Ο βαθμός δυσκολίας μίας κλήρωσης αποδεικνύεται μόνο στην πράξη. Σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο, η τύχη ήταν φιλική με τους δύο «αιώνιους» στην κλήρωση για το Top 16. Όχι απλώς κοιτάζοντας κοντόφθαλμα, αλλά με το βλέμμα στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.
Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης
Ένας σοβαρός Παναθηναϊκός κι ένας στοιχειωδώς καλός Ολυμπιακός δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα όχι απλώς να πάρουν την πρόκριση για το Top 16, αλλά παράλληλα και την πρωτιά στους ομίλους τους, διασφαλίζοντας σε πρώτη φάση πως δεν μπορεί να συναντηθούν νωρίτερα από τον τελικό της Ευρωλίγκας, εκτός από τους τελικούς πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδος.
Η Κάχα Λαμποράλ δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή πρωταθλήτρια Ισπανίας, που κέρδισε δύο φορές την Μπαρτσελόνα στους τελικούς. Το κενό του Τιάγκο Σπλίτερ δεν καλύφθηκε ποτέ, οι μεταγραφές των Λόγκαν, Μπιέλιτσα και Χέισλιπ (αν δεν αποπεμφθεί) δεν πρόσφεραν τα προσδοκώμενα και η ομάδα στηρίζεται στις ορέξεις των Τελέτοβιτς, Σαν Εμετέριο, Χουέρτας και Μπάρατς. Η Μάλαγα απογοητεύει, με τον Γιώργο Πρίντεζη παροπλισμένο, τον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ να γίνεται-ελλείψει λύσεων-πρωταγωνιστής, τον Τερέλ ΜακΙντάιρ να μοιάζει άλλος άνθρωπος από τον ασταμάτητο γκαρντ που γνωρίσαμε στη Σιένα και τον Μπέρνι Ροντρίγκεθ να παλεύει πολλές φορές μόνος του. Η Λιέτουβος Ρίτας χωρίς τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αλλά με τον Σίμας Γιασάιτις πολύ δύσκολα θα αποφύγει το ρόλο του ρυθμιστή του ομίλου, που αν κάνει κάποια νίκη θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλό του παρά θα έχει ουσιαστικό κέρδος.
Ο πήχης είναι ακόμη πιο χαμηλός για τους «ερυθρόλευκους». Η Φενέρμπαχτσε / Ούλκερ ενισχύθηκε σε προσωπικότητα με την προσθήκη του Γιασικεβίτσιους, αλλά δεν έχει πείσει ακόμη πως μπορεί να ανταγωνιστεί τα φαβορί της διοργάνωσης. Η Ζαλγκίρις αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ομίλου και μόνο η έδρα της προκαλεί έναν φόβο στους αντιπάλους, ενώ η Βαλένθια ίσως αποτελεί τον πιο δυνατό ανταγωνιστή του Ολυμπιακού, βάσει του προσώπου που έχει παρουσιάσει από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ο Σβέτισλαβ Πέσιτς.
Ο Παναθηναϊκός θα έχει πιο δύσκολο έργο στους «8», πιθανότατα κόντρα σε μία εκ των Μπαρτσελόνα ή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε πιθανή αναμέτρηση με την πρώτη, ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας δεν του εξασφαλίζει απολύτως τίποτα, αφού οι Καταλανοί πλησιάζοντας στην πρόκληση να το «σηκώσουν» στη Βαρκελώνη θα εμφανίζονται σοβαρότεροι, καλύτεροι και πιο αποφασισμένοι. Την ομάδα του λαού, έστω κι αν είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, ο καλός Παναθηναϊκός μπορεί να την αποκλείσει ακόμη και με μειονέκτημα έδρας.
Αρκετά δύσκολη δουλειά θα έχει και ο Ολυμπιακός στα προημιτελικά, απέναντι σε Σιένα, Ρεάλ Μαδρίτης ή Εφές Πίλσεν, με πλεονέκτημα ή μειονέκτημα έδρας, καθώς πρόκειται για ομάδες δυσκολοκατάβλητες. Όμως σε κάθε περίπτωση, με αβαντάζ έδρας ή όχι, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς μπορεί να τα καταφέρει.
Σίγουρα, οι «αιώνιοι» μέχρι στιγμής με την παρουσία τους στη διοργάνωση-πλην ελαχίστων αγώνων ή διαστημάτων παιχνιδιών-δεν φοβίζουν τους αντιπάλους τους. Όμως δεν φοβούνται και κανέναν. Ειδικά στα προημιτελικά, όπου μία σειρά κρίνεται στις τρεις νίκες και κανένα «κάστρο» δεν φαντάζει απόρθητο. Πέραν ίσως της Μπαρτσελόνα, που έχει την ποιότητα, την εμπειρία, αλλά θα έχει και την απαιτούμενη βοήθεια για να μη λείψει από τη γιορτή στην πόλη της.
Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com