Κοιτώντας τον παγκόσμιο χάρτη σε επίπεδη μορφή και όχι σαν σφαίρα, το Κατάρ φαντάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του κόσμου. Όσο πλησιάζει το 2022, χρονιά που το Αραβικό Εμιράτο θα φιλοξενήσει το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο (με τη σημειολογία της χρονολογικής κατάληξης με τον αριθμό του συγκεκριμένου Μουντιάλ να ξεχωρίζει), το Κατάρ θα βρεθεί στα σίγουρα στο επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος του πλανήτη.
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης
Πώς τα φέρνει ο χρόνος κανείς δεν ξέρει, ειδικά σ΄ ένα κρατίδιο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά προς όφελός του την εξέλιξη της τεχνολογίας και καλείται, βασικά, να παντρέψει τις ακραίες καιρικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη) της εποχής διοργάνωσης του τουρνουά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα που υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει.
Καλά να τον έχει ο… Αλλάχ ο Χαμάντ Μπιν Καλιφά Αλ Τανί, τότε θα διανύει το 70ο έτος της ηλικίας του. Ο, γεννημένος την 1η Ιανουαρίου του 1952, Εμίρης του κρατιδίου αποτελεί το βασικό λόγο, που προχώρησε με τόσο μεγάλες αξιώσεις και τελικά πέτυχε η υποψηφιότητα του Κατάρ, η οποία στήθηκε πέραν της οικονομικής ευμάρειας του κρατιδίου και τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας με γήπεδα σε τεχνητά νησιά κτλ, στην προσωπικότητά του, στην οικονομική του επιφάνεια και στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια να εντάξει την πατρίδα του στα υψηλά κλιμάκια προσοχής και του αθλητισμού. Δεν θα τον βρείτε στην πρώτη χιλιάδα του Forbes, όπως και άλλα πρόσωπα που λογίζονται πρωτίστως ως πολιτικά, αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως η… τσέπη του δεν είναι αξιοζήλευτη!
Ο Αλ Τανί προέρχεται από μία οικογένεια που υπήρξε κραταιά στην περιοχή από τα μέσα του 19ου αιώνα, ακόμη και στην περίοδο που το κρατίδιο ήταν σε αγγλικά χέρια. Το Σεπτέμβρη του 1971, όταν και συνέβη η ολική ανεξαρτητοποίηση του Κατάρ, ο νυν Εμίρης ήταν 19 ετών και αποφοιτούσε από τη βασιλική στρατιωτική ακαδημία του Σάντχαρστ στην Αγγλία. Είναι Αγγλόφιλος και δεν το έκρυψε ποτέ, ούτε στον τρόπο που κινείται στις επιχειρήσεις του. Όντας και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ προσπαθεί να δημιουργήσει μία Λίγκα στα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ όσο αυτό γίνεται, ενώ υπήρξε και υποστηρικτής της αγγλικής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2018, αν και αυτή του η κίνηση, μάλλον, περισσότερο κακό έκανε παρά καλό, αφού υπήρξε εμπλοκή του ονόματός του σε αδιαφανείς διαδικασίες!
Από το 1825 το Κατάρ διοικείται από τη βασιλική οικογένεια των Αλ Τανί, με τον Μπιν Καλιφά να είναι ο απόλυτος μονάρχης από το 1995! Όσο σκληρός κι αν ακούγεται, αυτός είναι ο τίτλος που, ακόμη και πολιτικά, του αποδίδεται, αποδεικνύοντας, αναλογικά με την πρόοδο του κρατιδίου, πως ένας… κούκος φέρνει κάποιες φορές την άνοιξη! Τα οικονομικά στοιχεία του Κατάρ λίγο πολύ τα γνωρίζετε, όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ν΄ ασχοληθούμε επισταμένα με τον Αλ Τανί. Παντρεμένος με τρεις γυναίκες έχει έντεκα γιους, τρεις κόρες και δεκατέσσερα εγγόνια, όμως περίοπτη θέση στο πλάι του έχει η δεύτερη σύζυγός του, η Μοζάχ Μπιντ Νασέρ Αλ Μισνέντ. Μ΄ αυτή, άλλωστε, πήρε το χρίσμα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 στη Ζυρίχη, μετά την ανακοίνωση του Κατάρ από τον Ζεπ Μπλάτερ.
Η Μοζάχ είναι Υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο κρατίδιο (πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης), ενώ αποτελεί το βασικό σύμβουλο του άνδρα της στα επιχειρηματικά του πλάνα και πρωτεργάτις σε τεράστιες φιλανθρωπικές κινήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αλ Τανί υπήρξε αθλητής στα νιάτα του, με ολυμπιακό μετάλλιο μάλιστα στο τρίαθλο. Επί των ημερών του και λόγω της αγάπης του για τα σπορ και με κίνητρο την εξέλιξή τους έχει μπορέσει να φέρει στο Κατάρ Ασιατικούς Αγώνες, να καθιερώσει μεγάλα τουρνουά, όπως στο τένις (Qatar Open Tennis Championship), ενώ τον προσεχή Γενάρη θα διεξαχθεί στο κρατίδιο το Κύπελλο Ασίας στο ποδόσφαιρο.
Προοδευτικός και ζάμπλουτος, με τη ματιά στο μέλλον!
