Η Σκανδιναβία αποτελεί, μαζί με την Κροατία από την… γειτονιά μας και την Αργεντινή σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής, μια από τις ποδοσφαιρικές «αγορές» που ο Παναθηναϊκός συνηθίζει να απευθύνεται για να κάνει μεταγραφές.
Ποδοσφαιριστές από την Σουηδία και την Δανία, ή τη Νορβηγία με την Φινλανδία έχουν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό των «πράσινων» και έχουν γράψει την δική τους ιστορία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…
Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον είναι μόλις ο δεύτερος Ισλανδός μετά τον Χέλγκι Σίγκουρντσον που κάνει το εν λόγω βήμα. Ευελπιστώντας πως θα καταφέρει να τα πάει καλύτερα από τον συμπατριώτη του, ο οποίος πάντως είχε 17 γκολ σε 47 συμμετοχές, άσχετα αν λοιδορήθηκε!
Παράλληλα, όμως, ο 29χρονος στόπερ έγινε και ο όγδοος παίκτης με... εξειδίκευση στην άμυνα στον οποίο απευθύνεται ο Παναθηναϊκός για την βελτίωση των μετόπισθέν του.
Έχοντας δύσκολο έργο μεν, μετά την φοβερή περσινή σεζόν του Φραν Βέλεθ, τον οποίο και διαδέχεται ουσιαστικά. Αλλά και όλα τα εχέγγυα για να φέρεις εις πέρας την αποστολή του, βάσει βιογραφικού και δυνατοτήτων!
Το sport-fm.gr κάνει… βουτιά στο παρελθόν και θυμάται τι έκαναν όλοι οι… προκάτοχοί του.
Ένα «κομπιούτερ» που δεν λάθευε!
Ακόμα και στις μέρες μας, αποτελεί -πιθανότατα- την κορυφαία περίπτωση ξένου κεντρικού αμυντικού που απέκτησε ο Παναθηναϊκός! Σίγουρα, στην σύγχρονη ιστορία του...
Για τον Ρενέ Χένρικσεν ο λόγος, με τον Δανό στόπερ να έρχεται περίπου… άγνωστος και σε ηλικία 29 ετών από την ΑΒ Κοπεγχάγης και να φτάνει τις 208 συμμετοχές με την φανέλα του «τριφυλλιού», στο οποίο έκλεισε μια εξαετία!
Αναμφίβολα, η ηρεμία στο παιχνίδι του, το γεγονός ότι έπαιρνε σχεδόν πάντα τις σωστές αποφάσεις και κατάφερνε να μαρκάρει κυρίως με το μυαλό παρά με τα… πόδια, ήταν τα στοιχεία που του έδωσαν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των φίλων της ομάδας.
Το προσωνύμιο «κομπιούτερ» δεν προέκυψε τυχαία για τον σύντομα 53χρονο παλαίμαχο, ο οποίος ήταν πάντα ανάμεσα στους διακριθέντες του Παναθηναϊκού, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες τους ενώ μετέπειτα δούλεψε και σαν σκάουτερ για ένα διάστημα.
Ο... άνθρωπος των προπονητών
O Mίκαελ Νίλσον έφτασε στην Αθήνα για τον Παναθηναίκό το καλοκαίρι του 2005, ενώ έμελλε να παραμείνει στην χώρα μας ούτε λίγο ούτε πολύ για μια τετραετία, μέχρι να αποχωρήσει το 2009 για να επιστρέψει στην πατρίδα του, για χάρη της Μπρόντμπι.
Ο Σουηδός δεξιός μπακ υπήρξε αναμφίβολα ιδιαίτερα συνεπής τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, είχε πάντοτε θετική επίδραση στα αποδυτήρια και κατάφερε να αποδειχθεί εξίσου σημαντικός για κάθε προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε! Και δεν ήταν και λίγοι... Αντιθέτως, τόσο ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι όσο και ο Βίκτορ Μουνιόθ, αλλά και ο Χανς Μπάκε με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και τον Χενκ Τεν Κάτε τον εμπιστεύτηκαν για βασικό!
Μοιραία, ο Νίλσον έφτασε να συμπληρώσει πάνω από 100 εμφανίσεις με την φανέλα του «τριφυλλιού», καταγράφοντας 124 για την ακρίβεια, ενώ σέρβιρε και τρία τέρματα σε συμπαίκτες του, αλλά δεν κατάφερε να χριστεί ο ίδιος σκόρερ, στο μοναδικό ίσως «ψεγάδι» του παιχνιδιού του. Αργότερα, δε, πήρε κι αυτός πόστο στην ΠΑΕ σαν σκάουτερ, δείγμα της εμπιστοσύνης που συνέχισε να υπάρχει στο πρόσωπό του...
Πέρασε και… δεν ακούμπησε
Το ακριβώς αντίθετο και από το προσδοκώμενο αλλά και από τον Χένρικσεν συνέβη με την απόκτηση του Μίκαελ Άντονσον από πλευράς Παναθηναϊκού.
Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός ήρθε στην χώρα μας δύο σεζόν μετά, το καλοκαίρι του 2006 για την ακρίβεια κατόπιν υπόδειξης του τότε προπονητή Χανς Μπάκε, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει παραπάνω από μια χρονιά…
Ενώ κι αυτή περιλάμβανε περισσότερο περιορισμένες εμφανίσεις, παρά σταθερή βοήθεια… Μόλις εννιά συμμετοχές κατέγραψε ο Άντονσον σε αυτό το διάστημα, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημά του με ασίστ στο επιβλητικό 4-1 των «πράσινων» μέσα στο Αιγάλεω.
