Eχω την αίσθηση -και μακάρι να πέφτω έξω- ότι η διχόνοια είναι το οξυγόνο που κρατάει την ΑΕΚ στη ζωή. Χωρίς αυτή θα τελείωνε με φριχτούς πόνους και σπασμούς σαν το ψάρι έξω από το φυσικό του περιβάλλον. Σε καμία άλλη ομάδα δεν έχουν παρουσιαστεί τόσες αντιμαχόμενες παρατάξεις, οι οποίες μάλιστα -και αυτό είναι το φοβερό- να υποστηρίζονται και από δικά τους έντυπα. Η κατάσταση θυμίζει έντονα την ιστορία των μαρξιστικών λενινιστικών κομμάτων στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς ξεκίνησαν όλα, στην ΑΕΚ δύσκολα, επίσης, θα βρεθεί κάποιος να μας ενημερώσει υπεύθυνα για τις ιδεολογικές διαφορές των παρατάξεων -πέραν του κοινού τους σκοπού να δουν στην κορυφή την ιδέα που λέγεται ΑΕΚ- και τι χωρίζει αυτούς της «Ενωσης 1924» από τους οπαδούς του Ανατολιωτάκη, τους σκληρούς και άκαμπτους Μελισσανιδικούς, που επέστρεψαν δριμύτεροι, από τους καθεστωτικούς Ντεμιμόφρονες.
Στην Αριστερά, πάντως, όλα ξεκίνησαν το '56 στο 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης -και εδώ έχουμε Ενωση, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της ΑΕΚ-, όταν ο Χρουτσόφ, ένα μείγμα Πανούτσου και Χελάκη, κατήγγειλε τον Στάλιν (που για τη συντρόφισσα Παπαρήγα και άλλους συντρόφους πέθανε πολύ νωρίς το 1953, γι’ αυτό και δεν τον έχουν καταγγείλει ακόμη) για τις δολοφονίες και τους εκτοπισμούς. Η νέα αυτή πολιτική πλατφόρμα προκάλεσε την ένταση της κρίσης στις σχέσεις ΕΣΣΔ και Κίνας. Ο «μεγάλος τιμονιέρης» Μάο θα επισημάνει την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ και θα τους καταγγείλει ως ρεβιζιονιστές. Στην Ελλάδα οι υποστηρικτές της γραμμής Μάο θα διαφωνήσουν ανοιχτά με την πολιτική του Κόμματος και τις καθοδηγητικές κατευθύνσεις του παράνομου ΚΚΕ, προχωρώντας στην έκδοση της εφημερίδας «Αναγέννηση», που εκδόθηκε τον Οκτώβρη του '64. Η ΕΔΑ τότε, μέσω της εφημερίδας «Αυγή», θα τους κατηγορήσει για σεχταριστικές θέσεις και προβολή του ΚΚΚίνας, προχωρώντας στη διαγραφή τους. Γύρω από αυτούς θα συσπειρωθούν διάφορα μέλη του Κόμματος όπως και της Νεολαίας Λαμπράκη, συγκροτώντας την ΠΠΣΠ (Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη). Το Απριλιανό πραξικόπημα θα βρει τους συντρόφους όλων των τάσεων να συζητάνε περί μαρξιστικών θεμάτων τρώγοντας και πίνοντας στις Κουκουβάουνες, θα τους μπαγλαρώσει και εκεί θα τελειώσει άδοξα το πρώτο μέρος της ιστορίας. Το '68 η «Αναγέννηση» θα μετασχηματιστεί και θα μετονομαστεί σε ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας). Τα πολιτικά υποδείγματα που υποστήριζε η οργάνωση είναι αυτά του κινέζικου και αλβανικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό, χωρίς όμως ποτέ ο δρόμος -πλην της ιδεολογικής θεωρητικής διαδρομής- να τους οδηγήσει στις χώρες αυτές. Στα μέσα της δεκαετίας του '70, όμως, έγινε η μεγάλη ζημιά. Ο Μάο τσακώθηκε με τον Χότζα και οι δικοί μας δεν ήξεραν πού να πάνε. Την ίδια εποχή η ΟΜΛΕ διοργανώνει συνέδριο για να μετονομαστεί σε ΚΚΕμ-λ, αφού έχει δεχθεί την προτροπή της Κίνας. Στο συνέδριο πιάνονται από τους γιακάδες οι Μαοϊκοί με τους Χοτζικούς, η ΟΜΛΕ διασπάται και έτσι προκύπτουν δύο νέοι κομματικοί σχηματισμοί: το ΚΚΕμ-λ, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με το αλβανικό καθεστώς που εν τω μεταξύ τα έχει βρει με την ΕΣΣΔ, και από κοινού κατηγορούν τώρα αυτοί τον Μάο ως ρεβιζιονιστή, και το ΜΛ-ΚΚΕ, που αναγνωρίζεται από την Κίνα.
