Η απολογία του Μάκη Ψωμιάδη στον ανακριτή Κασίμη είναι ένα από τα πιο διδακτικά κείμενα αυτής της υπόθεσης που αφορά την έρευνα για τα στημένα παιχνίδια και την επιχείρηση κάθαρσης του ποδοσφαίρου.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη δεν είναι η επιβεβαίωση που λαμβάνει επί της εκτίμησης ότι η εισαγγελική και η ανακριτική έρευνα δεν έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο για να στηρίξουν τις κατηγορίες που απήγγειλαν κατά την άσκηση της δίωξης στον Ψωμιάδη όσο η νέα καθαρή ένδειξη ότι οι αρχές δεν θέλησαν να φτάσουν αυτή την έρευνα στο βάθος.
Διότι σε συνέχεια των προηγούμενων, ο αναγνώστης ξαναβρίσκει μπροστά του ένα σημαντικό σημείο στο οποίο πονάει πολύ αυτή η έρευνα: ο πρόεδρος της ΕΠΟ, πρωταγωνιστής σε σημαντικό αριθμό τηλεφωνημάτων και πιθανόν μάρτυρας ή/και κατηγορούμενος κλειδί, έχει μείνει έξω από το κάδρο της ευθύνης μολονότι υπάρχουν τόσα στοιχεία συμμετοχής του που "αναγκάζουν" τον παρατηρητή της υπόθεσης, το λιγότερο, να απορεί πώς είναι δυνατόν να μην έχει μπει στο στόχαστρο της εισαγγελέως και, τώρα, του ανακριτή.
Σε τρία διαφορετικά σημεία της απολογίας του στον ανακριτή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το sport-fm.gr, ο Ψωμιάδης αναφέρεται στον Σοφοκλή Πιλάβιο και δίνει επιπλέον λόγους στις αρχές να ασχοληθούν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ.
"Ο Πιλάβιος ανησυχούσε διότι του ησκούντο πιέσεις για τον διορισμό διαιτητών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ευνοηθούν οι ομάδες από φιλικά διακειμένους προς αυτές διαιτητές",
"του πρότεινα να βάζει ακέραιους διαιτητές εκτός κυκλώματος και αυτός ο ορισμός των διαιτητών έγινε βάσει αυτής της γενικής υποδείξεώς μου"
"ήθελα να προειδοποιήσω τον φίλο μου τον Νίκο Πατέρα να προσέξει τον διορισμό των διαιτητών σε αυτόν τον αγώνα, διότι ήμουν σίγουρος ότι ο Μπέος θα προσπαθούσε να επηρεάσει τον Πιλάβιο ώστε να τοποθετήσει αρνητικά διακείμενους στον Παναθηναϊκό διαιτητές".
Αυτές είναι μόνο τρεις από τις ευθείες αναφορές του Ψωμιάδη στον Πιλάβιο κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ υπάρχει σε τηλεφωνικές συνομιλίες της δικογραφίας, υπάρχει στις καταθέσεις κατηγορούμενων και μαρτύρων και, κυρίως, υπάρχει στο κάδρο των υπευθύνων για την κατάντια του ελληνικού πρωταθλήματος. Η εισαγγελέας, ανεξήγητα, αποφάσισε να τον αφήσει έξω από τις διώξεις. Το ίδιο κάνει, για την ώρα τουλάχιστον, ο ανακριτής.
Αλήθεια, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Φάκος, έχει τα κότσια και τη δικαιοδοσία να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΕΠΟ, μήπως πάρουμε έστω με αυτό τον τρόπο της απαντήσεις του Πιλάβιου, οι οποίες μπορεί και να λύσουν όλα τα μυστήρια αυτής της υπόθεσης που σκοτώνει το ποδόσφαιρο;