Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες του μεταγραφικού παζαριού ιδιαίτερα ενεργός, κοιτώντας μάλιστα αρκετά επίμονα τη γαλλική αγορά.
Ο Ουμάρ Σολέ μπορεί να ανήκει στην Ζάλτσμπουργκ, αλλά έχει καταγωγή από τη Γαλλία, ενώ και ο Ντέγιαν Λόβρεν που τελικά αποκτήθηκε ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ανήκε σε ομάδα της Ligue 1. Διότι είχε συμβόλαιο με τη Λιόν, το οποίο και έσπασε για να αποχωρήσει και να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του δικεφάλου του βορρά.
Ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που βρέθηκε κοντά στη μετακίνησή του στη χώρα μας. Ή τουλάχιστον να την επεδίωξε είτε αυτός είτε η πρώην ομάδα του, με σκοπό να βρουν αμφότεροι μια λύση που θα έκανε καλό και στους δύο.
Ήταν την αμέσως προηγούμενη μεταγραφική περίοδο, αυτή του Ιανουαρίου. Ο Ολυμπιακός είχε στην τεχνική ηγεσία τον Κάρλος Καρβαλιάλ και τον Πέδρο Άλβες σε ρόλο αθλητικού διευθυντή. Το πορτογαλικό μοντέλο σε αυτές τις δύο θέσεις μπορεί να μην έπιασε στο αμιγές αγωνιστικό κομμάτι, αλλά τουλάχιστον μεταγραφικά αποδείχτηκε πως οι περισσότερες εισηγήσεις τους ήταν σωστές. Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν καλές κινήσεις, βοηθώντας τους Πειραιώτες με την έλευση και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο να γράψουν ιστορία, νικώντας τη Φιορεντίνα στην Opap Arena για να κατακτήσουν το Conference League.
Εκείνο τον Γενάρη, λοιπόν, η Λιόν αναζητούσε, όπως και ο Ολυμπιακός, έναν κεντρικό αμυντικό που θα της άλλαζε τη ζωή. Έναν παίκτη τύπου... Ντάβιντ Κάρμο. Ενδεχομένως και τον ίδιο! Διότι το όνομα του Πορτογάλου στόπερ έπαιζε γερά για την γαλλική ομάδα προ μηνών, όντας ένας ποδοσφαιριστής που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στη μεταγραφική λίστα.
Ο σχεδιασμός της Ολιμπίκ προέβλεπε την απόκτηση ενός ηγέτη για το κέντρο της άμυνας. Ο Ντέγιαν Λόβρεν δεν υπολογιζόταν από τον Γάλλο τεχνικό, Πιέρ Σαζ, ο οποίος θεώρησε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συλλόγου. Σε ένα σημείο που μάλιστα προσπαθούσε να αφήσει πίσω του την τραγική εκκίνηση που τον είχε φέρει ακόμη και στη ζώνη του υποβιβασμού. Με το ντεμαράζ που έκανε η ομάδα στη συνέχεια να είναι εκπληκτικό και να φτάνει ακόμη και ως την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στους ομίλους του Europa League.
Με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, ο Λόβρεν ψάχτηκε για να αποχωρήσει. Άλλωστε δεν είναι τύπος που θα κάτσει σε ένα συμβόλαιο απλώς για τα χρήματα. Γνωρίζει πως τα χρόνια έχουν περάσει και ενδεχομένως σε διάφορες ομάδες να μην θεωρείται το πρώτο βιολί, αλλά οι παραστάσεις του και η προσωπικότητά του τον έκαναν να κοιτάζει διαρκώς. Ένα πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε και εξέφρασε ενδιαφέρον, ήρθε από τη χώρα μας.
Η περίπτωση του Ολυμπιακού έπεσε στο τραπέζι του πολύπειρου Κροάτη αμυντικού. Του άρεσε, ενδιαφέρθηκε και έβαλε ανθρώπους να ρωτήσουν για αρκετά πράγματα μέσα στην ομάδα. Όχι πως δεν γνώριζε τους ερυθρόλευκους, αλλά ήθελε να μάθει στοιχεία για την τωρινή κατάσταση και τα σχέδια του συλλόγου.
Κάπου εκεί, έρχεται να δέσει και η περίπτωση του Ντάβιντ Κάρμο. Ο 24χρονος γνώριζε για το ενδιαφέρον της Λιόν. Το οποίο όσο περνούσαν οι ημέρες και μπαίναμε στο τελευταίο 10ημερο, γινόταν ολοένα και πιο έντονο. Συζητήσεις υπήρξαν, με τους Γάλλους να προσπαθούν να τον πείσουν να αποδεχτεί την πρότασή τους. Ασφαλώς, ο Πορτογάλος είχε θέσει εαυτόν εκτός ομάδας, αφού οι σχέσεις του με πολλούς ανθρώπους μέσα στην Πόρτο δεν ήταν οι καλύτερες. Είχε θέματα με τον Πέπε, με τον Κονσεϊσάο αλλά και τον πρώην πρόεδρο και έβλεπε πως όσο παρέμεναν αυτοί οι τρεις στους δράκους, τότε ο ίδιος δεν είχε τύχη. Για αυτό και αναζήτησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Τουλάχιστον ως το καλοκαίρι...
Η Λιόν θέλοντας να εκμεταλλευτεί την περίσταση αλλά και το γεγονός πως υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες, προσπάθησε να κάνει μια κίνηση προς όφελός της. Πρότεινε στον Ολυμπιακό τον Ντέγιαν Λόβρεν, γνωρίζοντας πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν έναν στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά. Γνωστοποιώντας επί της ουσίας πως θα κινηθούν για τον Ντάβιντ Κάρμο. Μια προσπάθεια που έπεσε τελικά στο κενό. Οι Πειραιώτες είχαν «λοκάρει» την περίπτωση του ποδοσφαιριστή της Πόρτο, ενώ στην υπόθεση αποδείχτηκε πως είχαν τελικά και το πάνω χέρι.
Ο Καρβαλιάλ γνώριζε τον Κάρμο και υπήρξε ένα προβάδισμα, το οποίο μεγάλωσε μέσα από τις διαπραγματεύσεις του επίσης Πορτογάλου, Πέδρο Άλβες, αλλά μέσα και από τις συντονισμένες κινήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η λύση του Λόβρεν δεν προκρίθηκε. Η Λιόν δεν τα παράτησε ως το τελευταίο πενθήμερο της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, προσπαθώντας να δελεάσει τον ποδοσφαιριστή. Έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αγοράς, αν και εκείνη τη στιγμή έπρεπε να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές λόγω του FFP για να τον αποκτήσει. Όπως και να δημιουργηθεί έξτρα χώρος στα στόπερ, αφού είχαν μαζευτεί αρκετοί και το ρόστερ θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο σε αριθμό. Φυσικά, μέσα στις συζητήσεις οι «Λιονέ» είχαν και το δέλεαρ του μεγάλου πρωταθλήματος, ποντάροντας πως ένας παίκτης 24 ετών θα επέλεγε τη Ligue 1 από τη Stoiximan Super League.
Ο Κάρμο είχε να επιλέξει ανάμεσα στις δύο ομάδες, στις δύο παραπάνω προοπτικές. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είχε κινηθεί εξ αρχής συντονισμένα και πάλευε την περίπτωσή του για περίπου ένα μήνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Διότι αντιλήφθηκε και την μεγάλη επιθυμία που υπήρξε προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτά. Στους «ερυθρόλευκους» ο ικανότατος κεντρικός αμυντικός θα έβρισκε μεγαλύτερη ασφάλεια. Η προοπτική της συμμετοχής στα νοκ-άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης αποδείχτηκε ένα μεγάλο κίνητρο, το οποίο εν τέλει αποδείχτηκε και ένα restart για την καριέρα του που είχε πάρει την κάτω βόλτα. Ασφαλώς, ρόλο σε αυτό έπαιξε και η κατάσταση που βρισκόταν η Λιόν σε εκείνο το διάστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στη Γαλλία που βρισκόταν σε παρακμή και συνεχίζει να έχει αρκετά προβλήματα στο οικονομικό κομμάτι.
Δεν ήταν μόνο τα παραπάνω, αλλά υπήρξαν και έξτρα επιλογές. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα (έφτασε ως και την Τούμπα να το χτυπάει παρότι είχε μείνει αρκετά πίσω) έπαιξε επίσης τον δικό του ρόλο σε αντίθεση με την Ολιμπίκ, η οποία προσπαθούσε να ξεφύγει από τα χαμηλά και να ορθοποδήσει.
Εν τέλει, μάλλον αποδείχτηκε ευεργετικό τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολυμπιακό η κοινή τους παρουσία τους τελευταίους μήνες, η οποία και συνεχίζει στη σεζόν που τρέχουμε. Ο Κάρμο κατάφερε να «ανακτήσει» και πάλι τη… χαμένη αίγλη του και το όνομά του να ακουστεί ξανά στην Ευρώπη. Έβαλε την Πόρτο σε σκέψεις για να τον ενεργοποιήσει, αλλά τελικά φάνηκε πως το γυαλί δεν είχε ραγίσει απλά, αλλά είχε σπάσει.
Σε όλα αυτά, όμως, πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμα. Το περιβάλλον που βρήκε ο Πορτογάλος στους Πειραιώτες, ήταν τελικά αυτό που είχε τη μεγαλύτερη σημασία. Αντιλαμβάνεται κανείς, διαβάζοντας τα ρεπορτάζ που προέρχονται από τη Γαλλίας, πως τα πράγματα στη Λιόν δεν θα ήταν το ίδιο ιδανικά. Ναι μεν θα έπαιζε στη Ligue 1, ένα πρωτάθλημα ανώτερο του ελληνικού. Αλλά θα ήταν και αυτός ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που θα «πλήρωνε» τα σπασμένα της κακής διαχείρισης στα οικονομικά και όπως όλο το ρόστερ των «Λιονέ», έτσι και αυτός θα ήταν την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε υπό παραχώρηση.
Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Τον περασμένο Γενάρη ο Ολυμπιακός κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και βγήκε νικητής σε ένα δύσκολο αν μη τι άλλο μπρα-ντε-φερ με τη Λιόν. Επέλεξε τον Ντάβιντ Κάρμο αντί του πολύπειρου, αξιόλογου και αν μη τι άλλο γεμάτο παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, Ντέγιαν Λόβρεν. Και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα στους «ερυθρόλευκους» σε μια ιστορική -όπως αποδείχτηκε- σεζόν.
Επτάμιση μήνες αργότερα, ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός έρχεται τελικά στη χώρα μας. Δεν θα προσγειωθεί στην πρωτεύουσα, αλλά στην συμπρωτεύουσα. Με σκοπό να ηγηθεί της άμυνας του ΠΑΟΚ και ασφαλώς να τεθεί αντιμέτωπος με τους Πειραιώτες… Είναι κάτι τέτοιες ιστορίες που αναρωτιέσαι αν πήγαινε κάτι στραβά ή διαφορετικά, πόσα θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει. Αυτή είναι μια θεωρητική κουβέντα. Πάντα θα είναι και πάντα θα γίνεται, όμως. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα ιδανικό φινάλε σε μια σεζόν που πέρασε για πάντα στην ιστορία με την κατάκτηση του Conference League…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.