Στα τρία παιχνίδια αυτής της φάσης η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ διατηρεί το απόλυτο μηδέν στην άμυνά της. Αν κάποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στον χάρτη των παιχνιδιών, που καταγράφει τις επιδόσεις όλων των ομάδων στους ομίλους, τότε θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, είναι οι μόνες που δεν αναγκάστηκαν να στήσουν την μπάλα στη σέντρα παραπάνω από μία φορά σε κάθε ματς και μόνο για την έναρξη ενός ημιχρόνου.
Η σωστή λειτουργία της άμυνας από μόνη της δεν σε στέλνει στα τελικά. Αν τη συνδυάσεις όμως με επιθετική παραγωγικότητα, τότε η συμμετοχή σου στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Και παραγωγικότητα –τουλάχιστον στον ποδοσφαιρικό τομέα– η Ελλάδα έχει να επιδείξει. Μετράει 8 γκολ στα αντίπαλα δίχτυα σε τρεις αγώνες. Καθόλου άσχημα. Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο Αγγελος Χαριστέας, ο δεύτερος σκόρερ της Εθνικής ομάδας όλων των εποχών (με πρώτο τον Νίκο Αναστόπουλο) έχει αποκαταστήσει την επικοινωνία του με την αντίπαλη εστία. Για τον Χαριστέα έχουν γραφτεί πολλά και έχουν λεχθεί ακόμη περισσότερα. Την περίοδο της αφλογιστίας του πολλοί γκρίνιαζαν επειδή ο Ρεχάγκελ επέμενε να τον χρησιμοποιεί. Δύσκολα διέκριναν επίσης ότι δεν ήταν ο μόνος παίκτης της Εθνικής μας που κολυμπούσε στα ρηχά, όπως δεν διέκριναν τη συνολική του προσφορά στην ομάδα, απόρροια ενός σύνθετου ρόλου. Ο Χαριστέας έχει παίξει με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Είναι επίσης ο επιθετικός που μαρκάρει όχι μόνο στα όρια της γειτονιάς του, αλλά σχεδόν σε όλο το γήπεδο. Και μαρκάρει επί της ουσίας. Δεν βάζει απλώς το κορμί του, εκτελώντας μια τυπική διαδικασία ώστε να μη βρεθεί υπόλογος στα μάτια του προπονητή του. Το κυριότερο όλων, ότι κυνηγάει τις φάσεις παντού. Ακόμη κι αυτές που μοιάζουν σκουπίδια και δεν έχεις να πάρεις πολλά. Το πείσμα του και ο αλτρουισμός του είναι τα στοιχεία που κάνουν τον Γερμανό να τον θέλει βασικό στην ομάδα του.
Η Ελλάδα στα ματς του τουρνουά ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Με τις τρεις νίκες έσβησε τους κραδασμούς και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από τις κακές εμφανίσεις στο τελευταίο Euro. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν αυτό, της μετα-Euro εποχής. Παίκτες και προπονητής αμφισβητήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε, η Εθνική έδειξε να χάνει κάτι από τη λάμψη της και το άστρο της να θολώνει επικίνδυνα. Η κακή εμφάνιση με το Λουξεμβούργο στο πρώτο ματς της παρούσας φάσης, πολλαπλασίασε τις ανησυχίες. Η νίκη απλώς βοήθησε ώστε να μη δημιουργηθούν εντάσεις. Ακολούθησε η πολύ καλή εμφάνιση με τη Λετονία. Ενα παιχνίδι στο οποίο η Εθνική μας ύστερα από καιρό λειτούργησε ως πραγματική ομάδα, συνδυάζοντας ουσία και θέαμα. Η τάξη αποκαταστάθηκε πλήρως με την άνετη και άκρως παραγωγική επικράτηση επί της Μολδαβίας. Τα δύο από κάθε άποψη επιτυχημένα παιχνίδια επέδρασαν σαν Simeco σε ταλαιπωρημένο στομάχι. Ο σκοπός επιτεύχθηκε. Η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και μπήκε στα προκριματικά «με το δεξί». Το Σάββατο μετά το παιχνίδι ο ρεαλιστής, σαν όλους τους Γερμανούς, Οτο δήλωσε πως οι «πραγματικοί» μας αντίπαλοι στα προκριματικά είναι το Ισραήλ και η Ελβετία. Η βαθμολογική κατάταξη τον δικαιώνει. Είναι τα δύο ματς που ακολουθούν. Με την Ελβετία την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη και του… χρόνου τον Μάρτη στο Τελ Αβίβ με το Ισραήλ. Οπως ρεαλιστική είναι και η εκτίμηση ότι με το «3Χ3» στην ανατολή της προκριματικής φάσης η Εθνική μας έχει αποκτήσει τη δυναμική που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τα δύο κρίσιμα αυτά παιχνίδια–πρόκριση, με απόλυτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Τι σημαίνει «Πάτσα Μάμα»;
Φαίνεται πως οι Λατινοαμερικανοί δεν θα σταματήσουν εύκολα να δίνουν το σύνθημα της πρωτοπορίας. Τα νέα αυτή τη φορά έρχονται από το Κίτο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για γενναίες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το Σύνταγμα αυτό είναι και το πιο «πράσινο» στον κόσμο, μια και το Εκουαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει δικαιώματα στη φύση! Καρπός πολύχρονων αγώνων των οργανώσεων των αυτοχθόνων και των οικολογικών κινημάτων, το νέο Σύνταγμα βασίζεται στη φιλοσοφία του «ευ ζην», η οποία διδάσκει την ειρηνική συμβίωση με τη φύση ή «Πάτσα Μάμα», όπως ονομάζεται στη γλώσσα των ιθαγενών.
Ενα άρθρο με τον αριθμό 71, το οποίο είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα της φύσης, ορίζει ότι η φύση μέσα στην οποία πραγματώνεται και αναπαράγεται η ζωή έχει δικαίωμα στον απόλυτο σεβασμό της οντότητάς της, καθώς και στη διατήρηση και την αναγέννηση του ζωτικού της κύκλου, της δομής και της εξελικτικής διαδικασίας της.
Είναι επόμενο το Εκουαδόρ να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, από τη στιγμή που είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, η οποία απαντά κυρίως στη ζούγκλα του Αμαζονίου και στο αρχιπέλαγος των Νησιών Γκαλαπάγκος.