Πόσοι και πόσοι είναι αυτοί που καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο χορό του… ευρώ! Σίγουρα όλοι θα έχουν νοσταλγήσει τη δραχμή και ίσως πλέον, θα έπρεπε να… ζηλεύουν και τους Αφρικανούς. Για ποιο λόγο; Το επίσημο νόμισα στη Νότιο Αφρική είναι το ραντ. Εδώ, ούτε που θέλουν να ακούνε για ευρώ! Τους τρομάζει, τους μπερδεύει! Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν ταξιδέψει στο νότιο ημισφαίριο της γης έχουν συμπαθήσει το συγκεκριμένο νόμισμα και τα… ζωάκια του.

Γράφει από τη Νάισνα ο Βαγγέλης Αυγουστής

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για ένα ευρώ σου έδιναν 8,8 ραντ. Οπότε, αυτομάτως η τσέπη σου γινόταν πιο βαριά και πιο… φουσκωτή. Οι τράπεζες στη Νότιο Αφρική, ωστόσο, ισοδυναμούσαν με 9 ραντ το ένα ευρώ. Ακόμα καλύτερα… Ωστόσο, αν δεν είσαι προσεκτικός και επιχειρήσεις να κάνεις συναλλαγή από τοπικά ανταλλακτήρια θα σου δώσουν 7,7 ραντ για ένα ευρώ. Μάλλον προσπαθούν να βγάλουν κάτι από την όλη διαδικασία. Αρκετά όμως με τους αριθμούς και τα μαθηματικά. Άλλωστε, ποτέ μου δεν ήμουν καλός σε αυτά!

Αυτό που προκαλεί ωραία αίσθηση στα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα είναι τα χρώματά τους και τα ζώα απεικονίζονται σε αυτά. Ότι τετράποδο (και όχι μόνο) βάζει ο νους σου μπορείς να το συναντήσεις στην Αφρική, εξ ου και το σαφάρι για το οποίο πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα. Κάθε χαρτονόμισμα λοιπόν, έχει το… δικό του ζώο πάνω, με αυτό των 200 να έχει έναν πάνθηρα, αυτό των 100 να έχει ζέβρες και βουβάλια και το αντίστοιχο των 50 να έχει το λιοντάρι. Στη… φτήνια τη βγάζουν οι ελέφαντες (που βρίσκονται στο χαρτονόμισμα των 20 ραντ) ενώ λιγότερο από ένα ευρώ… κοστίζουν οι ρινόκεροι.
Τα κέρματα (που η αξία τους είναι από 40 λεπτά και κάτω) είναι όλα ασημένια και θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο το δικό μας 2ευρω.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube