Ο Ματίας Αλμέιδα είναι από σήμερα προπονητής της ΑΕΚ, με τον Κάρλος Άνχελ Ρόα να είναι ένας εκ των συνεργατών του. Βλέποντας την εικόνα του 52χρονου Αργεντινού, μπορεί να πει κανείς πως είναι μια επιβλητική παρουσία, ίσως και με... άγρια χαρακτηριστικά. Ωστόσο εδώ ισχύει απόλυτα ότι δεν πρέπει να κρίνει κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση.
Το sportfm.gr ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη ζωή του Αργεντινού, ο οποίος αποτέλεσε έναν τερματοφύλακα με ικανότητες, αλλά οι εξωαγωνιστικές του πεποιθήσεις δεν τον άφησαν να προχωρήσει παρακάτω.
Τα πρώτα του βήματα και η πρώτη δυσκολία
Στα 19 του φόρεσε πρώτη φορά τα γάντια της Ράσινγκ Κλουμπ, παίρνοντας την ευκαιρία του όταν ο Φιλιόλ αποβλήθηκε σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Ρίβερ Πλέιτ. Ωστόσο στην συνέχεια τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε.
Το 1990 η ομάδα ταξίδεψε στην Αφρική για να δώσει κάποια φιλικά παιχνίδια με την εθνική Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο. Ο Ρόα επιστρέφοντας από το ταξίδι εμφάνισε συμπτώματα ελονοσίας από τσίμπημα ενός κουνουπιού και έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Μια ασθένεια που εκείνα τα χρόνια ήταν δυσκολη στην αντιμετώπιση της απο τους γιατρούς, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη γνώση και πολλά πράγματα για να κάνεις. Με αποτέλεσμα να του δώσουν εξιτήριο πολύ νωρίς και η κατάσταση του Ρόα να αρχίζει να χειροτερεύει. Σώθηκε την τελευταία στιγμή όταν οι γονείς του του έφεραν φάρμακα από τη Βραζιλία. Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις που αφορούν θέματα υγείας, η πίστη των περισσότερων ανθρώπων γίνεται πολύ δυνατή, όπως και του Αργεντινού που θεώρησε πως ήταν θαύμα που έζησε.
Η κομβική στιγμή στην καριέρα του
Ο Κάρλος Ρόα το 1994 πήρε μεταγραφή στη Λανούς, μια ομάδα που θα έκανε το μπαμ στην συνέχεια, έχοντας παίκτες όπως οι Αριέλ Ιμπαγάσα, Μοράλες, Σούρερ και προπονητή τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα έκατσε στον πάγκο της Μαγιόρκα, έχοντας βάλει όρο πριν να πάρει μαζί του τον Ρόα.
Στάνκοβιτς, Βαλερόν ήταν, επίσης, μερικοί από τους συμπαίκτες που είχε ο Ρόα, ο οποίος εδραιώθηκε στον ισπανικό σύλλογο. Η Μαγιόρκα ολοκλήρωσε την σεζόν στην 5η θέση της βαθμολογίας και έφτασε στον τελικό του Copa del Rey όπου είχε αντίπαλο την Μπαρτσελόνα του Φαν Χάαλ. Μόλις στο 6ο λεπτό η ομάδα του Κούπερ ανοίγει το σκορ, ωστόσο ο Ριβάλντο ήταν εκείνος που ισοφάρισε για τους «μπλαουγκράνα». Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όπου εκεί έμεινε με 9 παίκτες. Στην κανονική διάρκεια ήδη είχε μείνει με 10 ποδοσφαιριστές. Στην παράταση δεν έγινε κάτι και το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.
Όπως όλοι ξέρουμε τα πέναλτι είναι μια διαδικασία αγχωτική για τον οπαδό, πόσω μάλλον για τους ποδοσφαιριστές και τους τερματοφύλακες. Ο Ρόα αποκρούει των Ριβάλντο και Θελάδες και σκοράρει στο 5ο πέναλτι. Στην συνέχεια απέκρουσε του Φίγκο, ωστόσο ο Στάνκοβιτς δεν έκανε το… θαύμα και έστειλε την μπάλα άουτ. Ο Χεσπ είχε κάνει τις ίδιες αποκρούσεις και η Μπαρτσελόνα καταφέρνει να κατακτήσει το Κύπελλο.
Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Ρόα από εκείνο το παιχνίδι να προκαλέσει τις καλύτερες εντυπώσεις και να κληθεί στην εθνική της Αργεντινής για το Μουντιάλ της Γαλλίας. Μια επιλογή η οποία αποδείχθηκε η πιο σωστή. Ο Ρόα δεν δέχεται κανένα γκολ και η χώρα του περνάει στον όμιλό της με τρεις νίκες.
