Εντυπωσιακή η νίκη της Εθνικής. Εντυπωσιακή και η συγκομιδή βαθμών. Σε σύνολο 11 αγώνων οι 28 πόντοι μια αγωνιστική πριν από το τέλος λένε πολλά. Η Εθνική μας δεν είναι μόνο πρώτη στον όμιλό της, έναν όμιλο που αντικειμενικά μόνο εύκολος δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά είναι η πρώτη των πρώτων. Είναι η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στα προκριματικά του Euro. Αν μάλιστα τα καταφέρει το ίδιο περίφημα την Τετάρτη τα βράδυ στην Ουγγαρία -πολύ πιθανόν με τη φόρα που έχουν πάρει οι διεθνείς μας- τότε πολύ πιθανόν οι νίκες αυτές να μας θέσουν επικεφαλής ομίλου και για την προκριματική φάση του Μουντιάλ.
Εντυπωσιακή είναι το δίχως άλλο όμως και η σταθερότητα που δείχνει η Εθνική μας στην απόδοσή της σε κάθε ματς. Μια σταθερότητα που εξαργυρώνει με το να βρίσκεται στην κορυφή ήρεμη και γαλήνια. Την ίδια ώρα που ομάδες του θεσμού από τις πιο ισχυρές και φημισμένες, όπως η Ιταλία, έδιναν και την ψυχή τους για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόκριση. Από την «Κόλαση του Δάντη» πέρασε η «σκουάντρα ατζούρα». Επί 90 λεπτά το «Χάμπεντ Παρκ» έμοιαζε με Γολγοθά. Στις καθυστερήσεις μια κεφαλιά του γερο-Πανούτσι, που είχε σχεδόν τρία χρόνια να φορέσει τη φανέλα με τα τέσσερα αστέρια, έστειλε τους Ιταλούς στην τελική φάση. Αν δεν έμπαινε αυτό το γκολ -θείο δώρο- οι Ιταλοί θα είχαν κάθε λόγο να οικτίρουν τον επόπτη Χουάν Κάρλος Χιμένεθ για δύο σοβαρά παραπτώματα. Οταν το σκορ ήταν 0-1, ακύρωσε ως οφσάιντ κανονικό γκολ του Ντι Νατάλε που και ο Braveheart θα δυσκολευόταν να μην κατακυρώσει πράττοντας ακριβώς το αντίθετο στο γκολ της ισοφάρισης του Μπάρι Φέργκιουσον, με τον σκόρερ να βρίσκεται σε αντικανονική θέση. Ο Κάρλος Χιμένεθ όμως θα ήταν η αιτία και όχι ο λόγος που οι Ιταλοί θα βρίσκονταν εκτός νυμφώνος. Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους θα ήταν ο πραγματικός φταίχτης. Εμείς ευτυχώς τέτοια ψυχοδράματα τα αποφύγαμε και αυτό γιατί η Εθνική μας παρουσίασε εκπληκτική σταθερότητα και αγωνιστική συνέπεια στις υποχρεώσεις της. Το «καμπανάκι» που χτύπησε στο ματς με την Τουρκία στο Καραϊσκάκη λειτούργησε για όλους, μα για όλους προειδοποιητικά. Ηταν και η μοναδική γκέλα της Εθνικής, αν μπορείς να χαρακτηρίσεις γκέλα μια ήττα, ακόμη και στην έδρα σου, με ένα από τα φαβορί του ομίλου. Αλλες απώλειες δεν είχαμε και αυτό ήταν που μέτρησε τελικά.
Αδύνατον επίσης να μην αντιληφθείς τη διάθεση για διάκριση και την όρεξη για καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζουν οι διεθνείς μας σε όλα τα ματς, ανεξάρτητα αν πάντα τα καταφέρνουν. Η ομάδα δείχνει να λειτουργεί και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Οι παίκτες βρίσκονται, οι αυτοματισμοί λειτουργούν, οι αδυναμίες καλύπτονται με συμμετοχή όλων το όποιο ατομικό συμφέρον θυσιάζεται για το κοινό καλό. Αυτά είναι τα υγιή χαρακτηριστικά μιας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστεί και η Εθνική μας τα προσφέρει απλόχερα.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Οι οικονομικές εκθέσεις είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. Από το 2000, που άνοιξε η αγορά ρεύματος, σε ελάχιστες χώρες ωφελήθηκαν οι καταναλωτές. Η απελευθέρωση λοιπόν της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση που όλοι περίμεναν δεν έφερε τα πολυπόθητα αποτελέσματα της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές. Αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων έως και 89% από το 2000 μέχρι σήμερα, γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους Ελληνες καταναλωτές για μείωση των τιμών εν όψει και της επικείμενης δραστηριοποίησης ιδιωτών στην αγορά. Αλλού οι ιδιωτικοί όμιλοι εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της αγοράς και λειτούργησαν σαν καρτέλ -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου αύξησαν ταυτόχρονα τις τιμές- και αλλού, όπως στη Σκανδιναβία, τα πάλαι ποτέ μονοπώλια δεν επέτρεψαν στους νέους παίκτες να δραστηριοποιούνται ελεύθερα, βάζοντας εμπόδια στην είσοδό τους στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Στη Νορβηγία είχαμε αύξηση τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα 89%, στην Ιρλανδία 84%, στη Σουηδία 71%, στην Ουγγαρία 64%, στη Δανία 63%, στη Μάλτα 54%, στην Ολλανδία 49% και στο Λουξεμβούργο 43%. Από κοντά ακολουθούν Κύπρος με 39%, Φινλανδία 36%, Πολωνία 33%, Γερμανία 20%, Πορτογαλία 19%, Βρετανία 19, και Ελλάδα 17%. Να ευχηθούμε και εις ανώτερα...
Μας κακομαθαίνετε, πρέσβη μου
Ο σκιτσογράφος-αρθρογράφος Στάθης από τη στήλη του ΝΑΥΤΙΛΟΣ στην «Ελευθεροτυπία» μάς παρουσιάζει τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ. Καλορίζικος...
«Ενδιαφέρουσα διαδρομή, ενδιαφέρον βιογραφικό, ευρείς ορίζοντες, αξιέπαινα ενδιαφέροντα, αξιοσύνη και μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να διαθέτει ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας κ. Ντάνιελ (διπλή ονομασία του Δανιήλ - ίσως έλκει την καταγωγή απ' τους Δαναούς) Β. Σπέκχαρντ. Ως ευ παρέστητε! (η διπλή ονομασία τού καλώς ήρθατε, κοινώς καλώστονα!)
Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στα 1981, ο ευκλεής αυτός υφιστάμενος της κυρίας Κοντολίζας Ράιχ, υπηρέτησε πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκορωσία (1997-2000) αξιοποιώντας τη θητεία του ως αρμοδίου πρέσβη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον (1993-1997) με αρμοδιότητα τις Νέες Ανεξάρτητες Πολιτείες της Πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αετός! Με πορτοκαλί πτερά....
Από το 2000 έως το 2003 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις πολιτικές σχέσεις της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων -FYROM, Κοσσυφοπέδιο κι άλλες (αναδυόμενες ή καταδυόμενες)- εισπράττοντας για τις επιδόσεις του στη διαχείριση κρίσεων (δολοφονιών, μαζικών δολοφονιών, διαμελισμών και εθνοκαθάρσεων) το Μετάλλιο Υπηρεσίας του ΝΑΤΟ (η διπλή ονομασία του Σιδηρού Σταυρού με χαλκούν φύλλο βελανιδιάς).
Από το 2003 έως το 2005 ο κ. Δανιήλ Β. Σπέκχαρντ υπηρέτησε ως Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση στρατηγικών θεμάτων (μετακινήσεις πληθυσμών, μετακινήσεις συνόρων, σύνθεση μειονοτήτων, αποσύνθεση κρατών, κυκλοφορία αγωγών, παροχέτευση όπλων, κεφαλαίων, γυναικών και ναρκωτικών) που αντιμετώπιζε η Συμμαχία. Αετός με πέταλα.
Τέλος, από το 2005 έως το 2007 το αγλάισμα αυτό του δυτικού πολυπολιτισμικού προτάγματος εργάστηκε στη Βαγδάτη ως Διευθυντής του Γραφείου Διοίκησης για την Ανασυγκρότηση του Ιράκ, με έναν λόγο, δολάρια και πτώματα, εξαγωγή δημοκρατίας και εξαγωγή τρομοκρατίας, πεζοναύτες (κατεδαφίσεις) και εργολάβοι (αντιπαροχές), ο παράδεισος του ρίαλ εστέιτ και η κόλαση των νεκρών.
Από ευαίσθητη σε ευαίσθητη περιοχή η πορεία του πολύτροπου αυτού Υμπεργκρουπενφύρερ, τομεάρχη, σωματάρχη (η διπλή ονομασία του εμπόρου της ανθρώπινης μοίρας) και ιππότη της θανατηφόρας μορφής κ. Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ».