Aπό τη μέρα που ξέσπασε το θέμα Κεντέρη-Θάνου υποστηρίζω με συνέπεια ότι το κράτος είναι ο ηθικός αυτουργός του ντόπινγκ στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του «επιχειρήματος» περί ισχυρής Ελλάδας, που λάνσαρε με ένταση η κυβέρνηση Σημίτη, οι όποιες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών (στίβου και άρσης βαρών επί το πλείστον) αξιοποιούνται ως τρανταχτές αποδείξεις αυτής της... ισχύος.
Η χΩρα μαΣ είναι η μόνη που πήρε από τις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και διατηρεί ακλόνητη την παράδοση να απονέμει υψηλούς στρατιωτικούς βαθμούς και να αμείβει με νομοθετημένα πριμ τους ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Με νόμο του 1999, υφυπουργός Αθλητισμού ήταν τότε ο Γιάννης Κουράκης, καθορίστηκε ότι το ύψος επιχορήγησης κάθε αθλητικής ομοσπονδίας θα είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό μεταλλίων που θα έπαιρναν οι αθλητές της στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Ο ΤΑσοΣ ΣπηλιΟπουλοΣ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής που ανέλαβε να κάνει έρευνα για το θέμα του ντόπινγκ μετά το σκάνδαλο του καλοκαιριού. Το πόρισμα που συνέταξε ο πρόεδρος βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή. Βασική επισήμανσή του είναι οι ευθύνες της πολιτείας για την ανοχή ή και τη συμμετοχή στην εξάπλωση της μάστιγας. Τα βασικά σημεία του πορίσματος δημοσιεύει σήμερα κατά αποκλειστικότητα η «SportDay» στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιάννη Μακρυγιάννη.
Με πρΟσφατεΣ δηλώσεις του, παρουσία του κ. Ορφανού στη Βουλή, αλλά και με συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, ο κ. Σπηλιόπουλος είχε προϊδεάσει για το πόρισμά του. Πάνω σε αυτό το πόρισμα θα κληθούν να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη της Επιτροπής. Αναφέρω τη σύνθεσή της: από τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Κωνσταντάρας, Γιάννης Ιωαννίδης, Αντώνης Φούσσας, Κώστας Κιλτίδης και Σοφία Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Λιντζέρης και Θεοδώρα Τζάκρη. Από το ΚΚΕ ο Πάνος Κοσσιώνης και από τον Συνασπισμό ο Φώτης Κουβέλης. Η αναφορά τους ονομαστικά έχει τη σημασία της. Ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος έχει ήδη τοποθετηθεί και... εκτεθεί με δηλώσεις του, στα δημοσιογραφικά γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών κυκλοφορεί ήδη η φήμη ότι θα καταβληθεί προσπάθεια το πόρισμα του προέδρου της Επιτροπής είτε να πέσει στα μαλακά είτε να τροποποιηθεί από την ολομέλεια της Επιτροπής και να γίνει ανώδυνο. Συνηγορεί σε αυτό ένα πόρισμα εισαγγελικής αρχής που δεν ζητούσε διερεύνηση πολιτικών ευθυνών και το οποίο συχνά-πυκνά επικαλείται σε δηλώσεις του ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης. Το θέμα όμως δεν είναι κυρίως δικαστικό. Πολιτικό είναι. Στο πόρισμά του ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρεται ρητά στις ευθύνες του κ. Λιάνη και, εμμέσως πλην σαφώς, σε αυτές του κ. Ορφανού. Εξ αυτού προκύπτει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να συνεργαστούν ώστε να υποβαθμιστεί το πόρισμα. Συνεργασία υπήρχε άλλωστε και παλιότερα. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν συνεργάστηκαν ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, νυν δήμαρχος Χανίων, με τον Γιάννη Σγουρό, νυν νομάρχη Αττικής. Οι δυο τους προέρχονται από το χώρο της άρσης βαρών. Ηταν τότε που ο αρσιβαρίστας Κωνσταντινίδης αποχωρούσε από την ενεργό δράση, καταγγέλλοντας ότι του πρότειναν να ντοπαριστεί για να πετύχει υψηλές επιδόσεις.
Οσοι εξακολουθοΥν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, θεωρώντας ότι είναι γι' αυτούς ατράνταχτο άλλοθι ένα εισαγγελικό πόρισμα και η χαριτωμένη απόφαση της δικαστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ που τα φόρτωσε όλα στον Τζέκο, κάνουν λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Το πόρισμα του κ. Σπηλιόπουλου τους χαλάει τα σχέδια. Η δημοσιοποίησή του από τη «SportDay» φέρνει όλα τα μέλη της Επιτροπής προ των ευθυνών τους. Μόνη ορθή οδός από πολιτική και ηθική άποψη είναι να εξειδικευτεί το πόρισμα και να ακουστούν ονόματα και διευθύνσεις. Γνωστό είναι πως πάνω στα ντοπαρισμένα μετάλλια χτίστηκαν ή ενισχύθηκαν πολιτικές καριέρες. Εγιναν περιουσίες και κάποιοι διατήρησαν κορυφαίες καρέκλες σε αθλητικές ομοσπονδίες. Ελληνες φίλαθλοι εκστασιάστηκαν, αθλητικά ινδάλματα δημιουργήθηκαν. Στερεώθηκε το ιδεολόγημα περί εθνικής υπεροχής των Ελλήνων. Δύσκολο είναι να γκρεμιστούν όλα αυτά και να αποκαλυφθεί η ηθική αυτουργία.
ΜΕχρι στιγμΗΣ, άλλωστε, οι μόνοι «νταβατζήδες» για τους οποίους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στον Μπαϊρακτάρη είναι οι νέοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Σιγά σιγά η κοινωνία μας «καταπίνει» ότι δεν υπάρχουν νταβατζήδες στην πολιτική και την οικονομία. Ας αποκαλυφθούν τουλάχιστον οι νταβατζήδες του ελληνικού αθλητισμού.