Mόνο τα «ξερά» νούμερα της στατιστικής να βάλεις κάτω, φτάνεις στο συμπέρασμα ότι η Εθνική ομάδα ήταν η χειρότερη του Euro. Οι περισσότεροι περιμέναμε ότι το πράγμα θα στράβωνε αυτή τη φορά. Οτι το «πειρατικό» θα έπεφτε σε ξέρα. Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι δεν περίμεναν να πάει η γιούχα σύννεφο και να γινόμαστε ο περίγελος του ευρωπαϊκού Τύπου κάθε φορά που έκανε αναφορά στην παρουσία της Εθνικής ομάδας.
Κάθε προσπάθεια να κρυφτεί ή να φτιασιδωθεί η πραγματικότητα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο όταν οι συντελεστές της αποτυχίας επιχειρούν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τον άλλον και όλοι μαζί πίσω από τις μέχρι τώρα επιτυχίες.
• Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που λειτουργεί με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή κράτησε στην ομάδα τον Οτο Ρεχάγκελ, όπως έφτασαν να υποστηρίζουν ορισμένοι. Απέτυχε, όμως, να πετύχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στον οποίο να συμπεριλαμβάνεται πρωτίστως ο Οτο Ρεχάγκελ. Απέτυχε να τον πείσει να πλαισιωθεί από επιστημονικό προσωπικό, όπως κάθε εθνική ομάδα (διατροφολόγος, εργοφυσιολόγος κ.ά.). Αφησε να λειτουργεί η ομάδα σαν ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους Ρεχάγκελ, Τοπαλίδη. Αφήνω κατά μέρος το μέγα θέμα του πώς ήρθαν και πόσα πλήρωσαν για να έρθουν στο Σάλτσμπουργκ οι Ελληνες φίλαθλοι. Σημειώνω μόνο ότι και στην περίφημη μάχη της εξέδρας καταγράψαμε επίσης τρεις ήττες.
• Ρεχάγκελ, Τοπαλίδης. Πέρα από κάποιες αναγκαίες αλλαγές προσώπων δεν διαπιστώσαμε ούτε μία νέα ιδέα, ένα φανερό τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού. Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, αντίθετα όλοι μας ήξεραν απέξω κι ανακατωτά. Οι παίκτες έβλεπαν στο βίντεο πώς παίζουν οι αντίπαλοι, αλλά στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων δεν διδάχτηκαν ποτέ πώς θα παίξουν οι ίδιοι εναντίον των αντιπάλων. Αποτυχία και στον τομέα της ψυχολογικής συσπείρωσης και ομοιογένειας. Το χθεσινό ρεπορτάζ του Δημήτρη Ευαγγελάτου για το «χάσμα γενεών» ανάμεσα σε νέους και παλιούς υπήρξε ιδιαίτερα κατατοπιστικό. Αφήνω κατά μέρος το θέμα των επιλογών σε κάθε παιχνίδι...
• Οι παίκτες. Δικό τους το μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κακή αγωνιστική εικόνα. Ορισμένοι απ' αυτούς, όπως μαρτυρούν κάποιες εξετάσεις και ομολόγησε δημόσια ο αρχηγός Μπασινάς, ήταν σε κακή φυσική κατάσταση. Αλλοι αγνόησαν βασικές αρχές του αθλήματος, αρνούμενοι να δώσουν πάσα στον διπλανό τους. Εγιναν λάθη (στιγμιαία) που κόστισαν. Παίκτες με προσωπικότητα και ικανότητες πάνω από τον μέσο όρο κινήθηκαν σε ρηχά νερά, δεν πήραν πρωτοβουλίες.
Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι η τύχη αυτή τη φορά αρνήθηκε να συνεργαστεί. Μέχρι το πρώτο φιλικό παιχνίδι στην Μπρατισλάβα υπάρχει χρόνος για να αναμετρηθούν όλοι με τα λάθη και τις αδυναμίες τους. Για να αναμετρηθείς με το λάθος σου πρέπει πρώτα να το παραδεχτείς. Μέχρι τώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο ορισμένοι διεθνείς –έστω και με έμμεσο τρόπο– έχουν αναλάβει μέρος της ευθύνης...