Όταν καθιερώθηκε ανάμεσα στους... μεγάλους
Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια σε Παγκόσμιο Κύπελλο που έχουμε δει ήταν το Αργεντινή-Αγγλία το 1998. Μπατιστούτα, Ζανέτι και… Ρόα από τη μία, Σίρερ-Όουεν μεταξύ των παικταράδων της Αγγλίας από την άλλη, αλλά και οι σκόρερ των τερμάτων (σσ. εκτός του Ρόα φυσικά). Παρόλα αυτά δεν υπάρχει νικητής σε 120 λεπτά αγώνα, πάει στα πέναλτι και ο Πασαρέλα πλησιάζει τον Ρόα για να τον… φτιάξει: «Πρέπει να κερδίσουμε στα πέναλτι, ε; Κανόνισε να μην περάσουμε και θα δεις».
Οι Αργεντινοί «χλωμιάζουν» όταν ο Σίμαν πιάνει το πέναλτι του Κρέσπο, αλλά ο Ρόα κατεβάζει τα ρολά. Βγάζει την εκτέλεση του Ινς και του Μπάτι, χαρίζοντας την πρόκριση στη χώρα του και γνωρίζει την αποθέωση από συμπαίκτες, όλη τη χώρα και τοποθετείται στο κάδρο με τους κορυφαίους κίπερ στον κόσμο εκείνο το διάστημα.
Το... πρώτο τέλος της καριέρας του, όπου ήρθε μαζί με το τέλος του κόσμου
Η «συνταξιοδότησή» του δεν οφειλόταν στην ηλικία του που τον πρόλαβε ή σε έναν σοβαρό τραυματισμό. Όχι, ο Ρόα πίστευε ακράδαντα ότι η νέα χιλιετία θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας και κατέφυγε σε ένα απομονωμένο καταφύγιο στην επαρχία Κόρδοβα της Αργεντινής για να περάσει τον τελευταίο του χρόνο στη γη για να γίνει ένα με τον Θεό.
Ο Ρόα εξαφανίστηκε και χωρίς τηλέφωνο δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του ο σύλλογος ή ο ατζέντης του. Παρατήρησε τότε: «Στον κόσμο, υπάρχει πόλεμος, πείνα, πανούκλα, πολλή φτώχεια, πλημμύρες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν πνευματική σύνδεση με τον Θεό θα έχουν πρόβλημα».
Η ιδέα του Ρόα ήταν να «προετοιμαστούμε για το τέλος του κόσμου, σε ένα μέρος όπου θα μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε. Πήγα στο βουνό. Ήταν μια ωραία εμπειρία. Μια εντελώς διαφορετική ζωή από αυτή που είχα σχεδιάσει. Ήμουν ήρεμος, με την οικογένειά μου. Ήμασταν μακριά από όλα. Ζούσαμε με τα ζώα. Από την επιτυχία του Μουντιάλ, στην απομόνωση. Αλλά με βοήθησε πολύ και άλλαξε την οπτική μου για τη ζωή».
Τελικά, το 2000 ήρθε, καταστροφή της ανθρωπότητας δεν έγινε και ο Ρόα τον Απρίλιο πήρε την απόφαση να επιστρέψει ξανά στον… κόσμο.
«Αυτό που με έκανε να επιστρέψω ήταν η ανάγκη να παίξω ξανά. Όπως έφυγα επειδή σκεφτόμουν κάπως, έτσι και επέστρεψα, το ένιωσα έτσι. Κανείς δεν με ανάγκασε. Ήθελα να επιστρέψω».
Η Μαγιόρκα τον δέχτηκε πίσω, αλλά ο Αργεντινός δεν είχε εγκαταλείψει τη θρησκεία και κατά συνέπεια αρνήθηκε να παίξει τα Σάββατα, τηρώντας την ημέρα ανάπαυσης όπως διδάσκεται από την εκκλησία του. Αυτό τον απέκλεισε από τα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας, καθώς η πρόκριση για το Champions League είχε προκαλέσει τον επαναπρογραμματισμό πολλών αγώνων του συλλόγου. Εν τω μεταξύ, ο συμπατριώτης του Λέο Φράνκο είχε εγκατασταθεί ως ο νούμερο ένα του συλλόγου, αφήνοντας τον Ρόα απ' έξω να... κοιτάζει προς τα μέσα.
Το 2002, με τη λήξη του συμβολαίου του, ο Ρόα μετακόμισε στην Αλμπαθέτε αναζητώντας μια νέα αρχή για την καριέρα του. Στα 33 του χρόνια, μια αρκετά νεαρή ηλικία για έναν τερματοφύλακα, ο Ρόα βοήθησε την Αλμπαθέτε να κερδίσει την άνοδο από τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, καθώς ο σύλλογος τερμάτισε τρίτος πίσω από τη Μούρθια και τη Σαραγόσα, αρπάζοντας την τελευταία θέση ανόδου στη διαδικασία.
Στη δεύτερη σεζόν του με τον σύλλογο επέστρεψε στη La Liga, βοηθώντας τους να φτάσουν στη 14η θέση, έξι βαθμούς μακριά από τον κίνδυνο. Για άλλη μια φορά, ο Αργεντινός επέστρεψε με θαυμάσια απόδοση για μια ομάδα με σχετική έλλειψη ιστορικής επιτυχίας.
Κατά τη δεύτερη σεζόν του με την Αλμπαθέτε, ο Ρόα έλαβε κάποια πολύ δυσάρεστα νέα: Είχε καρκίνο στους όρχεις. Περιγράφοντάς το ως «μακράν τη χειρότερη εμπειρία της ζωής μου», ο Ρόα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας αθλητής με καθαρή ζωή, που απείχε από το ποτό και το κάπνισμα, θα μπορούσε να χτυπηθεί από καρκίνο. Ένα ακόμη παρατεταμένο διάλειμμα από τον αγώνα σήμαινε ότι η καριέρα του ως τερματοφύλακας κορυφαίας κατηγορίας στην Ευρώπη είχε τελειώσει και επέστρεψε για άλλη μια φορά στην πατρίδα του. Η αυλαία έπεσε στην καριέρα του στην ομάδα της Αργεντινής Κλουμπ Ολίμπο με την οποία πέρασε μία σεζόν πριν προχωρήσει στην προπονητική.
Για δύο χρόνια ο Κάρλος Ρόα ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, πρωταγωνιστώντας για τη χώρα του. Ήταν τυχερός που έπαιξε σε καλές ομάδες ή ήταν η παρουσία του ένας από τους βασικούς παράγοντες που επέτρεψαν σε ομάδες λιγότερο της μόδας, όπως η Μαγιόρκα και ο Λανούς, να έχουν τόσο καλή απόδοση;
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί. Ωστόσο ο Κάρλος Άνχελ Ρόα είναι ένας άνθρωπος που πάντα έκανε τα πράγματα διαφορετικά, χωρίς να κάνει τίποτα για να διαλύσει τον μύθο ότι οι τερματοφύλακες είναι λίγο τρελοί…
Παρά το γεγονός ότι καταγόταν από μια χώρα όπου το βόειο κρέας και το κόκκινο κρασί είναι εξίσου σημαντικά με το νερό για τη διατροφή, ο Ρόα ήταν λάτρης και βίγκαν, αποκτώντας έτσι το παρατσούκλι Λετσούγκα, που σημαίνει μαρούλι στα ισπανικά. Ένας Αντβεντιστής της Έβδομης Ημέρας που κουβαλούσε τη Βίβλο, ο Ρόα εγκατέλειψε το παιχνίδι λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, απόψεων που εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα.
Επέζησε από την ελονοσία και τον καρκίνο των όρχεων, φέρεται να απέρριψε μια μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο αποκορύφωμά του και βοήθησε να αποκλείσει την Αγγλία από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ζωή και η καριέρα του Κάρλος Ρόα ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.
Μετά τη συνταξιοδότηση ρίχτηκε στην προπονητική. Αφού εκπαίδευσε τερματοφύλακες σε αρκετούς συλλόγους κατώτερης κατηγορίας, εντάχθηκε στο τιμ του πρώην συμπαίκτη του στην εθνική Αργεντινής Ματίας Αλμέιδα, στο επιτελείο της Ρίβερ Πλέιτ κατά τη διάρκεια της σεζόν τους στη Νασιονάλ Β, βοηθώντας τους γίγαντες να ανακτήσουν τη θέση τους στην πρώτη κατηγορία το 2011-12.
Ο Κάρλος Άνχελ Ρόα κουβαλάει στις πλάτες του μια διαφορετική ιστορία. Θα γινόταν ένας σπουδαίος τερματοφύλακας, αλλά οι πεποιθήσεις του, οι ατυχίες του και μια... καταστροφή του κόσμου, δεν του το επέτρεψαν. Ωστόσο, δείχνει ότι είναι ένας τεράστιος μαχητής, αφού έχει ξεπεράσει δυο σοβαρά προβλήματα υγείας και το DNA του μπορεί να ταιριάξει με αυτό της ΑΕΚ...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.