Οι πολλοί τραυματισμοί που συνόδευσαν την συνέχεια του, είχαν σαν αποτέλεσμα το άδοξο τέλος του και κατ’ επέκταση το «διαζύγιο» των δύο πλευρών.
Πλήρωσε τον ντόρο που έγινε
Μια… ενδιάμεση κατάσταση θα έλεγε κανείς ότι περιγράφει την μεταγραφή του Ματίας Μπιάρσμιρ στον Παναθηναϊκό, με τον Σουηδό στόπερ να κλείνει μια τριετία και να πανηγυρίζει μάλιστα ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο με το «τριφύλλι»!
Για την ακρίβεια, η καριέρα του χωρίζεται σε δύο μέρη: στο ξεκίνημα του και τη σεζόν 2009-10. Όπου ο Μπιάρσμιρ ήρθε στο πλαίσιο των εξαγγελιών της διοίκησης του -τότε- πολυμετοχικού για «hummer», με τον Χενκ Τεν Κάτε να τον πιστεύει κι εκείνον να τον δικαιώνει. Κάνοντας 25 εμφανίσεις, τις 20 ως βασικός μάλιστα, με ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του double εκείνης της περιόδου…
Η αλλαγή σκυτάλης σε διοίκηση και προπονητή στον Παναθηναϊκό, όμως, τον βρήκαν να αποχωρεί ως δανεικός για την Ρόζενμποργκ. Με την επιστροφή του στην Παιανία το 2010-11 να μην συνοδεύεται με ανάλογη επιτυχία, καθώς μετά από 11 ματς και μια ασίστ έμεινε ελεύθερος.
Μπορούσε και (πολύ) καλύτερα…
Η προοπτική και τα προσόντα του Ράσμους Τελάντερ αναμφίβολα δεν βγήκαν ποτέ στον αγωνιστικό χώρο, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα περιμέναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού.
Με τον Δανό κεντρικό αμυντικό να περνάει μια διετία στους «τριφυλλοφόρους», από το 2015 έως το 2017, αλλά χωρίς να καταφέρει να κάνει την διαφορά. Δυναμικός, γρήγορος, με το σκεπτικό ότι η ομάδα μπαίνει πάνω από αυτόν, αλλά και με… πρωτοφανή ευπάθεια σε τραυματισμούς!
Τόση, που, τελικά, ο Τελάντερ «περιορίστηκε» σε μόλις 31 εμφανίσεις συνολικά, με ένα γκολ, άλλη μια ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι. Ενώ οι 21 εξ αυτών καταγράφηκαν την πρώτη χρονιά του, προτού ξεκινήσει να επισκέπτεται περισσότερο το ιατρείο, παρά τα αποδυτήρια και αποχωρήσει.
Δύο χρόνια με σκαμπανεβάσματα
Ανάμεικτα τα συναισθήματα που άφησε η παρουσία του Νίκλας Χουλτ στον Παναθηναϊκό, την διετία 2016-2018 που πέρασε στο Κορωπί ως παίκτης του.
Από την μια, ο Σουηδός αριστερός ακραίος αμυντικός κατέθεσε σε αρκετά παιχνίδια τα διαπιστευτήριά του, κυρίως σε επιθετικό επίπεδο, με τα πολλά κατεβάσματα και τις καλές σέντρες του, βοηθώντας τους Αντρέα Στραματσόνι και Μαρίνο Ουζουνίδη να υπηρετήσουν το πλάνο τους…
Στον αντίποδα, ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου ο Χουλτ δεν μπόρεσε να φανεί τόσο στο παιχνίδι των «πράσινων», αντιμετωπίζοντας προβλήματα στα μετόπισθεν.
Ενώ «προβληματικοί» ήταν και οι αριθμοί του, αν αναλογιστούμε πως ναι μεν έκανε συνολικά 56 συμμετοχές, τις 53 μάλιστα όντας στο βασικό σχήμα. Ωστόσο, δεν πέτυχε κανένα γκολ, ούτε έδωσε κάποια ασίστ, μέχρι τον Γενάρη του 2018 που έκανε προσφυγή και μετακόμισε στην ΑΕΚ.
«Τίμιος» και με το παραπάνω
Σαφώς καλύτερη, εντός αλλά κι εκτός αγωνιστικών χώρων, ήταν αντιθέτως η παρουσία του Ματίας Γιόχανσον από το 2017 μέχρι και το 2020., Διάστημα όπου και φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.
Σουηδός και αυτός, από την… αντίπερα όχθη, όντας δεξιός οπισθοφύλακας, αλλά με πολύ πιο «γεμάτες» σεζόν, βάσει και της στατιστικής. Καθώς κατέγραψε συνολικά 72 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε πέντε τέρματα και έδωσε και τρεις ασίστ μέσα σε αυτό το διάστημα!
Επί της ουσίας, ο Γιόχανσον ήταν ένας «τίμιος» ποδοσφαιριστής, ο οποίος επιβεβαίωσε τον κανόνα που λέει ότι η σκανδιναβική αγορά συνήθως αποζημιώνει τον Παναθηναϊκό για την επιλογή παικτών από αυτήν…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.