H ώρα για ένα από τα σημαντικότερα ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου έχει πλέον φτάσει. Λίβερπουλ και Έβερτον διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Άνφιλντ» για την 9η αγωνιστική της Premier League.
Δύο ομάδες με διαφορετική πορεία με την πάροδο των ετών, με τη μεν Λίβερπουλ να πρωταγωνιστεί διαχρονικά και τη δε Έβερτον, να βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες καμπές τις ιστορίας της, εξαιτίας του οικονομικού, αγωνιστικού και πλέον διοικητικού τέλματος στο οποίο έχει μπει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια αναμέτρηση, την οποία λίγο-πολύ αναμένουν άπαντες στην πόλη του Μέρσεϊσάντ και από την οποία προκύπτουν αρκετές μεμονωμένες ιστορίες.
Πως όμως γεννήθηκε και ποια είναι τα «κοινά» των δυο συλλόγων;
Το sport-fm.gr θυμάται τα αίτια και τις αφορμές του σχίσματος των «κόκκινων» και των «ζαχαρωτών» τους κοινούς παρονομαστές στον βίο των οπαδών τους και επαναφέρει στην μνήμη τη φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο διχασμός απέχει από την ανθρωπιά και τον σεβασμό ελάχιστα.
Η γέννηση της... Έβερτον Α.Ε. και το σχίσμα
Βρισκόμαστε στα τέλη του 1800 και συγκεκριμένα στο 1877. Οι κάτοικοι της ενορίας Μεθοδιστών του Αγίου Δομίνικου εκφράζουν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με κάποιο χειμερινό σπορ εκτός από το κρίκετ με το οποίο απασχολούνταν κατά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, μετά από την επίσπευση των διαδικασιών αλλά και τις απαιτούμενες οικονομικές βοήθειες, «γεννιέται» η Σεντ Ντομίνγκος που μετατράπηκε σε Έβερτον!
Λίγο πριν γιγαντωθεί ωστόσο στο αγγλικό στερέωμα και γίνει μια από τις υπερδυνάμεις της εποχής, μια σειρά γεγονότων ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα.
To 1884 λοιπόν ο σύλλογος αναγκάζεται να αποχωρήσει από την τότε έδρα του στην Priory Road, εξαιτίας της μαζικής συρροής των πληθών στις αναμετρήσεις, που δημιουργούσαν κινδύνους αλλά και αρκετές οικονομικές «τρύπες». Έτσι, το βάρος έπεσε στις πλάτες μιας προσωπικότητας που έμελλε να διαγράψει τα πάντα έπειτα από λίγα χρόνια. Ο επιχειρηματίας, ζυθοποιός και μετέπειτα Δήμαρχος του Λίβερπουλ, Τζον Χόουλντινγκ, εμπλέκεται με τα διοικητικά της Έβερτον αναλαμβάνοντας πρόεδρος της, ενώ στη συνέχεια κίνησε τις διαδικασίες προκειμένου η ομάδα να μετακομίσει στο μεγάλο γήπεδο της πόλης. Το «Άνφιλντ»!
Μόλις τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη αυτή απόφαση και η Έβερτον γίνεται μια εκ των 12 ομάδων που δημιουργούν τη Football League χάρη και στις οικονομικές δυνατότητες του Χόουλντινγκ. Ωστόσο, μετά από μόλις μια κατάκτηση του πρωταθλήματος και την αγωνιστική περιθωριοποίηση ο Άγγλος παράγοντας έπεσε σε αρκετά...ατοπήματα. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που είχε επενδύσει για το ενοίκιο του γηπέδου στον φίλο του, μεσίτη αλλά και ιδιοκτήτη του, Τζον Όρελ, όλο και γιγαντωνόταν! Ο Όρελ ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα των «ζαχαρωτών» στις 100 λίρες, αποφάσισε να αυξάνει περιοδικά το ενοίκιο το οποίο έφτασε στις 250!
Ως επιχειρηματίας που επιθυμεί ένα υγιές προϊόν το οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε επέλθει, ο Χόουλντιγνκ πήρε την απόφαση να μετατρέψει την Έβερτον σε Ανώνυμη Εταιρία, ώστε να δημιουργήσει κεφάλαιο, το οποίο θα αξιοποιούταν για την απόκτηση του γηπέδου από τον ίδιο.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του συλλόγου, καθώς θεωρούσαν ότι ο Χόουλντινγκ επιθυμούσε να τονωθεί οικονομικά!
