Οσο περνούν οι μέρες αυξάνεται η αγωνία των οπαδών του Ολυμπιακού για μεταγραφές της προκοπής που θα ισχυροποιήσουν την ομάδα, ώστε να γκρεμίσει τον Παναθηναϊκό από την κορυφή και να ξαναπάρει το πρωτάθλημα. Γιατί -μην κρυβόμαστε- οπαδοί και διοίκηση συμφωνούν απόλυτα στην ιεράρχηση των στόχων. Θέλουν οπωσδήποτε πρωτάθλημα κι αν προκύψει πρόκριση επί της Μπορντό, ακόμα καλύτερα.
Ο στόχος για την απόκτηση του Μπεν Αρφά αυτό δηλώνει. Ο άσος της Μαρσέιγ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ενδιαφέρον για τη μεταγραφή του δείχνει τη διάθεση ενίσχυσης της ομάδας προκειμένου να κατακτήσει τον τίτλο. Δείχνει επίσης τον προσανατολισμό της διοίκησης σε παίκτες που έχουν μεταπωλητική αξία.
Ο 23χρονος Γάλλος έχει ασφαλώς τέτοια, μόνο που η καριέρα του έχει ήδη φθίνουσα πορεία. Η Μαρσέιγ τον αγόρασε πριν από δυόμισι χρόνια από τη Λιόν με 12 εκατ. και τώρα φαίνεται διατεθειμένη να τον πουλήσει γύρω στα 8 εκατ. Προφανώς στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι θα βρουν τρόπο να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον του Μπεν Αρφά για το ποδόσφαιρο. Τις περισσότερες φορές όταν ο ποδοσφαιριστής παίρνει την κατιούσα δύσκολα επανέρχεται. Ομως η κλάση του Μπεν Αρφά και το γεγονός ότι δεν έχει ιστορικό σοβαρών τραυματισμών αφήνουν πολλά περιθώρια για την αντιστροφή της κατάστασης. Ειδικά στην περίπτωση που ο νεαρός άσος δεν έχει παραιτηθεί από την επιδίωξη να φορέσει τη φανέλα των «τρικολόρ» το καλοκαίρι στη Νότιο Αφρική.
Εκείνο που λογικά ισχύει και στην περίπτωση μη απόκτησης του Μπεν Αρφά είναι ότι ο Ολυμπιακός θα ξοδέψει αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Η μεταγραφή του Λούα Λούα δεν θα μείνει «ορφανή». Ωστόσο ο Κονγκολέζος είναι εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη. Οχι για να παραστήσει τον αριστερό χαφ-εξτρέμ. Για να βοηθήσει την ομάδα του στο σχήμα 4-4-1-1 που εφαρμόζει ο Ζίκο, παίρνοντας τη θέση του Οσκαρ Γκονθάλεθ.
Με την «αναγκαστική» χρησιμοποίηση του Ισπανού ο Ολυμπιακός έχει έναν παίκτη που κρατάει καλά την μπάλα, κάνει πολλά χιλιόμετρα και βοηθάει στην άμυνα. Με τον Λούα Λούα στη θέση αυτή κερδίζει κάτι που του λείπει παντελώς. Την κατά μέτωπο επίθεση και τη δυνατότητα να βγάλει εκτός μάχης τον έναν κεντρικό αμυντικό παίζοντας στο «ένας εναντίον ενός». Ο Κονγκολέζος μπορεί να το κάνει μια χαρά ώστε να βρεθεί κενός χώρος για να πάρει κοντινή πάσα ο Μήτρογλου αλλά και να βγάλει ο Μήτρογλου σε θέση βολής τον Λούα Λούα. Ειδικά στα παιχνίδια που οι αντίπαλοι παίζουν κλειστά για να μη δεχτούν γκολ, ο Λούα Λούα είναι μια εξαιρετική λύση. Πολύ καλά μπορεί να λειτουργήσει ως παίκτης κορυφής στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός χρειαστεί να παίξει με αντεπιθέσεις. Είναι γεγονός ότι ούτε ο Ντιόγο, ούτε ο Νταρμπισάιρ έχουν αγωνιστικά χαρακτηριστικά όμοια με τα δικά του.
Πληροφορούμαι ότι αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού δυσανασχετούν με την (ισχνή) πιθανότητα απόκτησης του Μάρκο Ματεράτσι. Οι αντιρρήσεις αφορούν κυρίως στην ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία του. Ο 36χρονος σέντερ μπακ δεν αποτελεί λύση προοπτικής για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Αφού, όμως, καλά και σώνει χρειάζεται ένας «killer», ποιος αμφιβάλλει πως ο σκληρός Μάρκο είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση; Κυριαρχεί στον αέρα, φοβίζει τον αντίπαλο στις προσωπικές μονομαχίες και δεν καταλαβαίνει από καυτές έδρες και παιχνίδια-φωτιά.
