Γεννήθηκε στη Σουηδία από μετανάστες γονείς. Είχαν φύγει χρόνια πριν από την Γκάνα, έχοντας και… ρίζες από την Μπουρκίνα Φάσο, θέλοντας να φτιάξουν το μέλλον της οικογένειάς τους. Άπαντες βελτίωσαν τις συνθήκες της ζωής τους, αλλά ο γιος τους έμελλε να φτάσει να αγωνιστεί στο τοπ επίπεδο στο ποδόσφαιρο, αφού η καριέρα του πέρασε από… χίλια κύματα. Ωστόσο, η ιστορία του από τα χαμηλά ως τα ψηλά, αποτελεί ένα παράδειγμα και ένα… καλογραμμένο παραμύθι.
Ο Ίσακ Χιέν, περί ου ο λόγος, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική Σουηδίας στη βαριά εκτός έδρας ήττα από τη Σερβία. Δεν είναι και η καλύτερη δυνατή αρχή, αλλά ο ίδιος προφανώς και νιώθει περήφανος για την «πρώτη» του από τις πολλές που έρχονται. Μόχθησε, «μάτωσε», δεν το έβαλε κάτω και πέτυχε. Με σκληρή δουλειά, ανέπτυξε το ταλέντο του και με την συμβολή ενός προπονητή του, έγινε ένας ποδοσφαιριστής που θα απασχολήσει.
Aπό μικρός τα πήγαινε καλύτερα με το ποδόσφαιρο παρά με το σχολείο. Είχε όνειρο όπως οι περισσότεροι όταν ήταν πιτσιρικάδες, να γίνει επαγγελματίας και να παίξει στο τοπ επίπεδο. Χρειάστηκε, όμως, να περάσει από… χίλια κύματα η «καριέρα» του σε νεαρή ηλικία, αλλά και να δείξει ο ίδιος υπομονή και «άντερα». Ζώντας με την οικογένειά του στη Στοκχόλμη, ήταν στις ακαδημίες της ΑΪΚ και αγωνιζόταν παρέα με τον… άλλον Ίσακ, Αλεξάντερ, ο οποίος πλέον παίζει στην Premier League με τη Νιούκαστλ. Οι δύο… Ίσακ αποτελούσαν το δίδυμο στην επίθεση, αφού και ο Χιέν αγωνιζόταν ως στράικερ. Ο ένας ανταγωνίζονταν τον άλλον για το ποιος θα πετύχει τα περισσότερα γκολ, αλλά φάνηκε μελλοντικά ποιος θα γινόταν ο «killer».
Μεγαλώνοντας μετακόμισε στη Βάσαλουντ, όπου μετά βίας έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα ως σέντερ φορ ή εξτρέμ. Αυτό τον έκανε αρχικά να κάνει σκέψεις ακόμη και να σταματήσει το ποδόσφαιρο, δουλεύοντας ταυτόχρονα για να βγάλει τα προς το ζην. Ντελίβερι, πωλητής και μερικές ακόμη ήταν οι δουλειές που έκανε ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο. Επειδή ήταν νέος όμως, μπορούσε να παίξει με την u19. Εκεί, βρήκε τον Τζορτζ Μουσάλι, προπονητή της ομάδας νέων, στον οποίο οφείλει τη σημερινή του εξέλιξη.
«Όταν πήγαμε σε έναν εκτός έδρας αγώνα με τη Μάλμε, είπε στο τρένο: “Θα παίξεις σέντερ μπακ” και πίστευε ότι αυτή η θέση θα μου ταίριαζε με τη σωματική μου διάπλαση. Εκείνη την εποχή ήταν ένα σοκ για μένα και ίσως δεν πίστευα πως μπορούσα να τα καταφέρω εκεί»… Έβλεπε είναι ένα γερό παλικάρι ύψους 191 εκατοστών. Του άλλαξε θέση και του άλλαξε τη ζωή! η οποία πλέον είχε έρθει «τούμπα» και καλούνταν να διαχειριστεί πλέον τη νέα πραγματικότητα.
Η πάροδος του χρόνου λειτούργησε υπέρ του, ο Ίσακ δούλεψε πολύ στην προετοιμασία και ο Νεμπόισα Νοβάκοβιτς, προπονητής της ανδρικής ομάδας εκείνη την εποχή, τον… έβαλε κάτω και του έμαθε τα «μυστικά» της θέσης. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του έπαιξε και ένα προπονητικό καμπ της Μάλμε στο οποίο συμμετείχε. Έπαιζε στην τρίτη κατηγορία της Σουηδίας για μια τετραετία, με τα προσόντα του να εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους της Τζουργκάρντεν που πήρε το ρίσκο και έκανε δικό της έναν 22χρονο αμυντικό χωρίς την παραμικρή εμπειρία από το τοπ επίπεδο της χώρας.
Τον έδωσαν πίσω στη Βάσαλουντ δανεικό για να «ψηθεί» άλλον έναν χρόνο, με την Τζουργκάρντεν να τον παίρνει τον Νοέμβριο του 2021. Σιγά-σιγά άρχισαν να του δίνουν ευκαιρίες, με τον ποδοσφαιριστή να μπαίνει στην ενδεκάδα και να μην ξαναβγαίνει τελικά. Μια γεμάτη σεζόν έφτανε ώστε να μαγνητίσει το βλέμμα πολλών ομάδων, κυρίως από την Ιταλία.
Μεταξύ των συμμετοχών του και αυτή της 16ης Μαΐου κόντρα στην Μάλμε. Γιατί την αναφέρουμε; Διότι έπαιξε με σπασμένο χέρι και φορώντας γύψο. Αυτό δεν τον εμπόδισε για να είναι ένας εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης που έληξε 4-0 υπέρ της ομάδας του, με τον Ίσακ Χιέν να έχει και γκολ. «Δεν ήταν πολύ εύκολο να τρέχεις με αυτό, ένιωθες τον αφρό με ένα κομμάτι πλαστικό στο χέρι σου. Αλλά από τότε που το χτύπησα, έχω τυλιγμένο το χέρι μου και εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά καλά», είχε πει και μετά ρωτήθηκε αν αψήφησε τους γιατρούς με την απάντησή του να είναι καταπληκτική: «Με τα πόδια παίζουμε άλλωστε».
Το ενδιαφέρον της Βερόνα ήρθε μετά από αυτό της Τορίνο, κάτι που είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο ίδιος: «Υπάρχει ενδιαφέρον ναι, αλλά ας μην αποκλείσουμε και τις υπόλοιπες ομάδες. Δεν έχω πάρει ακόμη την απόφασή μου», είχε πει και στη συνέχεια τον ρώτησαν για τους οργανωμένους οπαδούς της Ελλάς Βερόνα που έχουν πρωταγωνιστήσει σε αρκετά ρατσιστικά φαινόμενα, κυρίως απέναντι σε μαύρους ποδοσφαιριστές (σσ. Μπαλοτέλι και άλλοι). Ουσιαστικά, μόνο το ενδιαφέρον της Ελλάς μετατράπηκε σε πρόταση και όχι αυτό της «γκρανάτα».
Ο ίδιος… διπλωματικός, αφού δεν θέλησε πριν καν αγωνιστεί με τον ιταλικό σύλλογο να δημιουργήσει θέματα και εντάσεις. «Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πω περισσότερα», είπε. Δεν δίστασε να αρπάξει την ευκαιρία, πηγαίνοντας να αγωνιστεί στη Serie A. Η Βερόνα πλήρωσε 3,2 εκατ. ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή με μία σεζόν ουσιαστικά στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας, αλλά πήρε και εκεί άμεσα φανέλα βασικού. Πέντε αγωνιστικές, με τις τρεις εξ αυτών ως βασικός και η κλήση στην εθνική ομάδα δεν άργησε να έρθει.
Δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα, παρότι είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε άλλες δύο χώρες (Γκάνα και Μπουρκίνα Φάσο). Το εξήγησε, μάλιστα, σε δηλώσεις του…
«Δεν ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη επιλογή. Ήταν κάπως διασκεδαστικό που η Γκάνα θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι ίσως το χειρότερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σουηδία και πάντα ήθελα να παίξω για τη Σουηδία, οπότε δεν ήταν κάτι για το οποίο είχα άγχος. Αν είχαν περάσει μερικά χρόνια, γερνούσα και δεν είχα παίξει στη Σουηδία, μπορεί να σκεφτόμουν την Γκάνα. Περίμενα ότι θα πάρω την ευκαιρία μου στη Σουηδία», τόνισε και στη συνέχεια ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με τη Σερβία αν περιμένει να ξεκινήσει βασικός και πώς του φαίνεται αυτό: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος, αν όχι, πρέπει απλώς να περιμένω την ευκαιρία μου και να είμαι έτοιμος όταν έρθει».
Η πρώτη του εμφάνιση με τη Σουηδία δεν συνδυάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού γνώρισε την ήττα με 4-1 από τη Σερβία. Ο ίδιος, όμως, έκανε πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο. Κάτι που ήλπιζε από μικρός, κάτι που ευχόταν παρέα με τον Αλεξάντερ Ίσακ και τον Λεοπόλντ Βάχλστεντ. Με τους οποίους έσμιξε ξανά, μετά από πολλά χρόνια και τις ακαδημίες της ΑΪΚ που έπαιζαν μαζί και έκαναν παρέα.
«Ήταν πολύ διασκεδαστικό να ξανασυναντήσω τους δυο τους. Η τελευταία φορά ήταν πριν αρκετό καιρό. Αυτά είναι όνειρα που είχαμε μαζί από μικροί. Κάναμε πολύ παρέα τότε. Ήμασταν σε τουρνουά στο εξωτερικό και το κλίμα εκεί έγινε οικογενειακό μεταξύ μας. Το ότι αρκετοί από εμάς φτάσαμε μέχρι εδώ, και σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, είναι κάτι το φανταστικό», ανέφερε.
Ο Ίσακ Χιέν δεν βρήκε τίποτα… στρωμένο μπροστά του. Ίσα-ίσα που μόχθησε για να πετύχει, βλέποντας να του αλλάζουν όσα ήξερε για το ποδόσφαιρο και να τον βάζουν να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν. Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο του, όμως, τον έκαναν να διακριθεί με μόλις μια χρονιά σε υψηλό επίπεδο, δείχνοντας στα 23 του πως έχει όλα τα φόντα να πετύχει…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.