Τα φανάρια και η σηματοδότηση γενικώς είναι λέξεις άγνωστες στις πόλεις Νάισνα και Κίμπερλι. Αντιθέτως, το Γιοχάνεσμπουργκ είναι… κανονική πόλη. Από τη στιγμή που νυχτώνει και μετά, καλό είναι να μη σε «πιάσει» κόκκινο φανάρι για τους λόγους (περί επικινδυνότητας) που έχουν ειπωθεί κατ επανάληψη. Υπό το φως του ήλιου, δύσκολα συναντάς κάτι αξιοπερίεργο. Το πολύ-πολύ να δεις παιδιά να πουλούν είδη Μουντιάλ ή να χορεύουν.
Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Βαγγέλης Αυγουστής
Συγκριτικά με αυτό (το χάλι) που γίνεται στην Ελλάδα, καμία σχέση! Στη χώρα μας κουράζεσαι να λες: «Όχι δεν θέλω» στους επίμονους (αλλά συμπαθείς) έγχρωμους που θέλουν να σου καθαρίσουν το τζάμι ή να σου πουλήσουν από νεροπίστολα μέχρι κουλούρια και μπανάνες.
Στην Αφρική, σπανίως συναντάς «πλανόδιους» στα φανάρια. Ωστόσο, μαρτυρίες ντόπιων αναφέρουν ότι προ Μουντιάλ εποχή και στο Γιοχάνεσμπουργκ υπήρχαν εικόνες παρόμοιες με αυτές που αντικρίζουμε στη χώρα μας. Βέβαια, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά υπήρχαν! Φαίνεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο τους… «ανάγκασε» να μη δείχνουν τις συνήθειές τους στους τουρίστες.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις όμως. Υπάρχουν παιδιά που έχουν…. ξεμείνει στα φανάρια και δεν καθαρίζουν τζάμια, αλλά χορεύουν. Δίχως μουσική, με σπασμωδικές – ρομποτικές κινήσεις, έχοντας βάψει άσπρα τα πρόσωπά τους. Θυμίζουν -κατά κάποιο τρόπο- παλιάτσους και μόλις ολοκληρώσουν το μονόλεπτο σόου τους, παίρνουν το χειροκρότημα και (ενίοτε) μερικά ραντ από τους οδηγούς. Τα μοναδικά που έχουν να πουλήσουν είναι οι χορευτικές τους φιγούρες, αλλά και διάφορα είδη του Μουντιάλ, όπως σημαίες και κασκόλ.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε παροτρύνουν να μην… αφοσιωθείς στους χορούς των παιδιών, γιατί ίσως είναι ένα κόλπο για να σε πλησιάσουν οι… «γονείς» τους και να σε κλέψουν.
* Στην αρχή φαινόταν περίεργο, αλλά μετά έγινε συνήθεια! Το Κίμπερλι και η Νάισνα μας καλόμαθαν όσον αφορά την κίνηση (δεν υπήρχε καθόλου), αλλά στο Γιοχάνεσμπουργκ προσγειωθήκαμε απότομα! Είπαμε... Εδώ είναι κανονική πόλη, με την αυξημένη κίνησή της. Βέβαια, παίζει σημαντικό ρόλο και το Μουντιάλ στο μεγάλο μποτιλιάρισμα των δρόμων, όπως και οι αστυνομικοί που φαίνεται να μην έχουν εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.