Ερχεται από την Ιντερ έχοντας και φέτος συμμετοχές στο Καμπιονάτο. Μάλιστα δεν δείχνει έτοιμος να κρεμάσει τα παπούτσια του αφού έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «νερατζούρι» μέχρι το 2012! Ο,τι πρέπει κι ό,τι χρειάζεται η «πράσινη» άμυνα για να τα βγάλει πέρα φέτος. Οσοι εξακολουθούν να ζητούν λύση προοπτικής με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά είτε ντρέπονται να πουν είτε σιγοψιθυρίζουν το όνομα του Σωτήρη Κυργιάκου. Μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Επιλογή σίγουρη και αποτελεσματική. Επιλογή που χάρη σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία πήρε ο Παναθηναϊκός το τελευταίο πρωτάθλημά του...
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις «Γιούνγκερ», «Τρισέ», «Αλμούνια»
Μπορεί να φταίνε οι λειψές γνώσεις μου περί τα οικονομικά. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το δημόσιο χρέος και δεν είναι τόσο μεγάλο και μεγαλύτερο η ανεργία που καλπάζει στο 20% του ενεργού πληθυσμού.
Οι οικονομολόγοι μάλιστα μου εξηγούν ότι μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος και ταυτόχρονα να εκτιναχθεί η ανεργία. Με άλλα λόγια, μπορούμε να έχουμε ένα κράτος με ελάχιστο δημόσιο χρέος, αλλά ανεργία σε ποσοστό 25%!
Μου λένε ότι όλα τούτα τα προβλέπει το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σημερινή μορφή της. Διαβάζω το κείμενο του Συμφώνου και ανακαλύπτω ότι αναφέρονται σ' αυτό περίπου ογδόντα φορές όροι όπως «οικονομία της αγοράς», καμία η φράση «δικαίωμα στην εργασία» και ελάχιστες φορές η λέξη «απασχόληση». Εργασία σημαίνει κανονική δουλειά με πλήρες ωράριο, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
Απασχόληση σημαίνει όλα τα άλλα. Ευέλικτο ωράριο, μειωμένο ή και καθόλου ασφαλιστικά δικαιώματα, μειωμένη αμοιβή.
Την εποχή που εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι στενάζουν, οι τράπεζες βλέπουν την κερδοφορία τους να καλπάζει. Μου εξηγούν ότι οι τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1,5% και στη συνέχεια δανείζουν το ελληνικό Δημόσιο με 5%! Πώς να μην ανθεί η κερδοφορία τους;
Πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο τους χάρισε 28 δισ. ευρώ για να «στηρίξει τη ρευστότητά τους» και αυτές τις μέρες η υπουργός κ. Κατσέλη τις παρακαλάει να δεχτούν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανήμπορους δανειολήπτες.
Στην Ελλάδα οι πλούσιοι εξακολουθούν να γίνονται πολύ πλουσιότεροι κι όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πλησιάζουν το 25% του πληθυσμού.
Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης θα εξουθενώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους. Τα υπέρογκα τέλη για τα παλαιά αυτοκίνητα και η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά όπως επίσης και η σχεδιαζόμενη αύξηση στον ΦΠΑ θα πλήξουν κυρίως τις λαϊκές οικογένειες.
Ανοίγεις τον τηλεοπτικό δέκτη και νομίζεις ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας.
Τρομοκρατικές οργανώσεις με τα ονόματα «Τρισέ», «Γιούνγκερ», «Αλμούνια» είναι έτοιμες να μπουκάρουν και να «αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας» αν η κυβέρνηση και όλοι εμείς δεν κάνουμε αυτά που μας λένε. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάποιος από την τηλεοπτική οθόνη μάς κουνάει απειλητικά το δάκτυλο και μας ζητεί να συμμορφωθούμε. Πρέπει να καταπιούμε αμάσητα όσα μας λένε και να δεχτούμε τα μέτρα που μας επιβάλλουν. Τους αξίζει να τους κλείσουμε τις οθόνες στα μούτρα και να βγούμε στον δρόμο. Εκεί ίσως να συναντηθούμε με συνανθρώπους περισσότερο αισιόδοξους και λιγότερο φοβισμένους...