Μόνο οι λεπτομέρειες απομένουν για να μεταγραφεί ο Απόστολος Βέλλιος στην Έβερτον και τότε θα προστεθεί στην λίστα των 22 Ελλήνων που έχουν παίξει στα γήπεδα της Αγγλίας.

Το www.sport-fm έψαξε, τους βρήκε και σας τους παρουσιάζει.

Γιώργος Δώνης

Ο τεχνικός του Ατρομήτου έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στην Premier League, την περίοδο 96-97. Το «τρένο» έκανε γνωστό το όνομα του με την «κούρσα» στο εναντίον του Άγιαξ και με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την φανέλα του Παναθηναϊκού, τράβηξε το ενδιαφέρον της Μπλάκμπερν, η οποία δαπάνησε 1,1 δισεκατομμύρια δραχμές για να τον αποκτήσει, ποσό ρεκόρ για την εποχή. Εκτός των «ρόδων» έχει φορέσει και την φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χάντερσφιλντ.

Νίκος Νταμπίζας

Όταν έπαιζε μπάλα με την φανέλα του Ερμή Αμυνταίου, ούτε ο ίδιος δεν περίμενε πως μετά από μερικά χρόνια θα έπαιζε με την φανέλα της Νιουκάστλ, θα γινόταν αρχηγός της και θα είχε περισσότερες συμμετοχές στην Premier League από κάθε Έλληνα. Το 1998, πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στους «ανθρακωρύχους», έκατσε στο Σεντ Τζέιμς Παρκ μέχρι το 2003 και μετά φόρεσε την φανέλα της Λέστερ έως και το 2005. Συνολικά, είχε 193 συμμετοχές και 13 γκολ.

Στέλιος Γιαννακόπουλος

Όντας βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού και πρωταθλητής, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος αποφάσισε το 2003 να κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του και να πάρει το αεροπλάνο για Αγγλία. Αποδέχτηκε την πρόταση της Μπόλτον και έπειτα από έναν χρόνο έπαιζε στον τελικό του League Cup. Οι εμφανίσεις του, έκαναν αρκετό ντόρο κι αρκετές αγγλικές ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως η Λίβερπουλ, είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτηση του. Κάνοντας 137 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 20 γκολ με την Μπόλτον, έκλεισε την καριέρα του στην Χαλ το 2009.

Θοδωρής Ζαγοράκης

Μεγάλες στιγμές στο αγγλικό πρωτάθλημα έζησε και ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν από τους πρώτους που πήγαν στην Αγγλία, το 1998. Κατάφερε με την φανέλα της Λέστερ να πανηγυρίσει την κατάκτηση του League Cup το 2000. Ο «Ζαγόρ» με την ηγετική του φυσιογνωμία αλλά και το μεγάλο του ταλέντο, έπεισε τους πάντες για τις ικανότητες του και όλοι, συμπαίκτες κι αντίπαλοι μιλούσαν γι αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Γιώργος Σαμαράς

Έτος 2006 και ο Γιώργος Σαμαράς παίρνει την μεγάλη απόφαση να αφήσει την Χέρενφεν και να μετακομίσει στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι. Εκεί παρόλο που έπαιξε σε 55 ματς και πέτυχε 8 γκολ δεν κατάφερε να βρει τον εαυτό του κι έτσι πήγε δανεικός στην Σέλτικ όπου παίζει μέχρι και σήμερα.

Σωτήρης Κυργιάκος

Με το που η Λίβερπουλ έκανε πρόταση η Λίβερπουλ στην ΑΕΚ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, ο Κυργιάκος δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Πήρε αμέσως το αεροπλάνο για Λίβερπουλ και συμφώνησε μέσα σε λίγα λεπτά. Μέχρι στιγμής, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «κόκκινοι», ο «Sotis» με το πάθος που τον διακρίνει, έχει κερδίσει τον κόσμο του Άνφιλντ, έχει κάνει επιτυχημένη πορεία και συνεχίζει.

Γιάννης Σκοπελίτης

Για χάρη της Πόρτσμουθ, τον Γενάρη του 2005 ο Γιάννης Σκοπελίτης άφησε το αγαπημένο Αιγάλεω για το μεγάλο όνειρο. Οι εξαιρετικές του εμφανίσει με την φανέλα του «Σίτι» έπεισαν τους «πομπέις» να τον αποκτήσουν. Ο Σκοπελίτης πρόλαβε να κάνει 18 συμμετοχές, τις περισσότερες ως αλλαγή, αφού δεν έπεισε την διοίκηση να τον κρατήσουν.

Κώστας Χαλκιάς

Την ίδια περίοδο, ο Σκοπελίτης δεν ήταν μόνος του, είχε παρέα τον Κώστα Χαλκιά. Με μόλις 5 ματς όμως στο βιογραφικό του, λογικό ήταν να γυρίσει στην Ελλάδα.

Άγγελος Μπασινάς

Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Μπασινάς μετακόμισε στην Αγγλία και στην Πόρτσμουθ. Η προσφορά του όμως σε 15 ματς ήταν ελάχιστη και τον Μάιο του 2010 αποχώρησε από την ομάδα.

Γιώργος Χ. Γεωργιάδης

Την ίδια χρονιά με τον Νταμπίζα, στη Νιούκαστλ προχώρησαν σε ακόμη μια μεταγραφή από την Ελλάδα αφού απέκτησαν και τον Γεωργιάδη από τον Παναθηναϊκό χωρίς όμως να εντυπωσιάσει στα 10 παιχνίδια που πρόλαβε κι έπαιξε. Ωστόσο, έγινε ο πρώτος Έλληνας που σκόραρε στο Κύπελλο Αγγλίας.

Φάνης Γκέκας

Ο νυν επιθετικός της Άιντραχτ είχε ένα μικρό πέρασμα από Αγγλία. Κι αυτό στην Πόρτσμουθ. Στο ένα μόλις ματς που αγωνίστηκε δεν ξεχώρισε και επέστρεψε στον ποδοσφαιρικό του παράδεισο, την Γερμανία.

Στάθης Ταυλαρίδης

Το 2001 μετακόμισε στο Λονδίνο για χάρη του Βενγκέρ και της Άρσεναλ. Ο Στάθης Ταυλαρίδης είχε οκτώ συμμετοχές με τη φανέλα των «κανονιέρηδων» με μία μόνο από αυτές να είναι για την Premier League και άλλες πέντε με αυτή της Πόρτσμουθ, στην οποία είχε δοθεί δανεικός.

Βασίλης Λάκης

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως ήταν μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004, κατάφερε να κερδίσει μεταγραφή για την Κρίσταλ Πάλας για την οποία έπαιξε δέκα φορές.

Βασίλης Μπορμπόκης

Μετά το επιτυχημένο πέρασμα του από την Σέφιλντ, έπαιξε και στην Premier League με την φανέλα της Ντέρμπι. Αν και δεν τα πήγε άσχημα, δεν παρέμεινε στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα

Τραϊανός Δέλλας

Η Αγγλία δεν του πήγαινε του «Κολοσσού». Ο Δέλλας δεν έπαιξε σε επίπεδο Premier League όταν το 1997, ο Άρης τον παραχώρησε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που ήταν ο πρώτος του σταθμός στο εξωτερικό και μετά από δύο χρόνια φόρεσε ξανά τα «κιτρινόμαυρα», της ΑΕΚ.

Οι Έλληνες παίκτες που αγωνίστηκαν στην Αγγλία, αλλά όχι στα σαλόνια της Premier League είναι οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Χάρτπουλ, Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σουόνσι), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μπέρνλι), Μιχάλης Πανόπουλος (Πόρτσμουθ), Μιχάλης Βλάχος (Πόρτσμουθ), Νίκος Κυζερίδης (Πόρτσμουθ), Νίκος Μιχόπουλος (Μπέρνλι) και Δημήτρης Μάρκος (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ).

Μιχάλης Ηλιού

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