Μια μέρα σαν σήμερα το 2009 (3/5), ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πιο μαγικό ευρωπαϊκό από τα έξι που κοσμούν την τροπαιοθήκη του!
Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται ιστορίες από τον θρίαμβο του «τριφυλλιού» στο Final Four που διεξήχθη στη νεότευκτη O2 Arena του Βερολίνου, το οποίο είναι εκείνο με τα υψηλότερα μπάτζετ στην ιστορία του θεσμού και θεωρείται ως ένα από τα πλέον συγκλονιστικά όλων των εποχών.
Έχοντας χτίσει το κορυφαίο ρόστερ στην ιστορία και το πληρέστερο (πιθανότατα) στα χρονικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στη Γερμανία, παρότι η πορεία τους στην κανονική περίοδο δεν… προδιέθετε για κάτι τέτοιο.
Η πρώτη νίκη σε «εμφύλιο» ημιτελικό
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να συγκρουστούν στα ημιτελικά οι δύο «αιώνιοι». Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τη Σιένα στους «8» (3-1), παρότι ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ στο 2ο ματς της σειράς. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έμπαινε με αυτοπεποίθηση στο Final Four, αφού είχε ξεπαστρέψει τη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά (3-1) και ήλπιζε ότι η οικονομική υπέρβαση που είχε κάνει, θα τον έφερνε στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου.
Επιπροσθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το ψυχολογικό αβαντάζ, αφού στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που συναντήθηκαν με το «τριφύλλι» σε ημιτελικά Final Four (1994, 1995) βγήκαν νικητές. Το ματς του Βερολίνου όμως είχε εντελώς διαφορετική τροπή.
Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ήταν μπροστά στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά αδυνατούσαν να «χτίσουν» διαφορά νίκης. Στο φινάλε, ο αγώνας εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τους «πράσινους» να προηγούνται 84-82 με καλάθι του Πέκοβιτς, ένα λεπτό πριν από το τέλος.
Ακολούθησαν οι άστοχες προσπάθειες από Βούιτσιτς και Πέκοβιτς, με τον Ολυμπιακό να έχει σχεδόν 15 δευτερόλεπτα για μια γεμάτη επίθεση: ο Γκριρ δίστασε να εκτελέσει και πάσαρε στον Μπουρούση, που αστόχησε σε αριστερό χουκ, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει πανηγυρική πρόκριση στον τελικό και να βάζει τέλος στην κατάρα των «εμφύλιων» ημιτελικών.
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο.
Παναθηναϊκός: Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4).
Τα δεκάλεπτα: 21-27, 20-16, 22-23, 19-18.
Το κορυφαίο ημίχρονο σε τελικό Ευρωλίγκας
Προσπερνώντας τον… σκόπελο του «αιώνιου» αντιπάλου στον ημιτελικό, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδιωξαν από πάνω τους την τεράστια πίεση και το ψυχολογικό βάρος που υπήρχε. Στον τελικό όμως τους περίμενε ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο, η πλούσια και πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ήταν και η κάτοχος του τροπαίου.
Με… φόρα από την πρόκριση επί του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς που θα έκρινε τον τίτλο και πραγματοποίησε ένα ημίχρονο που μνημονεύεται σχεδόν από όλους ως το κορυφαίο σε τελικό της διοργάνωσης! Μια απίστευτη παράσταση, «μια εκπληκτική επίδειξη ισχύος», όπως έλεγε στην τηλεοπτική μετάδοση ο συγχωρεμένος Φίλιππος Συρίγος.
Κυριαρχώντας απόλυτα και στις δύο άκρες του παρκέ, οι «πράσινοι» ισοπέδωσαν την ομάδα του Μεσίνα κι έφτασαν να προηγούνται με +20 (48-28) στο φινάλε του 20λεπτου. Σε αυτό το διάστημα, το «τριφύλλι» είχε 8/14 τρίποντα και ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του, ενώ σε όλους έχει μείνει χαραγμένη η τελευταία φάση του πρώτου μέρους, με τον Γιασικεβίτσιους να πασάρει πίσω από την πλάτη στον Νίκολας, ο οποίος έγραψε το 48-28 με τρίποντο.
Αμέσως μετά την ανάπαυλα η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +23 (51-28) με τρίποντο του Γιασικεβίτσιους, ωστόσο η «ομάδα του στρατού» αντέδρασε και έκλεισε την ψαλίδα, εκμεταλλευόμενη το βραχυκύκλωμα του Παναθηναϊκού και την ανοχή της διαιτητικής τριάδας (σ.σ. θα αναφερθούμε και παρακάτω σε αυτήν).
Μάλιστα, οι Ρώσοι μείωσαν σε απόσταση βολής (72-71) με δύο βολές του Σισκάουσκας, ενώ ακολούθως ο Γιασικεβίτσιους ευστόχησε σε 1/2 από τη γραμμή των βολών στα 6 δευτερόλεπτα. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε τον τελευταίο λόγο στο ματς, με το τρίποντο του Σισκάουσκας (υπό την ασφυκτική πίεση του Νίκολας) να βρίσκει μόνο… σίδερο και κάπως έτσι ράφτηκε το 5ο αστέρι στην πράσινη φανέλα, με το «τριφύλλι» να γίνεται η 3η δύναμη όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
Η ανακούφιση και το ξέσπασμα του Ομπράντοβιτς
Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, ο… αναψοκοκκινισμένος Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξέσπασε! Ο Σέρβος τεχνικός επιτέθηκε φραστικά σε κάποιους ανθρώπους της Ευρωλίγκας και προς τη γραμματεία, με τον Δημήτρη Ιτούδη να προσπαθεί να τον συνετίσει για να πανηγυρίσουν αγκαλιασμένοι την «κούπα». Ακολούθησε η λεκτική επίθεση του Ζοτς προς τον Μεσίνα, με τον Ιταλό προπονητή να αναφέρει ότι ο κόουτς του «τριφυλλιού» είπε: «Μ@λ..α δεν έπρεπε να μου το κάνεις αυτό εμένα».
Χαρακτηριστικό και το στιγμιότυπο της αντίδρασης του πολυνίκη τεχνικού κατά δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ μετά από μια άκομψη ερώτηση που του έκανε. Φυσικά και μόλις ηρέμησε από την ένταση του τελικού, ο Ομπράντοβιτς απόλαυσε τις στιγμές και τραγουδούσε συνθήματα του Παναθηναϊκού παρέα με τους συνεργάτες του.
Σημειωτέο πως σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα (ακόμα και στο φινάλε του), ο Σέρβος συμβουλεύτηκε τους παίκτες του δείχνοντας ότι τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, αρκετοί που βίωσαν από κοντά εκείνη τη σεζόν της ομάδας, λένε ότι το επικό ξέσπασμά του μεσούσης της περιόδου μετά από ένα παιχνίδι με την Πρόκομ («ποιος Παναθηναϊκός θα πάει στο Final Four», είχε πει χαρακτηριστικά), ήταν η αιτία για να ξυπνήσει από τον λήθαργο η ομάδα του και να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Η εχθρική διαιτησία στο δεύτερο 20λεπτο του τελικού και ο οργισμένος «τυφώνας»
Μπραζάουσκας, Αρτεάγκα και Μπαχάρ επιλέχθηκαν ως οι «άρχοντες» του τελικού και έμελλε να προκαλέσουν τη μήνη των «πράσινων» για την προκλητική διαιτησία και τις αποφάσεις τους στο δεύτερο ημίχρονο. Επέτρεψαν το «ξύλο» των Ρώσων σε αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό φάουλ που δεν έδωσαν στον Λάνγκτον στην τελευταία επίθεση του «τριφυλλιού» στο ματς.
Είναι χαρακτηριστική και η αντίδραση του Θανάση Γιαννακόπουλου, που παρακολουθούσε χωρίς τον αδερφό του τη διοργάνωση (σ.σ. είχε μείνει στην Αθήνα ο Παύλος). Ο αγαπημένος «τυφώνας» των φίλων του Παναθηναϊκού ήταν τόσο οργισμένος, που έφτασε σε σημείο να πετάξει χαρτονομίσματα στον Αρτεάγκα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα!
Παρ’ όλα αυτά, ο παράγοντας του «τριφυλλιού» ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τη συμπεριφορά του λίγες ημέρες μετά. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι άλλαξαν 3-4 φορές την ώρα της πτήσης τσάρτερ της επιστροφής προκειμένου να ικανοποιήσουν τους φίλους της ομάδας, η οποία περίμεναν για μια μοναδική αποθέωση.
Η παράδοση-παραλαβή της αρχηγίας
Με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να βρίσκεται στη δύση της σπουδαίας καριέρας του και στην τελευταία σεζόν του στα παρκέ, η αρχηγία είχε «μεταφερθεί» στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει το μεγαλείο του, ο 3D φώναξε τον Φράγκι κατά τη στιγμή της απονομής και σήκωσαν παρέα το τρόπαιο στον ουρανό της O2 Arena.
Η κίνηση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι το τοτέμ του «τριφυλλιού» βρισκόταν εκτός δωδεκάδας και ήταν με πολιτικά.
Οι «10 ημέρες» του Μπουρούση
Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν για τον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να ξεπεράσει την πίκρα του από τον χαμένο ημιτελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπιζαν την Μπαρτσελόνα στον τελικό της… παρηγοριάς και σε ένα σημείο οι φίλοι του «τριφυλλιού» θέλησαν να πικάρουν τον Γιάννη Μπουρούση.
Ο Καρδιτσιώτης σέντερ γύρισε προς τη μεριά τους και με μια χαρακτηριστική χειρονομία, είπε στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ότι «σε 10 ημέρες θα τα πούμε, σε 10 ημέρες», αναφερόμενος στα ραντεβού των δύο ομάδων για τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος.
Η συγκεκριμένη ατάκα έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «πράσινων», με τον Μπουρούση να βγαίνει χαμένος και στους τελικούς της Basket League. Θυμίζουμε ότι λίγα χρόνια αργότερα (σ.σ. το 2016), ο διεθνής σέντερ φόρεσε τη φανέλα του «τριφυλλιού».
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71
Παναθηναϊκός: Σπανούλης 13 (3/5 τρ.), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6 (4ρ.), Φώτσης 13 (3/6 τρ., 8ρ.), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2/3τρ., 4ρ.), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3/5 τρ., 4 ρ., 4ασ .).
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ζήσης, Σμόντις 9 (1/4 τρ., 9 ρ.), Σισκάουσκας 13 (2/6 τρ.), Χόλντεν 14 (4 ασ .), Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9 (7 ρ.), Πλάνινιτς 5.
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.