Τα προγνωστικά στα ντέρμπι παίρνουν αξία επειδή παραμένουν τέτοια, δηλαδή δεν επιβεβαιώνονται. Διαφορετικά οι αγώνες είναι αχρείαστοι και στη θέση τους θα είχαμε μόνο τα προγνωστικά. Κατά συνέπεια η χρήση τους είναι ωφέλιμη κατά τη συμπλήρωση ενός δελτίου ΠΡΟ-ΠΟ. Η χρησιμότητα τους σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο ελέγχεται…
Η εικόνα των δυο ομάδων τον τελευταίο καιρό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει αγωνιστικά. Η υπεροχή αυτή οφείλεται στην καλή λειτουργία της αμυντικής γραμμής και στις ατομικές εμπνεύσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών του. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μετράει άτυχα αποτελέσματα που τα συνοδεύουν μέτριες εμφανίσεις. Όσοι από τα παραπάνω οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι οι «πράσινοι» μειονεκτούν απέναντι στους αντιπάλους τους θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Το ντέρμπι είναι τέτοια ακριβώς γιατί όλες οι στατιστικές παρατηρήσεις παύουν να ισχύουν απότομα. Οι φορές που έχουν καταγραφεί σε ντέρμπι, ανατροπές των δεδομένων είναι πολλές. Το Σάββατο θα μετρήσουν περισσότερο η ψυχολογία της στιγμής, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πάει για δυο αποτελέσματα ενώ ο Ολυμπιακός μόνο για ένα και η πίεση που ήδη ασκεί ο ερυθρόλευκος Τύπος στους παίκτες της ομάδας για νίκη- εξιλέωση από τα περσινά στραπάτσα.
Σε επίπεδο οργάνωσης και ανάπτυξης παιχνιδιού η ομάδα του Μπάγεβιτς υπερέχει αυτής του Σκάζνι που ανέλαβε σχετικά πρόσφατα και είναι λογικό να πειραματίζεται ακόμα. Επίσης οι «κόκκινοι» έχουν στη διάθεση του ποδοσφαιρικές πριμαντόνες που μπορούν με τις εμπνεύσεις τους να φτάσουν στο γκολ.
Ωστόσο σε αυτό πιο εύκολα από όλους φτάνει ο ποδοσφαιρικός δαίμονας Δημήτρης Παπαδόπουλος. Επιπλέον ένας σχετικά υγιής Ολιζαντέμπε μπορεί να κακομεταχειριστεί χωρίς άλλες προϋποθέσεις το σχετικά αργό κεντρικό δίδυμο της αντίπαλης άμυνας.
Βγαίνει επομένως ασφαλές συμπέρασμα; Η απάντηση είναι όχι. Το μόνο προγνωστικό που διακινδυνεύω είναι σχετικά με την εικόνα του παιχνιδιού: Κατοχή της μπάλας και επιθετικότητα από πλευράς γηπεδούχων. Θυμηθείτε τώρα πόσες φορές αυτές οι δυο συνθήκες δεν στάθηκαν ικανές για να δώσουν τη νίκη…