sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο φάκελος των παικτών της ΑΕΚ στην Ευρώπη: Οι… ψημένοι και ένα ρόστερ πεινασμένο για τα «αστέρια»!

Η ΑΕΚ ξεκινάει το ευρωπαϊκό της ταξίδι και το sport-fm.gr αναλύει τα όσα έχουν κάνει οι παίκτες της Ένωσης στην Ευρώπη και βάζει στην κουβέντα τις περιπτώσεις που θέλουν να το ζήσουν για πρώτη φορά.

Η αντίστροφη μέτρηση στον οργανισμό της ΑΕΚ για την έναρξη των επισήμων υποχρεώσεων της νέας σεζόν φτάνει στο τέλος της. Η Ένωση καλείται να ξεχάσει την τεράστια περσινή επιτυχία με την κατάκτηση του νταμπλ και να μπει σε μια νέα περιπέτεια, η οποία θα έχει κάτι απόλυτα ξεχωριστό που της έλειψε -αρκετά- την προηγούμενη χρονιά. Την ευρωπαϊκή συμμετοχή και δη το Champions League, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη.

Το γκρουπ του Ματίας Αλμέιδα ξεκινάει από τον 3ο προκριματικό γύρο και χρειάζεται δυο προκρίσεις να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους, που θα την εκτοξεύσουν τόσο αγωνιστικά αφού θα παίξει στο κορυφαίο επίπεδο, όσο και οικονομικά καθώς θα γεμίσει τα ταμεία της με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα θα διαφημίσει στην κορυφαία «βιτρίνα» τα περιουσιακά της στοιχεία και θα έχει τη δυνατότητα να τα πουλήσει, με ποσά που όμοια τους δεν έχει δει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια πρώτη γεύση, άλλωστε, έχουμε πάρει με την περίπτωση του Λιβάι Γκαρσία αφού το προηγούμενο διάστημα τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό έκαναν λόγο για πρόταση της Λανς ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, καλό είναι στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο να πηγαίνουν βήμα-βήμα και τη δεδομένη χρονική στιγμή προτεραιότητα έχει η Ντινάμο Ζάγκρεμπ που αποτελεί την αντίπαλο της ΑΕΚ στον 3ο προκριματικό γύρο. Η δίψα για ευρωπαϊκή επιτυχία είναι τεράστια και ο «Πελάδο» έχει στη διάθεσή του ένα ρόστερ γεμάτο βάθος, με δυο παίκτες μίνιμουμ σε κάθε θέση που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Πέραν όμως της ποιότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών έχει και μεγάλη εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε αυτό είναι το Champions League, είτε το Europa League. Απ’ τον Στάνκοβιτς, τον Βίντα και τον Τσούμπερ, στον Αθανασιάδη που κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Σιντιμπέ που έφτασε μια ανάσα από τον τελικό με τη Μονακό. Παράλληλα, υπάρχουν και οι Πινέδα, Πισάρο και Σιμάνσκι που δεν έχουν αγωνιστεί σε ευρωπαϊκούς ομίλους και είναι… πεινασμένοι για διάκριση.

Το ματς… ζωής του Αθανασιάδη και ο έμπειρος Στάνκοβιτς



Ας πάρουμε τις θέσεις με τη σειρά και εκείνη του τερματοφύλακα στην Ένωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά, ο Γιώργος Αθανασιάδης μετράει οχτώ συμμετοχές σε ομίλους Champions και Europa League, ενώ σε προκριματικά έντεκα με τις ΑΕΚ, Σερίφ Τιρασπόλ και Αστέρα Τρίπολης. Παρ’ όλα αυτά, τις εντυπώσεις κλέβει η μαγική του πορεία τη σεζόν 2021-22 με την ομάδα από τη Μολδαβία όπου αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League από τον 1ο προκριματικό και «έπεσε» με τις Ρεάλ, Ίντερ και Σαχτάρ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την αναμέτρηση με τη «Βασίλισσα» στην Ισπανία και τον θρίαμβο της Σερίφ με 2-1, όπου ο 30χρονος πραγματοποίησε το ματς της… ζωής του με 11 (!) επεμβάσεις, βγάζοντας τα πάντα: Με τα χέρια, με τα πόδια, με το… πρόσωπο και απόλυτα δικαία αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης και συνολικά της 2ης αγωνιστικής.


Στην αντίπερα όχθη, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς αριθμεί δέκα συμμετοχές στο Champions League με τη Σάλτσμπουργκ, έξι στο Europa League και 15 παιχνίδια στα προκριματικά των δυο διοργανώσεων, με καλύτερη πορεία τη σεζόν 2020-21 που με κατετάγη 3ος με την αυστριακή ομάδα, οδηγήθηκε στους «16» του Europa League μένοντας εκτός από τη Βιγιαρεάλ. Ο 30χρονος αγωνίστηκε και στα δυο παιχνίδια των νοκ άουτ και αν μη τι άλλο μιλάμε για μια πολύ καλή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην ΑΕΚ, μιας και ο Στάνκοβιτς εξέπληξε τους πάντες με την εικόνα του στην προετοιμασία και διεκδικεί επί ίσοις όροις φανέλα βασικού.

Ο σταρ Σιντιμπέ και τα 84 παιχνίδια του Βίντα



Στην αμυντική γραμμή η ΑΕΚ έχει σημαντικούς παίκτες με εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά και βασικά στελέχη που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να διακριθούν. Στην κορυφή, όσον αφορά τα παιχνίδια και τις πορείες, βρίσκονται οι Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και Ντομαγκόι Βίντα. Ο Γάλλος δεξιός μπακ αριθμεί 19 συμμετοχές σε ομίλους Champions League και 31 αν προσθέσουμε το Europa League και τα προκριματικά, με καλύτερη στιγμή την πορεία του με τη Μονακό τη σεζόν 2016-17. Οι Μονεγάσκοι έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, αποκλείοντας τις Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ με τον 31χρονο να είναι βασικός συντελεστής με εννέα συμμετοχές, όλες ως βασικός.
ΑΕΚ: Οι ψημένοι και ένα ρόστερ πεινασμένο για τα «αστέρια»
Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και θα τεθεί στη διάθεση του Αλμέιδα για τα παιχνίδια με τη Ντινάμο έχει τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλον παίκτη του ρόστερ στην Ευρώπη, καθώς μετράει 84 συμμετοχές σε προκριματικά και ομίλους Champions και Europa League. Στα «αστέρια» έχει αγωνιστεί 26 φορές σε ομίλους με τις Μπεσίκτας, Ντιναμό Κιέβου και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έχοντας για κορυφαία στιγμή την πορεία με την ουκρανική ομάδα μέχρι τους «16» όπου αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Κατά τ’ άλλα, ο Μουκουντί έχει αγωνιστεί σε μόλις τρία παιχνίδια με τη Σεντ Ετιέν στο Europa League, ο Μοχαμάντι οχτώ συμμετοχές στη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση με τη Γανδη, ο Χατζισαφί μονάχα σε προκριματικά παιχνίδια, ενώ ο Λάζαρος Ρότα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής ευρωπαϊκό ντεμπούτο. Έτσι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο κίνητρο έχουν αυτοί παίκτες ώστε να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται από τα μαλλιά και να πετύχουν κάτι αξιόλογο με την ΑΕΚ.

Τσούμπερ και Άμραμπατ να θυμηθούν τα… παλιά και ο Πινέδα να κάνει την αρχή



Στο χώρο του κέντρου και της μεσοεπιθετικής γραμμής η ΑΕΚ διαθέτει τεράστιο βάθος, ποιότητα και φυσικά εμπειρία στην Ευρώπη. Αρχικά, ο Πέτρος Μάνταλος μετράει 35 συμμετοχές σε ομίλους και προκριματικά με επτά γκολ και δυο ασίστ, ενώ ο Στίβεν Τσούμπερ θέλει να επιστρέψει στα γκρουπ του Champions League μετά τη σεζόν 2018-19 που φορούσε τη φανέλα της Χόφενχαϊμ. Ο Ελβετός στα «αστέρια» μετράει εννέα συμμετοχές με ένα γκολ με τη γερμανική ομάδα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς και οχτώ ακόμη παιχνίδια σε προκριματικά και Europa League.
ΑΕΚ: Οι ψημένοι και ένα ρόστερ πεινασμένο για τα «αστέρια»
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι φυσικά και του Νορντίν Άμραμπατ. Ο Μαροκινός έχει να παίξει σε ευρωπαϊκούς ομίλους από τη σεζόν 2013-2014 όταν αγωνίστηκε με τη Γαλατάσαραϊ στο Champions League και συνολικά έχει 18 συμμετοχές (15 με τους Τούρκους και τρεις με Αϊντχόφεν) με τέσσερις ασίστ. Στην τελευταία του (;) χρονιά στην ΑΕΚ στοχεύει στο comeback στο κορυφαίο επίπεδο, το οποίο θέλει να «γευτεί» και ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ο Σέρβος στα 28 του χρόνια αριθμεί 26 συμμετοχές σε ομίλους του Europa League έχοντας τρία γκολ και οχτώ ασίστ με την Άιντραχτ, τη Χόφενχαϊμ και τη Βοϊβοντίνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αγωνιστεί στο Champions League και ένας μεγάλος του στόχος με την Ένωση.
ΑΕΚ: Οι ψημένοι και ένα ρόστερ πεινασμένο για τα «αστέρια»
Τελευταία συμμετοχή του Γιόνσον στην Ευρώπη ήταν τη σεζόν 2017-2018 με την Κόνιασπορ στο Europa League, ο Ελίασον έχει παίξει μόνο στα προκριματικά του με ΑΪΚ και Νόρκεπινγκ, ενώ οι «μάγοι» από το Μεξικό, Ορμπελίν Πινέδα και Ροδόλφο Πισάρο επέλεξαν την ΑΕΚ για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο… άτυχος Αραούχο που του πήρε τη θέση ο Πόνσε



Στην κορυφή της επίθεσης υπάρχει μια ιδιαίτερη ιστορία που συνδέει τους Σέρχιο Αραούχο και Έκι Πόνσε με το Champions League. Τη σεζόν 2017-18 ο «Τσίνο» αποτέλεσε βασικό συντελεστή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και εν συνέχεια του εισιτηρίου για τα «αστέρια», ωστόσο, το αγαπημένο παιδί της «κιτρινόμαυρης» εξέδρας αποχώρησε το καλοκαίρι για τη Λας Πάλμας, αφού ο δανεισμός του ολοκληρώθηκε και η Ένωση δεν βρήκε τη «χρυσή τομή» για να τον κρατήσει. Έτσι, το πρόσωπο που επιλέχθηκε για τον «αντί-Αραούχο» ήταν ο Πόνσε που ήρθε και… γεύτηκε την κορυφαία αυτή εμπειρία, αγωνιζόμενος και στα έξι παιχνίδια. Από την άλλη, ο αρχηγός της Ένωσης έχει πάρει μέρος σε οχτώ παιχνίδια του Europa League με ένα γκολ, μια ασίστ και ευελπιστεί να πραγματοποιήσει τις πρώτες του συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
ΑΕΚ: Οι ψημένοι και ένα ρόστερ πεινασμένο για τα «αστέρια»
Σε παρόμοια θέση είναι και το «τανκ» που ακούει στο όνομα Λιβάι Γκαρσία, καθώς έχει αγωνιστεί μονάχα σε προκριματικά και ομίλους του Europa League και γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο, να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει τους στόχους της και να «εκτοξεύσει» ακόμα περισσότερο τη χρηματιστηριακή του αξία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x