκανε σε όλους μας, το «δύο στα δύο» στις εκτελέσεις του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο. Δεν ήταν μόνο αυτό. Τον εξέπληξε το πόσο βαθιά ήταν η ανάγνωση που είχε κάνει ο πάγκος του Ολυμπιακού στον τρόπο της ανάπτυξης της Ντόρτμουντ. Είδε ότι το πρώτο γκολ των Ερυθρόλευκων ήρθε επειδή ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε να φορτώσει την αριστερή πλευρά με τρεις παίκτες (Μαρκάνο, Χολέμπας, Μιραλάς) στη φάση της επίτευξης του τέρματος. Στην ανάπαυλα σχολίαζε αυτό που σχολιάζαμε οι Ελληνες, ότι ο Βαλβέρδε θα έπρεπε να κλείσει την τρύπα στον άξονα. Οι περισσότεροι είχαμε μαντέψει την αλλαγή, την οποία ο Γερμανός δεν θα μπορούσε να ξέρει, με την μετατόπιση του Μοντέστο.
Στην αλλαγή του Μακούν ο Γερμανός μπερδεύτηκε, βιάστηκε και έγραψε «λάθος». Λίγο αργότερα ανέβασε ακόμη ένα «tweet»: «Λάθος δικό μου, προφανώς ο προπονητής ξέρει καλύτερα την ομάδα του από μένα».
Το χθεσινό είναι ένα παιχνίδι – τυπικό δείγμα για τις σχολές του ποδοσφαίρου, για την διδαχή της μεθόδου αντιμετώπισης ενός αντιπάλου υψηλότερης ταχύτητας και μεγαλύτερης δημιουργικής – μεσοεπιθετικής ικανότητας. Ο Βαλέρδε και οι έμπειροι ποδοσφαιριστές του έδειξαν πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς μια ομάδα που παίζει υψηλότερου ρυθμού και μεγαλύτερης έντασης ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός δεν πήρε μόνο τη νίκη χθες στο Καραϊσκάκη. Μαζί με τη νίκη ο Βαλβέρδε ανακάλυψε και την μέθοδο για αποτελεσματικές εμφανίσεις στα επόμενα παιχνίδια. Διότι αν καταφέρει να εξελίξει τον χθεσινό του τρόπο, ο Ολυμπιακός δημιουργεί στον εαυτό του την προοπτική να παρουσιάσει αποτελεσματικό σχέδιο στο γερμανικό και το γαλλικό έδαφος. Κι αν του κάτσει…
Υποσημείωση: Το χθεσινό ματς είναι και ένα έξοχο case study για το πώς φτιάχνεις μια καυτή έδρα δίχως ζημιά. Ούτε καπνογόνα, ούτε κροτίδες, ούτε τσαμπουκάδες, κι όμως η έδρα πετούσε φλόγες. Και η χορογραφία μάγεψε τους πάντες, όπως αποδεικνύει η φωτογραφία που τράβηξε μια φίλη του Μαρκάνο και την κάρφωσε στο twitter έκθαμβη.
Και κάτι ακόμη: μπροστά στα μάτια μου εκτυλίχθηκε μια σκηνή πολιτισμού. Ενας φίλος του Ολυμπιακού σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο συνοδός του τον πήγε από λάθος είσοδο. Κι εκεί συνάντησαν έναν υπάλληλο που τους μίλησε, το λιγότερο, με απρέπεια. Σε χρόνο dt εμφανίστηκε ο προϊστάμενός του, του έβαλε γκάζια και, φυσικά, επέτρεψε την είσοδο στον ανάπηρο φίλο του Ολυμπιακού για να τον διευκολύνει να φτάσει στην «σωστή» είσοδο με μικρότερη ταλαιπωρία. Επιτέλους, το επίπεδο συμπεριφοράς των ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες στους ποδοσφαιρόφιλους ανεβαίνει και οι κοινωνικά αναίσθητοι εντοπίζονται και εκτοπίζονται!