«Η Έβερτον δεν έχει ρίζες σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης. Ο σύλλογος έχει φτιάξει όνομα και έχει πολλούς ενθουσιώδεις οπαδούς, οι οποία θα υποστήριζαν το παιχνίδι όπου και αν παιζόταν» ανέφερε ανακοίνωση των μελών της ομάδας και το σχίσμα, ήταν πλέον προ των πυλών!
Πέρασε ένας χρόνος από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της Έβερτον και η φήμη επαληθεύθηκε! Τον Ιανουάριο, λοιπόν του 1892, ο «πολέμιος» των ιδεών του Χόουλντινγκ, Τζορτζ Μέιχον, προτείνει την μετακόμιση στη βόρεια πλευρά του Στάνλεϊ Παρκ! Δύο μήνες αργότερα το σχέδιο υλοποιείται και το «Γκούντισον Παρκ» γίνεται το νέο σπίτι της ομάδας!
Όπως ήταν φυσιολογικό, ο Χόουλντινγκ υποβάλει την παραίτηση του, αποχωρεί από την Έβερτον και ιδρύει το 1892 την... Έβερτον Αθλέτικ! Ωστόσο, είχε υπολογίσει χωρίς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία του απαγόρευσε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όνομα για λόγους οικονομικής διαφάνειας και ευθιξίας!
Τη λύση έδωσε ο πρώην γραμματέας της Έβερτον, Γουίλιαμ Μπάρκλεϊ ο οποίος ακολούθησε τον Χόουλντινγκ στο νέο αυτό εγχείρημα, «βαφτίζοντας» ουσιαστικά το νεοσύστατο σωματείο: Ήταν η μέρα που γεννήθηκε η Λίβερπουλ! Και όλα τα άλλα είναι ιστορία...
To κοινό μίσος που πηγάζει από μια τραγωδία
Mπορεί η ιστορία αλλά και η συγκατοίκηση της Έβερτον και της Λίβερπουλ στο Μέρσεϊσάντ να έχει γεννήσει μια διαχρονική έχθρα, όμως η σχέση των δυο συλλόγων έχει έναν κοινό παρονομαστή! Την απέχθεια τους για την αγγλική κυβέρνηση και ειδικότερα για την περίοδο διακυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Αιτία για αυτό το κοινό μισός, ήταν φυσικά η τραγωδία του Χίλσμπορο. Οι κάτοικοι της περιοχής του Λίβερπουλ, ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την ιδέα ότι είναι Άγγλοι, εξ' ου και η λέξη Scousers. Όλοι τους θεωρούν ότι oι τραγικοί χειρισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων στα θέματα της πόλης, αλλά και συγκεκριμένα τα όσα καταλόγιζε η αείμνηστη πολιτικός στους οπαδούς των δυο ομάδων για το Χίλσμπορο, αποτελούν το βασικό τους κριτήριο.
Η κυβέρνηση Θάτσερ, αντί να απολογηθεί μετά από αυτό το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 97 ανθρώπων, προτίμησε να κατηγορήσει τους οπαδούς της Λίβερπουλ, τους οποίους χαρακτήρισε ως δολοφόνους.
Μάλιστα το 2013, όταν η Θάτσερ απεβίωσε, οπαδοί των δυο ομάδων «ένωσαν» τις φωνές τους, τραγουδώντας στους δρόμους της πόλης: «You didn't when you lied, we don’t care that you died» (δεν ενδιαφέρθηκες όταν έλεγες ψέματα, δεν μας νοιάζει που πέθανες).
H κορυφαία ωστόσο στιγμή που θα συνοδεύει πάντοτε τις δυο ομάδες τοποθετείται στο 2014, όταν ανήμερα της επετείου του Χίλσμπορο, δυο παιδάκια με τις φανέλες των ομάδων και τους αριθμούς εννέα και έξι (σ.σ. 96) θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών που είχαν βρεθεί εκείνο το βράδυ στο γήπεδο.
Η φράση «Για 363 ημέρες τον χρόνο είμαστε φίλοι, οικογένεια, αγαπημένοι. Τις ημέρες του ντέρμπι είμαστε εχθροί» είναι αυτή που θα συνοδεύει για πάντα το πιο... φιλικό ντέρμπι στα πέρατα της γης.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.