Πολιτικά θεωρείται βαρόμετρο στη διπλωματική ισορροπία στην περιοχή, έχοντας άριστες σχέσεις ακόμη και με σημαίνοντα πρόσωπα σφοδρών αντιπάλων των Αράβων (καλή του φίλη θεωρείται η Ισραηλινή πολιτικός Τζίπι Λίβνι-αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού σχηματισμού στη χώρα και κοινωνός προοδευτικών ιδεών, όπως η συμβίωση Ισραηλινών και Παλεστινίων υπό μία σκέπη!). Σ΄ έναν τόπο που φιλοξενεί ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους και το φυσικό αέριο αφθονεί ο Αλ Τανί στηρίζει εκεί την οικονομία του κρατιδίου και τη διοχέτευσή του, ως βασική πηγή ενέργειας, σε όμορες περιοχές του Κατάρ. Ωστόσο οι δικές του επιχειρηματικές προοπτικές δεν περιορίζονται εκεί.
Ο Χαμάντ Αλ Τανί έχει ρίξει την ιδέα ανέγερσης Καζίνο στην περιοχή του Ελληνικού, η οποία είναι άγνωστο αν θα υλοποιηθεί, έχοντας δει εκεί προδιαγραφές για τη δημιουργία μίας «χρυσής» συνοικίας στην Αθήνα. Φήμες αναφέρουν πως ήδη έχει προβεί σε αγορές ακινήτων στις νεόδμητες πολυκατοικίες της περιοχής, ανεξάρτητα με το αν θα προχωρήσει ή όχι το πλωτό θαύμα, που αυτός και ομάδα Αράβων επιχειρηματιών έχει αποφασίσει να δημιουργήσει. Η ιδέα αυτή, στην οποία πρωτοστάτησε μέσω της Qatar Holding, έχει κολλήσει, πάντως, αν δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς! Όταν τον περασμένο Μάιο εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών του πολυκαταστήματος «Harrods» στην Αγγλία, από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, η ηλεκτρονική έκδοση των «Sunday Times» έγραφε χαρακτηριστικά: «Το Παζάρι των Φαραώ καταλήγει σ΄ έναν άνθρωπο που αν απλώσει τα χρήματά του στο δρόμο, αυτά φθάνουν ως εκεί που το μάτι δεν αγγίζει!».
Μικρό τον έλεγαν υστερικό, ενώ δεν φημιζόταν για την ψυχραιμία του. Τώρα που… μεγάλωσε είναι λάτρης των προσεκτικών κινήσεων και της τετράγωνης λογικής. Για το πρόσωπό του κυκλοφορούν φήμες και αστικοί μύθοι: από το ότι έχει δώδεκα γυναίκες και όχι τρεις, μέχρι πως ο πιο καλοπληρωμένος υπάλληλός του είναι ένας εκ των πιλότων των… 56 προσωπικών του αεροπλάνων! Γίνεται; Ποιος νοιάζεται! Ο Αλ Τανί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της τεράστιας επιτυχίας του Κατάρ ν΄ αναλάβει το Μουντιάλ του 2022. Μας υπόσχεται σκηνές επιστημονικές φαντασίας, που αν κρίνουμε από το τι έχει πετύχει ως τώρα, είναι ικανός να υλοποιήσει. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε ένας άνθρωπος που έχει ρευστότητα ενάμιση δισεκατομμύριο δολλάρια και δεκαέξι χιλιάδες πολυτελή ακίνητα ανά τον κόσμο (τα περισσότερα στο Ντουμπάι, στην Αγγλία και στην Ελβετία) μπορεί να κάνει στο ποδόσφαιρο ό,τι θέλει και, σ΄ ό,τι αφορά το 2022, να μας κάνει να ονειρευόμαστε.
Όνειρό του να ταξιδέψει στον Όλυμπο!
Παραπάνω αναφέρθηκε ένας αστικός μύθος που θέλει τον Αλ Τανί να διαθέτει 56 προσωπικά αεροσκάφη! Η… φορολογική του δήλωση κάνει λόγο για οκτώ και μία υπερπολυτελή θαλαμηγό, που τα καλοκαίρια οργώνει τα ελληνικά νησιά. Τα μέσα μεταφοράς του επανδρώνονται ως επί το πλείστον από Έλληνες πιλότους, ενώ η λατρεία του για τη χώρα μας είναι πρωτοφανής. Θαυμάζει το Δωδεκάθεο και όνειρό του είναι ν΄ ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου, ώστε να δει που διέμενε ο Δίας! Θεωρεί τους Έλληνες κορυφαία μυαλά, τους εμπιστεύεται στις επιχειρήσεις του, και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, επενδύοντας εδώ. Είναι προσωπικός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, ενώ στο Κατάρ φιλοξενείται η μόνη κυπριακή πρεσβεία σε αραβική χώρα. Όσον αφορά την πρωτεύουσα Ντόχα, σκοπός του Αλ Τανί είναι να δημιουργήσει έναν κοσμοπολίτικο προορισμό , ο οποίος να προσελκύει κόσμο με γεμάτα πορτοφόλια. Αγαπημένο του επαγγελματικό χόμπι, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, είναι ν΄ αγοράζει δρόμους και αεροδρόμια (!), αγορές που ελάχιστοι, πλέον, επιχειρούν!