Τέλη Μαΐου του 2010… Ο Χενκ Τεν Κάτε παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία δηλώνει σκληρές αλήθειες, ορισμένες με πικρόχολο τόνο. Χαρακτηρίζει τον Παναθηναϊκό «Πανσερραϊκό της Ευρώπης», τόνισε πως πριν την ήττα στο «Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό από την ίδια την ομάδα του δημιουργήθηκε ψυχροπολεμικό κλίμα χωρίς να μπορεί να το υποστηρίξει τελικά, κάτι που αποδείχθηκε από τη δίωρη «βόλτα» του πούλμαν των «πρασίνων» πριν τον αγώνα!
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης
Επισήμανε πως είναι κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα να θέλει ένα πρόσωπο να έχει την εξουσία χωρίς να έρχεται αντιμέτωπο με τις ευθύνες, όταν αυτές ζητούνται, διαχώρισε τη στάση Ελλήνων και ξένων παικτών, αναφέροντας πως οι πρώτοι δεν δέχονται την κριτική, δεν ακούν συμβουλές ώστε να βελτιωθούν, σε αντίθεση με τους δεύτερους που μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δήλωσε πως από την πρώτη μέρα κατάλαβε τις εσωτερικές κόντρες στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με τη συνέχεια στο κομμάτι αυτό να είναι γνωστή!
Πρόταξε την αχαριστία προς το πρόσωπο του Ότο Ρεχάγκελ, που επί των ημερών του η Εθνική Ελλάδας έκανε το μέγιστο δυνατό βήμα, σχολίασε εύστοχα την καθυστερημένη αναγνώριση της αξίας του Βύντρα (είναι επίκαιρος διότι τελειώνει και το συμβόλαιό του), μίλησε βέβαια με σκληρά λόγια για τον Γιάννη Γκούμα, χωρίς κανείς να μπορεί να πάρει θέση γι΄αυτήν την κόντρα, εφόσον δεν μπορούν ν΄αποδειχθούν τα «ρουφιανιλίκια» που απέδωσε ο Ολλανδός στον σπουδαίο πρώην κεντρικό αμυντικό του «τριφυλλιού». Πόρισμα; Ο Τεν Κάτε είναι τρελός, δεν τίμησε το ψωμί που έφαγε στη χώρα μας, βγάζει κόμπλεξ, προβοκάρει την πρώην ομάδα του και άλλες κοινότυπες ελληνικές κριτικές!
Τέλη Δεκεμβρίου 2010… Ο Νίκος Νιόπλιας ξεσπά στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για την κριτική που δέχθηκε στο διάστημα παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Τονίζει την κακή γνώμη του Κάρλος Φρέιτας για παίκτες μεγάλης αξίας, που εξακολουθούν ν΄αγωνίζονται στους «πράσινους», για άγνοια του τότε προέδρου Πατέρα για κάποιες εξελίξεις στην ομάδα, για στημένες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου, για τη λατρεία που του έχουν Έλληνες και ξένοι παίκτες, για επικοινωνιακή απομόνωσή του (προφανώς εσκεμμένη), για κακές σχέσεις στα αποδυτήρια, για εσωτερικές προσπάθειες υπονόμευσης, για εμπρηστικές δηλώσεις από στελέχη της ομάδας εναντίον των παικτών (τελειωμένοι, παλαίμαχοι, ανύπαρκτοι), για την επιλογή του ταξιδιού στην Αμερική.
Μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες και οι δύο συνεντεύξεις, με μπόλικο ζουμί. Αμφότερες, φαντάζομαι συμφωνείτε, υποκειμενικές, αφού βασίζονται στην προσωπική άποψη των δύο τελευταίων προπονητών του «τριφυλλιού» και τα βιώματά τους στο διάστημα που έκατσαν στον πάγκο της αθηναϊκής ομάδας. Πως γίνεται, όμως, ο Ολλανδός να δέχεται την κριτική που προανέφερα και ο Έλληνας να είναι ο μάγκας, που τα λέει σταράτα, που δεν έδωσε συνέντευξη αλλά έκανε φιλική κουβέντα, που ξεφτιλίστηκε στην κριτική όσο βρισκόταν στο σύλλογο, που ξέσπασε δικαιολογημένα κτλ;
Η θέση του προπονητή στην Ελλάδα είναι «λαιμητομικής» φύσης. Ήδη δεκατρείς προπονητές έχουν απομακρυνθεί στον πρώτο γύρο, ενώ στην Ισπανία, στο ίδιο διάστημα, ο μόνος που έχει φύγει είναι ο Φερέιρα του Παναθηναϊκού, που αντικαταστάθηκε από τον Πελεγκρίνι στη Μάλαγα! Δικαιολογούνται εν μέρει οι προπονητές που δουλεύουν εδώ να… ξεφεύγουν, λόγω της επαγγελματικής αβεβαιότητας που ζουν στο πετσί τους. Η διαφοροποίηση στην κριτική, όμως, σε δύο παρόμοιες τοποθετήσεις συνιστά πρόβλημα και ελλειμματική διάθεση αντικειμενικότητας, για λόγους που δεν επιθυμώ καν να τολμήσω να σκεφτώ πως ισχύουν.
Είναι ο Τεν Κάτε τρελός, είναι και ο Νιόπλιας! Είναι ο Τεν Κάτε μάγκας, είναι και ο Νιόπλιας! Και για να μην είμαστε απόλυτοι, ας ήταν η κριτική στο ίδιο μήκος κύματος τουλάχιστον. Γιατί αν ο Νίκος Νιόπλιας έχει παίξει 510 ματς στην Α΄ Εθνική και 50 φορές στην Εθνική Ελλάδας, ο Χενκ Τεν Κάτε έχει δουλέψει σε Μπαρτσελόνα, Άγιαξ και Τσέλσι… Που να είχαν και οι δύο την πορεία του Μουρίνιο, θα μου πείτε πως θα μίλαγαν! Αμφότεροι, συμφωνώ, κοίταξαν την υστεροφημία τους στον Παναθηναϊκό, τόνισαν το «εγώ» τους, ίσως και εις βάρος του συλλόγου, και αυτό πρέπει να τονιστεί. Ο ένας παράφρων και κομπλεξικός, ο άλλος ντόμπρος και κατατρεγμένος, δεν γίνεται απλώς!