Το ΜΛ-ΚΚΕ θα περάσει μια περιπέτεια ιδεολογικής υγείας και θα ανασυγκροτηθεί το 1988, εκδίδοντας έκτοτε και μέχρι σήμερα την εφημερίδα «Λαϊκός Δρόμος». Το δε ΚΚΕμ-λ θα διασπαστεί το ’82 -όσο μπορούσε ακόμα- και μια μειοψηφία των μελών του θα διατηρήσει το έντυπο «Προλεταριακή Σημαία» που εκδίδει μέχρι και σήμερα. Οι υπόλοιποι το 1982 θα συγκροτήσουν ως εκδοτική προσπάθεια την «Α/συνέχεια» στην οποία συμμετείχε ο Γιάννης Χοτζέας, εκ των ιδρυτών της «Αναγέννησης», και το 2003 η «Α/συνέχεια» θα συγκροτηθεί ως πολιτική οργάνωση με την ονομασία ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας).
Με ανάλογο τρόπο οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και στην ΑΕΚ. Να αφήσουν κατά μέρος τις φλωριές, να δράσουν επαναστατικά, για να ξέρουμε με ποιον θα είμαστε. Οι Μελισσανιδικοί να φτιάξουν την ΑΕΚμ-λ εκδίδοντας το έντυπο «Προλεταριακή Μπουνιά», οι Ντεμιμόφρονες τη ΜΛ-ΑΕΚ με έντυπο τους «Δικέφαλους Προλετάριους», αυτοί της Ενωσης να συγκροτήσουν το ΕΜΑΚ (Επαναστατικό Μέτωπο Αεκτσίδικης Καθαρότητας) με έντυπο το «Θα FUN Καλά Ολοι τους», να είναι και λίγο μοντέρνο αφού συμμετέχει κι ο Ψαριανός, και τέλος οι Ανατολιωτάκηδες να ιδρύσουν την ΑΕΕΚ (Αυτόνομη Επαναστατική Ερασιτεχνική Κολεκτίβα) εκδίδοντας την εφημερίδα «Κωνσταντινουπολίτες Μαχητές».
ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ
Γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι; Παράξενη ράτσα…
Με 43 αποστολές ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας μέσα στο 2007, οι άνθρωποι αυτοί είναι σχεδόν κάθε εβδομάδα και σε διαφορετικό σημείο του κόσμου. Νιγηρία, Σουδάν, Μπουρούντι, Σιέρα Λεόνε, Μπανγκλαντές, όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος οι Γιατροί Καρδιάς είναι εκεί. Πηγαίνουν πρώτοι, κάνουν αθόρυβα τη δουλειά τους και φεύγουν χωρίς πολλές φασαρίες, κάμερες και δημόσιες σχέσεις. Οπως έκαναν πρόσφατα εγκαινιάζοντας στις αρχές Μαΐου το νηπιαγωγείο που έφτιαξαν (πρώτοι πριν από κάθε άλλον επίσημο ή ανεπίσημο φορέα) για να στηρίξουν τους πυρόπληκτους της Ηλείας, στο χωριό Κουτσοχέρα του Δήμου Ωλένης. Μέσα σε μόλις έξι μήνες η δουλειά τελείωσε, το νηπιαγωγείο παραδόθηκε και οι άνθρωποι που το πρόσφεραν την επόμενη μέρα ήταν στον δρόμο για τη Νιγηρία, αφήνοντας πίσω τους ολοκάθαρη τη διαφορά ανάμεσα στις κούφιες υποσχέσεις και στην αληθινή, άμεση και ανιδιοτελή προσφορά. Η παράξενη αυτή οργάνωση, οι Γιατροί της Καρδιάς, δεν ζητάει χρήματα ούτε δέχεται ενισχύσεις σε μετρητά. Οποιος πολίτης η φορέας θέλει προσφέρει αυστηρά και μόνο σε είδος. Επικοινωνείτε μαζί τους στο τηλ. 210-33.17.288 και ηλεκτρονικά στο www.heartdoctors.gr
O Kώστας Λακαφώσης του «Ταχυδρόμου» ταξίδεψε μαζί τους στο Κογιονγκόνζι, στα σύνορα του Μπουρούντι με την Τανζανία, εκεί που η ελονοσία εξακολουθεί να σκοτώνει κάθε χρόνο σχεδόν 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, κατέγραψε και φωτογράφισε τις δραστηριότητές τους, δημοσιεύοντάς τες στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού που φιλοξενείται στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».