Διευκρινίζω γιατί Καζαντιμπέιτ και όχι Ντιμπεϊτί. Πρώτον, γιατί ο όρος ντιμπέιτ προέρχεται από τους ευρωλιγούρηδες, όπως θα υποστήριζε ο Ζουράρις, ενώ το Καζάν ντιμπέιτ, ως ανατολίτες, μας εκφράζει καλύτερα. Δεύτερον, το συμπέρασμα από την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών ηγετών είναι ότι η αλήθεια στον λόγο των περισσότερων έφτασε μέχρι τον πάτο του βαρελιού, τον οποίο οι γείτονες Τούρκοι ονομάζουν Καζαντεμπί. Η διαδικασία αυτή που ξεκίνησε και εφαρμόστηκε στην Αμερική εξυπηρετώντας την τηλεοπτική λογική, και που έπειτα πέρασε τον Ατλαντικό για να καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη γηραιά ήπειρο, φαίνεται όπως όλες οι μετρήσεις δείχνουν να χάνει τη λάμψη της στη χώρα μας. Είμαστε και από αυτούς που βαριούνται εύκολα. Μακάρι την επόμενη φορά να επινοηθεί κάτι πιο πρωτότυπο.

Οπως το κλείσιμο των πολιτικών αρχηγών σε ένα σπίτι -στην αρχή για μια μέρα και μετά βλέπουμε- που θα ορίσουν από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, με κάμερες κρυφές και φανερές που παρακολουθούν κάθε λέξη και κίνηση των πολιτικών. Ενα πολιτικό ριάλιτι που, αν δεν πουλήσει και αυτό, τότε θα έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε για πραγματική απαξίωση. Πάλι καλά πάντως που το Καζαντιμπέιτ δεν συνέπεσε με ματς της Εθνικής μπάσκετ, γιατί τότε τα νούμερα μπορεί να ήταν αποκαρδιωτικά. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη ερώτηση του κ. Παπαχελά που αναφερόταν στις πυρκαγιές και στο ενδεχόμενο παραιτήσεων, απάντησε πολύ σοβαρά ότι για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα έχει το περιβάλλον!

Τουλάχιστον ότι έχει μείνει από αυτό, μια και μοιάζει ατελείωτο! Πόσοι όμως από τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τη διαδικασία γνώριζαν ότι με κοινή απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων, που καθορίζουν τις θεματικές, η συζήτηση για το περιβάλλον είχε αποκλειστεί από την ατζέντα των συμφωνηθέντων ερωτημάτων; Απίθανο και όμως πραγματικό. Και όλα αυτά μετά τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω αν έπειτα από αυτό το γεγονός που φρόντισε να περάσει στα ψιλά και που μόνο η εφημερίδα «Αυγή» το χτύπησε στο πρωτοσέλιδό της ανήμερα του Καζαντιμπέιτ, μπορούμε να μιλάμε για ειλικρίνεια, αλλά κυρίως για σοβαρή και υπεύθυνη στάση των πολιτικών των μεγάλων κομμάτων.

Να έχει μαγειρευτεί αυτή η διαδικασία και να ξεκινάει ο πρωθυπουργός την τοποθέτησή του, δηλώνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το περιβάλλον και δίπλα του ο λαλίστατος, κατά τ' άλλα, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το παίζει φυσιολάτρης... Υστερα από αυτό τι να πιστέψεις. Γι’ αυτό λοιπόν καλύτερα είναι να ασχοληθούμε με άλλα... σοβαρότερα θέματα, όπως η περίπτωση Αιμίλιου Λιάτσου, που πήρε το κοριτσάκι, τη μικρή Αναστασία, και το ανέβασε αυθαίρετα δύο τάξεις στο Δημοτικό, ενώ η ηλικία του δεν το επιτρέπει.

Να μάθουμε επίσης αν σκοπεύει πράγματι αυτή η μικρή Αναστασία να γίνει πρωθυπουργός, γιατί αυτά τα μικρά τα γιάπικα καλό είναι να τα κυνηγάς από μικρά, γιατί όταν μεγαλώσουν, τους αγοράζει ο μπαμπάς τους τζιπ και τότε ξεφεύγουν εύκολα. Επίσης καλό είναι να πληροφορηθούμε με ποιο κριτήριο και με ποιες ιδιαίτερες γνώσεις ένας δημοσιογράφος υποβάλλει ερωτήσεις στους αρχηγούς των κομμάτων, όταν όλη τη χρονιά στο δελτίο που παρουσιάζει ασχολείται με το τάγκα που κάθε ξέκωλου στη Μύκονο και με μείζον ζήτημα αν το στήθος της τάδε επώνυμης είναι φετινό ή φουσκωμένο από πέρυσι με δάνειο.

Γι’ αυτό καλό είναι την επόμενη φορά η διαδικασία να αλλάξει. Προτείνω στο Καζαντιμπέιτ να εμφανιστούν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής και απέναντί τους να μην έχουν 6 δημοσιογράφους, αλλά μόνο ένα, τον Πρετεντέρη. Να τους ρωτάει με μέτρηση χρόνου, να απαντάει χωρίς περιορισμό ο ίδιος και μετά θα δείτε πώς γλιτώνουμε σε μια νύχτα από πεντακομματικές Βουλές και πολυφωνίες και κυρίως από τον φόβο να μην κυβερνήσει και πάλι αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube