Υποψήφιοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να αναλάβουν τον Ολυμπιακό και όχι μόνο φέρονται να είναι οι αξιότιμοι κ. Φερναντέζ, Μπερέτα, Βαλβέρδε, Τερίμ και λίγο ο Λίπι. Θα είχαν έρθει όλοι τους να μιλήσουν, να συμφωνήσουν, να υπογράψουν, αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταραμένες στάσεις εργασίας στην Ολυμπιακή. Μια ζωή προβλήματα δημιουργεί το προσωπικό αυτής της εταιρείας. Προβλήματα όχι μόνο σε αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν, αλλά κυρίως στο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κρίμα, γιατί έτσι χάνονται μεγάλες ευκαιρίες.

Την Κυριακή που μας πέρασε, με αφορμή το ντέρμπι του Μιλάνου μεταξύ Μίλαν και Ιντερ, καλεσμένος στα στούντιο της RAI2 για τις ανάγκες της εκπομπής «Domenica Sportiva» ήταν μια μεγάλη μορφή του σύγχρονου ιταλικού ποδοσφαίρου: ο Ντανιέλε Μασάρο. Πολλοί φίλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου θα τον θυμούνται πιτσιρικά με τη φανέλα της Φιορεντίνα, αρχές της δεκαετίας του '80, παρτενέρ του Τσίτσο Γκρατσιάνι στην επίθεση των «βιόλα».

Ακόμα περισσότεροι να μεγαλουργεί στη μεγάλη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι, με συμπαίκτες τους Μπαρέζι, Αντσελότι, Ντοναντόνι και τους τρεις Ολλανδούς (Ράικαρντ, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν). Πώς κατάφερε να διακριθεί ο φουκαράς ο Μασάρο με τόσους άχρηστους δίπλα του, ειλικρινά απορώ.

Τέλος πάντων, άλλο είναι το θέμα μας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, λοιπόν, με τους υπόλοιπους εκλεκτούς καλεσμένους, ο Μασάρο συζήτησε για την αγωνιστική εικόνα της Ιντερ, της Μίλαν, που όλα δείχνουν ότι μπαίνει στο γκρουπ των ομάδων Τσάμπιονς Λιγκ, διατύπωσε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Πίπο Ιντσάγκι, για τον Βραζιλιάνο της Παλέρμο, τον Αμάουρι, για τον πρώτο σκόρερ του Καμπιονάτο, τον Μάρκο Μποριέλο, και επισήμανε την αγωνιστική πρόοδο και ικανότητα στο σκοράρισμα του Φάμπιο Κουαλιαρέλα της Ουντινέζε. Μοιραία η συζήτηση έφτασε και στους προπονητές. Στην κρίσιμη ερώτηση του παρουσιαστή «ποιον θεωρεί προπονητή της χρονιάς», ο Μασάρο δίχως δεύτερη σκέψη απάντησε τον Μάριο Μπερέτα της Σιένα. Μαζί του συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Είναι ο ίδιος Μπερέτα –για να μην μπερδευόμαστε– που από προπονητής της χρονιάς στο Καμπιονάτο και από φόβο μη μείνει στα αζήτητα, άρχισε να συζητάει την πιθανότητα να μετακομίσει στην Ελλάδα, μήπως και έτσι διασφαλίσει το ποδοσφαιρικό του μέλλον.

Μπερέτα θα πάρει ο Ολυμπιακός. Αυτή που προσφέρει το «Κυνήγι και Ψάρεμα», το ένθετο της εφημερίδας «Εθνος». Επαναληπτική, μάλιστα, για συνεχή πυρά, και ιταλικής κατασκευής για να μην εκτεθούν απόλυτα αυτοί που επιμελούνται το ρεπορτάζ.

Την εποχή που η πρόσβαση στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ήταν από δύσκολη έως αδύνατη, οι αθλητικές εφημερίδες έγραφαν ό,τι τους κατέβαινε για να πουλήσουν. Μάλωναν τότε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρωτοκλασάτοι προπονητές ομάδων, ακόμα και εθνικών συγκροτημάτων, που πρωταγωνιστούσαν στο ευρωπαϊκό στερέωμα για το ποιος θα αναλάβει τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ, τον ΟΣΦΠ. Τελικά από τη μεγάλη αντάρα και φασαρία δεν ερχόταν κανείς, αλλά γι' αυτό δεν έφταιγαν οι εφημερίδες, αλλά η ανικανότητα των ιδίων να αντιληφθούν το επαγγελματικό συμφέρον τους. Τώρα, όμως, που η πρόσβαση είναι παιχνίδι, απορώ πώς κάποιοι πιστεύουν ότι αυτοί οι προπονητές «λοξοκοιτάζουν» προς Ελλάδα μεριά. Ενα απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο να κάνουν, θα ανακαλύψουν τις προσφορές και τις βολιδοσκοπήσεις τους, θα αντιληφθούν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Βοήθα, Παναγιά μου, και μη χειρότερα

Τη μακάβρια είδηση μου την έστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου ο καλός φίλος και αναγνώστης της στήλης Μιχάλης Τασούλας.

