Ο κόσμος τον λάτρεψε μέσα από τις συμμετοχές του σε αγαπημένες ταινίες ή σπουδαία θεατρικά έργα, ο Κώστας Βουτσάς όμως είχε δύο αγάπες πέρα από την οικογένειά του και τα παιδιά του. Το ποδόσφαιρο και πάνω από όλα την ΑΕΚ!
Η σχέση του αείμνηστου ηθοποιού και σταρ του ελληνικού κινηματογράφου με την «Ένωση» ήταν πασίγνωστη και συνδέθηκε για πάντα με την εμφάνισή του στο βίντεο για την παρουσίαση του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Στις 6 Νοεμβρίου 2013, τη μέρα που παρουσιάστηκαν οι μακέτες της «Αγια-Σοφιάς» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Κώστας Βουτσάς, ως ο «δικός μας» παππούς, εξιστορεί με δάκρυα στα μάτια στον εγγονό του την μεγάλη ιστορία της ΑΕΚ υπό τους ήχους του «The Railway Station» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
«Γιατί κλαίω; Γιατί εδώ ήταν το σπίτι μας. Ραγίζει η καρδιά μου…», λέει στην αρχή της ιστορίας και μιλάει για την ιστορία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Πόλη, με την άφιξή τους στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις γύρω περιοχές.
«Ένα κομμάτι του εαυτού μας. Εδώ ήρθαμε όταν μας έδιωξαν από τα σπίτι μας. Αυτό έγινε η πατρίδα μας. Τα στενά αυτά αποτελούν το σημείο αναφοράς για όλες τις γενικές των ΑΕΚτζήδων. Εδώ μεγαλώσαμε. Εδώ ακούσαμε ιστορίες. Εδώ βιώσαμε μαγικές στιγμές. Μα πάνω από όλα, εδώ νιώσαμε έντονα συναισθήματα. Εδώ μείναμε όρθιοι, όταν στα όρια της εξαθλίωσης προσπαθούσαμε να κάνουμε μία νέα αρχή, με τις αξίες μας και το ήθος των προσφύγων. Εδώ ενώσαμε για πάντα τις ζωές μας. Εδώ κρατήσαμε ζωντανή τη φλόγα της Πόλης. Το δικό μας σπίτι, εδώ, δεν ήταν το ομορφότερο στον κόσμο. Δεν ήταν παλάτι. Ήταν όμως ναός. Ο δικός μας ναός που δημιουργήθηκε με θυσίες και κόπο. Με τον ιδρώτα και το αίμα, και τα δάκρυα ανθρώπων που θέλησαν να στεγάσουν σε αυτό εδώ το χώρο τα όνειρά τους. Οι πρόσφυγες θα είναι για πάντα υπερήφανοι, γιατί με τη δική τους θέληση, το πάθος, την προσφορά αλλά και τη βοήθεια ανθρώπων όπως ο Νίκος Γκούμας, ο Λουκάς Μπάρλος χρόνια αργότερα είδαν τη Νέα Φιλαδέλφεια να μετατρέπεται στο καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας και να ανοίγει διάπλατα τις πύλες της για τα εγκαίνια της τη δεκαετία του ’60. Σε αυτό το γήπεδο η ΑΕΚ έκαμψε ομάδες που έχουν κατακτήσει Κύπελλα Πρωταθλητριών. Σε αυτό το γήπεδο έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες, φτάνοντας μέχρι τους 4 της Ευρώπης. Σε αυτό το γήπεδο η ελληνική βασίλισσα αντίκρισε στα μάτια τη βασίλισσα της Ευρώπης. Σε αυτό το γήπεδο έγραψε πολλές από τις χρυσές ιστορίες της Ιστορίας της. Σε αυτό το γήπεδο πανηγύρισε όλα της τα πρωταθλήματα. Αυτό το γήπεδο, ο ναός μας, θα είναι πάντα στην καρδιά μας. Θα μας ακολουθεί και θα το ακολουθούμε».
Το πάθος του για την ΑΕΚ ήταν τέτοιο που πήγαινε από νωρίς κάθε Κυριακή στο γήπεδο, όταν έπαιζε η αγαπημένη του ομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να παρακολουθήσει τους αγώνες και να δει από κοντά τους παίκτες, με μερικούς από τους οποίους είχε στενή φιλική σχέση και έφτασε στο σημείο να έχει και συγγενικές.
Πάντρεψε τον Σπύρο Πομώνη, τον ακραίο επιθετικό που φόρεσε τη φανέλα της «Ένωσης» από το 1961 έως το 1973, και ήταν φίλος με τον σπουδαίο Κώστα Νεστορίδη (που είναι σχεδόν δύο χρόνια μεγαλύτερός του) και τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου.
Μετά από ένα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Ιανουάριο του 1967, ματαίωσε παράστασή του, επειδή συμμετείχε με άλλους φίλους της ομάδας στους πανηγυρισμούς, με αποτέλεσμα να κλείσει η φωνή του. «Η παράσταση ματαιώνεται λόγω αφωνίας», ήταν το σημείωμα στην πόρτα του θεάτρου «Αμιράλ», το βράδυ εκείνης της μεγάλης βραδιάς για την ομάδα του.
«Γυναίκα θα ξαναβρώ, ΑΕΚ δεν θα ξαναβρώ»!
Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Δυο Λέρες Μόνο» τον Απρίλιο του 2017, είχε ερωτηθεί τι θα διάλεγε μεταξύ ενός αγώνα της ΑΕΚ και ραντεβού με γυναίκα. «Την ΑΕΚ! Γυναίκα θα ξαναβρώ, ΑΕΚ δεν θα ξαναβρώ!», είχε απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια!
Στην ίδια συνέντευξη, είχε περιγράψει τα συναισθήματά του για την ΑΕΚ. «Αίσθημα μεγάλο, νόμιμο και παράνομο και ό,τι θέλεις. Αίσθημα μεγάλο είναι η ΑΕΚ, τι συζητάς τώρα;», είχε πει στους Γιώργο Μαραθιανό και Στέφανο Χάρη.
Η ΑΕΚ και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισαν να τιμήσουν τον Κώστα Βουτσά, κέρινο ομοίωμα του οποίου θα βρίσκεται στο Μουσείο της ομάδας που θα περιλαμβάνεται σε χώρο πλησίον του γηπέδου. Ενός γηπέδου που δεν πρόλαβε ο ίδιος (όπως και τόσοι άλλοι) να μπει...
Ο… Μασούρος και οι άλλες στιγμές που έμειναν στην ιστορία
Ο Κώστας Βουτσάς ήταν δηλωμένος οπαδός της ΑΕΚ, όμως μία από τις μεγάλες επιτυχίες του τη σημείωσε φορώντας «ερυθρόλευκα». Συγκεκριμένα, στην ταινία «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» του 1967, ενσάρκωσε το ρόλο του Κώστα Μασούρου που κατάφερε να πετύχει ένα εξωπραγματικό γκολ, στην προσπάθειά του να εντοπίσει την αγαπημένη του (Μάρθα Καραγιάννη) στις εξέδρες του Καραϊσκάκη. Γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες και τους θεατές που είδαν βρεθεί στο φαληρικό Στάδιο.
Σίγουρα αυτή είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική του στιγμή στον ελληνικό κινηματογράφο, όμως δεν είναι και η μοναδική. Στην ταινία «Ο Άνθρωπος της Καρπαζιάς» του 1969, ο «αιώνιος έφηβος» υποδύθηκε τον Ανέστη Φάκα, ο οποίος με τη βοήθεια της… μαγικής «σουπερμαντολίνης» κατάφερε να σκοράρει για λογαριασμό του «Πύραυλου» και να γνωρίσει την αποθέωση από τους φίλους του σωματείου.
Το 1986, στην ταινία «Αγάπησα έναν Πόντιο» υποδύθηκε έναν Πόντιο παντοπώλη, τον Κωστίκα, που επιχειρούσε να αγοράσει μια ποδοσφαιρική ομάδα, την «Αστραπή», και χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν… κουρέα (Χρήστος Βαλαβανίδης).
Οι συμμετοχές του σε φιλανθρωπικούς αγώνες
Πέρα από κινηματογραφικές συμμετοχές ως ποδοσφαιριστής ή παράγοντας, ο Κώστας Βουτσάς είχε και συμμετοχές σε φιλανθρωπικές δράσεις μέσα στο γήπεδο.
Το 1963 έπαιξε σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Λεωφόρο μεταξύ της ομάδας των ηθοποιών και δημοσιογράφων εκείνης της εποχής. Μεταξύ των μελών της ομάδας του βρίσκονταν και οι Τάσος Γιαννόπουλος, Γιώργος Πάντζας, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ανδρέας Ντούζος και Νίκος Κούρκουλος. Τον αγώνα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί celebrities της εποχής. Χρέη ραδιοφωνικού σχολιαστή εκτελούσε ο Κώστας Ρηγόπουλος.
Ο αείμνηστος Κώστας Βουτσάς είχε αγωνιστεί και με τη φανέλα του… Άρη στο γήπεδο Χαριλάου. Συγκεκριμένα, το 1978 έπαιξε με την ομάδα καλλιτεχνών κόντρα στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης για φιλανθρωπικό σκοπό προς ενίσχυση των σεισμόπληκτων της πόλης. Σε εκείνη την ομάδα αγωνίστηκαν, εκτός του Βουτσά, και οι Χάρρυ Κλυν, Άγγελος Διονύσιου, Γιώργος Κοινούσης και άλλοι πολλοί.
Μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις σε γήπεδο ήταν στις 28 Μαρτίου του 2014. Ξανά για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού ήταν επίσημος καλεσμένος στο φιλικό αγώνα 7X7 All Star Ελλάδας VS All Star Μεικτής Ευρώπης που έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ.
Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης είχαν διατεθεί για τα παιδιά των πληγέντων κατοίκων της Κεφαλονιάς, η οποία εκείνη την περίοδο είχε γνωρίσει το άγριο «πρόσωπο» του Εγκέλαδου.
Ο Κώστας Βουτσάς, ο αγαπημένος όλων των Ελλήνων και ακόμη περισσότερο των φίλων της ΑΕΚ, ήταν αυτός που περίπου εννιά χρόνια πριν είχε αναλάβει να παρουσιάσει στον κόσμο το όραμα της «Αγια-Σοφιάς / Opap Arena». Ο ίδιος καρτερούσε να δει το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, όμως στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 έφυγε από τη ζωή. Δεν πρόλαβε να το ζήσει, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, από τον μεγάλο Στέλιο Σεραφείδη μέχρι απλούς φιλάθλους που έφυγαν με αυτόν τον καημό, από το 2003 που κατεδαφίστηκε το «Νίκος Γκούμας» μέχρι και τώρα. Όμως το βράδυ της Παρασκευής θα είναι όλοι στη γιορτή, καλεσμένοι. Και σίγουρα θα χαμογελούν (ή θα κλαίνε από συγκίνηση) από ψηλά...
Διαβάστε Επίσης
Θαρραλέα ανάρτηση Χατζισαφί: «Ντρέπομαι για την κατάσταση στο Ιράν! Οι γυναίκες είναι το μισό μας»Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.