sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Η ΑΕΚ που αλλάζει αγωνιστικά, βιώνει ακόμα μια δύσκολη επόμενη μέρα τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, ο πρότερος «κιτρινόμαυρος» βίος του Ματίας Αλμέιδα επιτάσσει την αισιοδοξία και τη στήριξη.

Ακόμα μια δύσκολη επόμενη μέρα ξημέρωσε τη φετινή σεζόν για την ΑΕΚ, ύστερα από τη νέα γκέλα στις Σέρρες. Η πιο δύσκολη μαζί με εκείνη μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Ενδεχομένως να μετριάστηκαν τα συναισθήματα του κόσμου έπειτα από τις απώλειες και των υπόλοιπων συνδιεκδικητών του τίτλου.
Ωστόσο, καλώς ή κακώς, η συζήτηση παραμένει ζωντανή. Τροφοδοτήθηκε, εξάλλου, από το τρίτο ημίχρονο του αγώνα με τον Πανσερραϊκό.

Η δήλωση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου. Η ανάληψη της ευθύνης από τον Ματίας Αλμέιδα (τέσσερις φορές την υπογράμμισε) και το «θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχω την ικανότητα για να μπορέσω να το αλλάξω αυτό» του Αργεντινού τεχνικού. Συνδέονται; Ο χρόνος θα δείξει.

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση στην «Ένωση» δεν είναι καλή. Καθαρά αγωνιστικά ο Αλμέιδα ψάχνεται. Μια νέα κακή εμφάνιση από την ομάδα του, παρά τις πολλές τελικές. Πολύ άγχος, μπλοκαρισμένο το μυαλό. Η εικόνα της δεν σε έπειθε. Πρώτα και κύρια, βάσει των απαιτήσεων που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο «Πελάδο».

Και όσο δεν έρχονται τα (σερί) θετικά αποτελέσματα, η πίεση θα μεγαλώνει. Τα έχει αυτά το ποδόσφαιρο θα πει κανείς. Το θέμα είναι το πώς λύνονται.

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Η ΑΕΚ ακόμη αλλάζει



Είναι πασιφανές ότι η ΑΕΚ βρίσκεται ακόμη σε φάση μονταρίσματος. Δεν είναι η μοναδική ομάδα που της συμβαίνει, πόσω μάλλον έτσι όπως τράβηξε η φετινή μεταγραφική περίοδος.

Ο Αλμέιδα προσπαθεί να εντάξει τους νέους παίκτες, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο παιχνιδιού. Δύσκολη συνθήκη.

Βέβαια, δομικά στοιχεία παραμένουν ενεργά, όσο και εάν δεν είναι τόσο εμφανή όσο τα προηγούμενα χρόνια (μέχρι τουλάχιστον και την προηγούμενη αγωνιστική, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν την καλύτερη επίδοση στον δείκτη PPDA, εκ των βασικών εργαλείων αξιολόγησης του πρέσινγκ μιας ομάδας).
«Ψάχνουμε διαφοροποιήσεις στο πώς παίζουμε, δεν μου αρέσει να κλείνομαι σε έναν τρόπο παιχνιδιού», σημείωνε ο 50χρονος τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου στις Σέρρες. Τι πιο χαρακτηριστικό άλλωστε από την τριάδα που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανακατεύοντας την τράπουλα. Παρένθεση: Ας το κρατήσουμε αυτό, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως ό, τι χρησιμοποιείται την ώρα του αγώνα, πρώτα έχει δοκιμαστεί στην προπόνηση. Επομένως το έχει δουλέψει και φέτος. Μένει να φανεί εάν θα το δούμε σε πιο καθιερωμένη βάση, όσο προχωράει το μοντάρισμα.

Η ΑΕΚ συνιστά την ομάδα με το μικρότερο παθητικό (4 γκολ) στο πρωτάθλημα. Όλως… παραδόξως (δεδομένης της καλοκαιρινής συζήτησης για ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης στην πίσω ζώνη) ή και… όχι (οι αμυντικοί της -που προφανώς δεν συμβάλουν μόνο εκείνοι στην ανασταλτική λειτουργία- ήταν από τους λίγους παρόντες στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας).

Το παραπάνω επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως μπροστά, στην επιθετική λειτουργία. Εκεί που υπάρχει και η… αστερόσκονη ελέω και των δυνατών μεταγραφικών κινήσεων. Ξεκάθαρα θέμα μονταρίσματος ενός νέου πλάνου με καινούργια υλικά. Παρά τα όποια καλά διαστήματα -με νέο ή παλιό πλάνο- που είχε μέχρι στιγμής στη σεζόν (π.χ. κόντρα στον Παναθηναϊκό ή στην ήττα από τον Παναιτωλικό).

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Η διαφορά με το 2022 και η συζήτηση που θα ήταν διαφορετική εάν η ΑΕΚ έπαιρνε αυτά που δικαιούταν



Βέβαια, είναι πράγματι εντελώς πρωτόγνωρη η κατάσταση για τον Αλμέιδα; Σε αυτό τον βαθμό, ναι. Αλλά, σε σχετικά ανάλογη φάση… ψαξίματος είχε βρεθεί και στο ξεκίνημά του στην ΑΕΚ.

Τότε που αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη την τριάδα στα στόπερ, παρουσιάζοντας αυτό το υβριδικό 4-4-1-1 (ή όπως θέλει να το πει ο καθένας).

Εκ των υστέρων, μέσα στη σεζόν του νταμπλ, ο Αργεντινός τεχνικός είχε δηλώσει ότι μπορεί να έχανε τη δουλειά του σε αυτό το ξεκίνημα (ήττες από Βόλο και Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο με διαφορετική διάταξη).

Ωστόσο, ορθώς, είχε στηριχθεί. Τον βοήθησαν άμεσα και τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που άρχισε να παρουσιάζει η ομάδα του από τον αγώνα του Αγρινίου και έπειτα.

Αυτή τη βοήθεια δεν έχει τώρα. Τη βοήθεια των αποτελεσμάτων. Πόσο διαφορετική θα ήταν η συζήτηση λοιπόν, εάν το σύνολό του είχε πάρει τους βαθμούς που ο ίδιος -δικαίως- θεωρεί ότι άξιζε. Ενδεχομένως, να βρισκόταν και στην κορυφή. Εκεί όπου η πίστωση χρόνου στη μέτρια εικόνα πάντα αποτελεί λογική συνέπεια.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αγωνιστικό, αλλά ψάξτε και το υπόλοιπο για να είναι το ποδόσφαιρο πιο όμορφο». Λόγια του Ματίας Αλμέιδα το περασμένο Σάββατο (26/10), όταν έβλεπε για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι την ομάδα του να μην παίρνει τουλάχιστον ένα πέναλτι που δικαιούταν.

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Τα περιθώρια δυνητικής εξέλιξης σε σύγκριση και με τον ανταγωνισμό



Το ίδιο κομμάτι του κειμένου θα γραφόταν και πριν τις νέες... καθολικές απώλειες των ανταγωνιστών της ΑΕΚ. Σίγουρα πάνω από όλα πρέπει να κοιτάζει το πώς θα βελτιωθεί η ίδια, ωστόσο δεν τρέχει μόνη της σ' αυτήν την κούρσα.

Μια ΑΕΚ που την ίδια στιγμή σε σχέση με αυτόν τον ανταγωνισμό φαντάζει να έχει τα περισσότερα περιθώρια δυνητικής εξέλιξης. Προσοχή: Δυνητικής. Μπορεί να μην έρθει. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η δουλειά -που δεδομένα γίνεται στα Σπάτα- και ο… πρότερος βίος μπορούν να επιτρέπουν στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό και περίγυρο να αισιοδοξούν.

Παρόλα τα προβλήματα, ο «δικέφαλος» βλέπει παίκτες όπως οι Μαρσιάλ, Λαμέλα, Κοϊτά, Πιερό, Περέιρα κτλ, να έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής. Άλλος λιγότερα, άλλος περισσότερα.

Δείγματα, για παράδειγμα που δεν έχει δει ο Ολυμπιακός από τις δικές του μεταγραφές. Στον ΠΑΟΚ παραμένει ακόμη μία σεζόν ως προς επίλυση το θέμα του φορ, με τον Τόμας να φαντάζει εκ νέου ως ο πιο βασικός, ενώ στον Παναθηναϊκό οι μεταγραφές έχουν δεδομένα δημιουργήσει ένα ποιοτικό σύνολο, το οποίο όμως ο προπονητής του δεν καταφέρνει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει. Σύμφωνοι, δεν πρέπει να βγαίνει από την εξίσωση ο Άρης, που αυτήν τη στιγμή δείχνει πιο ομάδα από όλους.

Σίγουρα, η εξέλιξη δεν έρχεται μόνο μέσα από την ενσωμάτωση των μεταγραφών. Συνιστά και προϊόν συνεχιζόμενης δουλειάς, ειδικά εάν έχεις διατηρήσει τον ίδιο προπονητή. Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ μπορεί να αισιοδοξεί και πρακτικά για τη βελτίωση της αγωνιστικής της κατάστασης, όταν όλοι οι νέοι που δείχνουν ήδη πράγματα, κουμπώσουν με τους παλιούς στο πλάνο του Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος παραμένει για τρίτη σερί σεζόν στον πάγκο.

Αισιοδοξία που υπάρχει και στις τάξεις των παικτών. Ακόμα και εκείνων που έχουν λιγοστό ή και μηδαμινό χρόνο στα τελευταία παιχνίδια. Ενδεικτική, δε, ήταν η εικόνα τους στο ματς με τον Πανσερραϊκό, ζώντας το παιχνίδι με άγχος μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Ο… πρότερος βίος που επιτάσσει την αισιοδοξία και τη στήριξη



Θέμα Αλμέιδα στην ΑΕΚ, τουλάχιστον ανοικτά, δεν υπάρχει. Ωστόσο, η συζήτηση, γενικότερα στον κόσμο, πιθανής ανάγκης αντικατάστασης είναι πιο υπαρκτή από ποτέ.

Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του για το τι πρέπει να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση ανήκει στο κλαμπ.

Στα μάτια του γράφοντος για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται υπό συζήτηση τέτοιο ενδεχόμενο. Να μπαίνει έτσι τέλος σε ένα πρότζεκτ, πόσω μάλλον με έναν προπονητή που έχει αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης. Ειδικά, σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπως το ελληνικό, όπου καλώς ή κακώς το μοντέλο που αποδεδειγμένα αποδίδει (όταν βαίνουν όλα… νορμάλ) είναι το προπονοκεντρικό.

Η ΑΕΚ είχε την τύχη να βρει έναν προπονητή που δεν είναι ο καλύτερος του κόσμου, που έχει τις δικές του αδυναμίες, αλλά ο οποίος έχει αποδείξει ότι και της ταιριάζει και μπορεί να την απογειώσει. Εξού και κατά καιρούς έχει δεχθεί πολλές προτάσεις από ομάδες και τοπ πρωταθλημάτων, με τον κόσμο της «Ένωσης» να έχει αισθανθεί ευτυχισμένος που εκείνος παραμένει προσηλωμένος στο «κιτρινόμαυρο» πρότζεκτ.

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι δεν έχει πιάσει ακόμη το ταβάνι της με εκείνον στο τιμόνι, το οποίο ξεκάθαρα οριοθετείται στην ευρωπαϊκή πρόκληση. Αυτήν την ομάδα πρέπει να ετοιμάσει ενόψει της νέας σεζόν ο Αργεντινός τεχνικός με τη βοήθεια διοίκησης και Ριμπάλτα. Από φέτος κιόλας κυνηγώντας παράλληλα τους εγχώριους στόχους.

Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά ενδεχομένως τη μεγαλύτερη «παγίδα» να την έστησε ο ίδιος ο Αλμέιδα στον εαυτό του. Όσο μεγάλο σωματείο και εάν είναι η «Ένωση», εκείνος γιγάντωσε τις απαιτήσεις παρουσιάζοντας -μετά από πολλά χρόνια- μια ΑΕΚ… τρομοκρατών. Και τώρα καλείται να «απολογηθεί» που η εικόνα της άλλαξε.

Σημασία για πολλούς έχει το σήμερα-σήμερα, αλλά στο ποδόσφαιρο (και γενικά στη ζωή δεν πρέπει να ξεχνάς). Όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους (ναι, η ΑΕΚ έχει στο DNA της την προσωπολατρεία), αλλά και για καθαρά αγωνιστικούς.

Προφανώς, είναι καθήκον του Ματίας Αλμέιδα να βρει την αγωνιστική λύση και το γνωρίζει. Να διορθώσει όσα κακώς κείμενα περνούν από το χέρι του, προκειμένου να γυρίσει το κουμπί. Τόσο για τον ίδιο, όσο -κυρίως- για την ομάδα, με την οποία έχει δεθεί τόσο πολύ.

Και πού ξέρεις, όπως λέει και το τραγούδι, το πιο βαθύ σκοτάδι -εάν και η ΑΕΚ έχει περάσει πολύ χειρότερα- είναι πριν την αυγή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x