«Πιστεύετε ότι μπορεί να πεθάνετε πάνω στο γραφείο σας και να μην το πάρει χαμπάρι κάποιος από τους συνάδελφους σας; Ε, λοιπόν κάπου εκεί έχουν φθάσει τα πράγματα. Τα αφεντικά μιας μεγάλης εκδοτικής εταιρείας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κανένας από τους υπαλλήλους τους δεν κατάλαβε ότι ένας συνάδελφος "καθόταν" νεκρός στο γραφείο του επί πέντε ολόκληρες ημέρες!

Ο George Taklebaum που εργάζονταν για τριάντα χρόνια στην εκδοτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπέστη καρδιακή προσβολή στο γραφείο του. Ο 51χρονος άνδρας, που το γραφείο του βρισκόταν σε ανοικτή αίθουσα με 23 ακόμα άτομα, πέθανε Δευτέρα και μια καθαρίστρια το πρωί του Σαββάτου ανακάλυψε πως ήταν νεκρός.

"Ο George ήταν πάντα ο πρώτος που έφθανε το πρωί και ο τελευταίος που έφευγε. Ετσι, λοιπόν, δεν ήταν παράξενο να τον βλέπεις να κάθεται συνέχεια στο γραφείο του".

"Ηταν πάντα απορροφημένος στην εργασία του και δεν μιλούσε πολύ," δήλωσε το αφεντικό του άτυχου άνδρα, Elliot Wachiaski. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο εργαζόμενος ήταν νεκρός για πέντε ολόκληρες ημέρες και καθόταν στο γραφείο που εργαζόταν πριν τον εντοπίσουν».

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Φοιτητές ή φυτά;

Η είδηση προβλήθηκε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο «Σκηνικό πολέμου στα Πανεπιστήμια». Το εισαγωγικό κείμενο αναφέρει:

«Πολεμικό σκηνικό διαφαίνεται και πάλι στα πανεπιστήμια, από τους φοιτητές που επιχειρούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν τον νέο νόμο-πλαίσιο. Σε πολλά ιδρύματα επικρατεί κλίμα ανησυχίας για νέες αναταραχές τον Μάιο και τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τις πρυτανικές εκλογές, που θα γίνουν στις 20 Μαΐου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στις 28 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά».

Οι πρυτάνεις δεν έχουν κάτι εποικοδομητικό να πουν και σπέρνουν τον πανικό:

«Χτυπάω ξύλο να μη συμβούν επεισόδια στις πρυτανικές εκλογές», λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Σ. Καρβούνης. «Επιχειρείται αναθέρμανση του κλίματος έντασης», διαπιστώνει ο πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας, κ. Μπαγιάτης.

Τι δηλώνουν όμως οι πραγματικοί πρωταγωνιστές; Οι φοιτητές που για την επιστημονική κατάρτισή τους κόπτονται όλοι; Ολοι αυτοί οι τεμπέληδες μαλλιάδες, που τα μέσα φροντίζουν επιμελώς να τους παρουσιάζουν σαν υποκινούμενες μάζες έτοιμες να καταλύσουν την έννομη τάξη;
«Σκοπός μας είναι η ανατροπή του Νόμου-πλαισίου και παράλληλα, θέλουμε να εκφράσουμε τη γενικότερη δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία. Οπως ακυρώσαμε την εκλογή του αντιπρύτανη πριν από λίγους μήνες, στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούμε και φέτος», τονίζει η Αγγελίνα Γιαννακοπούλου, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο.

«Τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές είναι πολλά και δεν κλεινόμαστε μόνο στους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου. Θα παλέψουμε για ένα διευρυμένο λαϊκό κίνημα, που στα αιτήματά του θα είναι το σύνολο των αναγκών μας. Αρχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με συνελεύσεις», λέει ο Γιάννης Τζώγας, μέλος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ), φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Απαντάμε με τη μη εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου νόμου στην πράξη και παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή του. Είμαστε έτοιμοι για μια μεγάλη μάχη και καλούμε σενέο γύρο συνελεύσεων μέσα στα ιδρύματα», σημειώνει ο Θανάσης Τσουκνίδας από την ΕΑΑΚ, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στη σύνοδο των πρυτάνεων συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σ' αυτή τη μεταρρύθμιση. Στο Δημοκρίτειο υπάρχουν τεράστια προβλήματα υποδομών και υποχρηματοδότησης. Πριν από δύο χρόνια η ΔΕΗ μάς έκοψε το ρεύμα μέσα στον χειμώνα και για τον λόγο αυτόν κινδύνευσε να χαθεί μία εξεταστική περίοδος», λέει η φοιτήτρια Φιλολογίας στο ΔΠΘ Λεωνή Παναγοπούλου.

Οι φοιτητές έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και όχι μόνο ακαδημαϊκό. Δεν θέλουν να καταντήσουν σαν τον κύριο στη διπλανή στήλη (βλ.: Πρόχειρο Τετράδιο) και τέλος ας μας πει κάποιος με επιχειρήματα, γιατί είναι πρόοδος οι τομές στην παιδεία που εξαγγείλει η κυβέρνηση και όχι αυτές που πρεσβεύουν οι θέσεις των φοιτητών. Το παρελθόν πάντως –η ιστορία για τους πλέον αυστηρούς– σε ανάλογους φοιτητικούς αγώνες τούς δικαιώνει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube