Τι είναι ο σουρεαλισμός. Ανοίγεις ένα λεξικό και ψάχνεις. Τα περισσότερα λεξικά θα σε παραπέμψουν στο λήμμα «υπερρεαλισμός». Καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα, που έδινε έμφαση στην υποσυνείδητη ή άλογη σημασία των παραστάσεων που ενεργοποιούνται αυτόματα με τον ελεύθερο συνειρμό, καθώς και στην αξιοποίηση τυχαίων εντυπώσεων, ασυνήθιστων αντιθέσεων. Επειδή πολύ πιθανόν να αδυνατείτε να καταλάβετε απόλυτα τι σημαίνει όλο αυτό το μακρινάρι, γι' αυτό ας περάσουμε σε ένα απλό παράδειγμα. Στην υπερασπιστική γραμμή του νομικού Γιώργου Στράτου, εκπρόσωπου του κινήματος στη χώρα μας. Με το κείμενο που ακολουθεί υπερασπίστηκε και πέτυχε να αθωώσει τον Παναθηναϊκό για το υβριστικό αντιεθνικό σύνθημα των οπαδών του «Γ… η ΑΕΚ και η Τουρκία». Ας διαβάσουμε λοιπόν λίγο σουρεαλισμό:

«Mε βάση τη Γραμματική του Τζάρτζανου υπάρχουν ρήματα της μέσης φωνής π.χ. φυλάγομαι, ξυρίζομαι, πλένομαι που έχουν ενεργητική διάθεση όπως και το γ…, αλλά δεν υποδηλώνει με ποιον ή από ποιον. Συνιστά αποτύπωση ερωτικής συμπεριφοράς και δεν είναι υβριστικό, γιατί οι ομάδες δεν είναι αντιερωτικές και ανοργασμικές. Δεν είναι υβριστικά συνθήματα, αλλά ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα της λαογραφίας του ποδοσφαίρου. Οσον αφορά την αναφορά στην Τουρκία, δεν μπορεί να προσδώσει αντιεθνικό χαρακτήρα στο σύνθημα».

Μέλη του κινήματος προφανώς και οι αθλητικοί δικαστές έπειτα από αυτή την υπερρεαλιστική αγόρευση αθώωσαν τον Παναθηναϊκό και μετά όλοι μαζί διάβασαν μικρά αποσπάσματα από τα έργα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Υψικάμινος» και «Οκτάνα».

Την επόμενη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες αν -λέμε «αν», διότι στην Ελλάδα δεν συναντάται συχνά το φαινόμενο σουρεαλιστικών συναθροίσεων- και οι οπαδοί της «Ενωσης» αρχίσουν εν χορώ να φωνάζουν «γ… ο ΠΑΟ και η Λεωφόρος», με βάση το δεδικασμένο θα πρέπει και αυτοί να αθωωθούν. Αρκεί να διατυπώσουν σωστά το σύνθημα. Το ρήμα σε ενεργητική διάθεση και χωρίς να υποδηλώνει με ποιον και από ποιον. Εκτός των άλλων η ερωτική τους διάθεση, το να μαμήσουν δηλαδή, θα στρέφεται απέναντι σε κάτι άψυχο, όπως η Λεωφόρος, συνεπώς αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Από τη στιγμή που οι δικαστές δέχθηκαν ότι οι ομάδες δεν είναι αντιερωτικές και ανοργασμικές, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν επιβλήθηκαν βαριές «καμπάνες» με τη μορφή χρηματικού προστίμου. Δεν ήταν σωστή η διατύπωση του μπινελικιού; Διαπίστωσαν οι δικαστές ότι οι οπαδοί εκπροσωπούσαν ομάδες όντως αντιερωτικές και ανοργασμικές, οπότε δεν είχαν το δικαίωμα να εκφραστούν τοιουτοτρόπως; Μήπως το σύνθημα φανέρωνε με ποιον και από ποιον απαγορεύοντας τη φαντασία μας να περιπλανηθεί ελεύθερη στα καταπράσινα λιβάδια των ερωτικών μας γηπέδων;

Συμπέρασμα: όλες οι ομάδες αν θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον την περίπτωση τιμωρίας, ας μάθουν στους οπαδούς τους ποια ρήματα υποδηλώνουν ενεργητική διάθεση. Εν ανάγκη ας τα τυπώσουν σε μια κόλλα χαρτί την οποία υποχρεωτικά θα προμηθεύονται οι φίλαθλοι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Οποιος δεν πάρει το χαρτί, να πάει να γ…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube