Στην εποχή που οι ψηλοί στο ΝΒΑ μοιάζουν φτιαγμένοι από τη γραμμή παραγωγής εργοστασίου, όλοι τους θηριώδεις, με μεγάλα μούσκουλα, τεράστιο άνοιγμα χεριών, άλμα στο Θεό και ταχύτητα… φωτός, υπάρχουν και αυτοί που πάνε κόντρα στη… μόδα. Ο Νίκολα Γιόκιτς απέδειξε πρώτος στη σύγχρονη εποχή πως δεν απαιτείται να είσαι… δεκαθλητής και μπορείς όχι απλώς να υπάρχεις αλλά και να κυριαρχείς στο ΝΒΑ βασιζόμενος περισσότερο στο μυαλό και το ταλέντο σου παρά στο κορμί σου. Και όπως κάθε ριζοσπαστική ιδέα βρίσκει ακολούθους και δημιουργεί σχολή, έτσι και ο «Τζόκερ» μπορεί πλέον να καυχιέται πως υπάρχει ήδη ένας συνεχιστής του.
Ο λόγος για τον Αλπερέν Σενγκούν, ο οποίος στην τρίτη του σεζόν στο ΝΒΑ κάνει εμφανίσεις επιπέδου All Star και δικαίως έχει χαρακτηριστεί baby-Γιόκιτς. Κι όχι επειδή δεν είναι σούπερ αθλητικός όπως ο Σέρβος, αλλά γιατί έχει σε υψηλό βαθμό τα στοιχεία που έχουν κάνει τον «Τζόκερ» κυρίαρχο: το γλυκό σουτ, την ικανότητα να βλέπει πάσες που δεν βλέπουν ούτε πλέι μέικερ, το footwork και τις κινήσεις που του δίνουν την ευκαιρία να «χορεύει» τους αντιπάλους του. Κι όλα αυτά μόλις στα 21 του.
Η βαρετή κολύμβηση και η παρουσίαση με… All Star παπούτσια
Γεννημένος στις 25 Ιουλίου του 2002 στην Κερασούντα, την παραθαλάσσια πόλη του Πόντου, ο Σενγκούν στράφηκε νωρίς από τους γονείς του στην κολύμβηση. Για καλή του (και μας) τύχη, βλέποντας τον μεγαλύτερο αδερφό του να παίζει μπάσκετ αποφάσισε να πάει κόντρα στην επιθυμία της μητέρας του να γίνει κολυμβητής. «Το έβρισκα βαρετό. Ήμουν ήδη καλός κολυμβητής, αλλά δεν με ενδιέφερε να κάνω αυτές τις ασκήσεις που μας έδειχναν. Δεν με ένοιαζε καθόλου», είχε αναφέρει. Ο πατέρας του, Κεμάλ, που έπαιζε ερασιτεχνικά μπάσκετ, χαμογελούσε για την εξέλιξη αυτή.
Η αποκλειστική στροφή στο μπάσκετ από τα 8 ήρθε να «δέσει» με την πρόωρη ανάπτυξή του καθώς από μικρός έμοιαζε με… εξωσχολικός δίπλα στα παιδάκια της ηλικίας του. Δεν ήταν όμως μόνο το μπόι που έκανε τη διαφορά, αφού η Τουρκία-δόξα τον… Αλλάχ-έχει πολλά ψηλά παιδιά. Κανένα όμως δεν έδειχνε το ταλέντο που παρουσίαζε από τα σχολικά πρωταθλήματα ο Σενγκούν.
Το 2014, χρονιά που η Πάνορμος ζούσε το όνειρο με τον Δημήτρη Ιτούδη να οδηγεί την Μπάνβιτ σε πρωτοφανείς «πτήσεις»-με πρωτιά στην κανονική περίοδο (και ρεκόρ 28-2) μέχρι να αποκλειστεί από τη Γαλατάσαραϊ του… Εργκίν Αταμάν στα ημιτελικά των playoffs (3-1)-στην πόλη έφτανε ο 12χρονος Αλπερέν Σενγκούν. Ο πιτσιρικάς θεωρείτο τέτοιο ταλέντο, που η Μπάνβιτ τον παρουσίασε σαν… κανονική μεταγραφή και ο ίδιος πόζαρε φορώντας παπούτσια All Star (και όχι μπασκετικά) για την πρώτη του μεταγραφή. Ίσως ένας… οιωνός για το αστέρι που γεννιόταν.
«Θα πάω στην Μπάνβιτ, θα παίξω στην εθνική ομάδα και θα βοηθήσω την οικογένεια και τους φίλους μου», ήταν τα λόγια του αποφασισμένου πιτσιρικά που δεν δίστασε πριν καν πάει στο γυμνάσιο να αφήσει την οικογένειά του για να κυνηγήσει το όνειρό του.
Ποιος είναι αυτός ο… αψηλός;
Το ταλέντο του «φώναζε», ξεχώριζε στα παιδικοεφηβικά και ήταν σαφές πως ο Αλπερέν Σενγκούν ήταν το next big thing του τουρκικού μπάσκετ. Το 2018 πήρε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό U16 του Νόβι Σαντ και επελέγη στην καλύτερη πεντάδα με 14,4 πόντους, 9,4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1,6 κλεψίματα ανά αγώνα. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Παγκόσμιο U17 της Αργεντινής γράφοντας 15,9 πόντους, 12,3 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατά μέσο όρο στην πορεία ως την πέμπτη θέση, ενώ το 2019 πήρε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό U18 του Βόλου και ήταν ξανά μέλος της κορυφαίας πεντάδας με 11,9 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1,6 κλεψίματα και 1,7 τάπες ανά αγώνα. Το όνομά του είχε πλέον μπει για τα καλά στα μπλοκάκια των scout που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι αυτές τις διοργανώσεις.
Ένα παιδί που ξεχώρισε ανάμεσα σε άντρες και οι μάχες με την… ΑΕΚ
Ο Σενγκούν, ωστόσο, δεν έκανε… πλάκα μόνο στους συνομήλικούς του. Το ταλέντο του, που ξεχείλιζε, άρχισε να λάμπει και ανάμεσα σε άντρες. Το 2018, στα 16 του, είχε σημαντικό ρόλο στη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας με την ουσιαστικά θυγατρική της Μπάνβιτ, Μπαντίρμα Κιρμιζί, μετρώντας 10,8 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ σε 21,9 λεπτά ανά αγώνα. Μοιραία, το 2017 ήρθε η «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα, με την οποία στα 17 του είχε 5 πόντους και 3,9 ριμπάουντ σε 13,5 λεπτά κατά μέσο όρο.
Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο είχε στο BCL μετρώντας 6,6 πόντους και 3,3 ριμπάουντ σε 14,9 λεπτά ανά αγώνα. Μάλιστα αντιμετώπισε δύο φορές την ΑΕΚ έχοντας 6 πόντους και 2 ριμπάουντ στη νίκη στο ΟΑΚΑ με 96-84.
Ο Covid, η διάλυση και… MVP με Μπεσίκτας
Η πανδημία είχε ολέθριες συνέπειες για την Μπάνβιτ, που διαλύθηκε, αλλά ο Σενγκούν είχε κάνει τόση αίσθηση που δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει στα αζήτητα. Η επιλογή να πάει στην Μπεσίκτας παρά το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων αποδείχτηκε σοφή για την εξέλιξή του, καθώς είχε τον χώρο και τον χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο της Τουρκίας. Οδήγησε την ομάδα του στην πέμπτη θέση με 19-11 και αναδείχθηκε στα 18 του MVP της κανονικής περιόδου με 19, πόντους, 9,4 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,7 τάπες και 1,3 κλεψίματα σε 28,3 λεπτά κατά μέσο όρο. Παρότι απέκλεισε στον πρώτο γύρο την Τόφας, στον δεύτερο έπεσε πάνω στην ασταμάτητη Εφές του Αταμάν που «σκούπισε» τη σειρά με 3-0. Ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας στη σειρά 14,6 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά αγώνα. Κι όλα αυτά-επαναλαμβάνουμε-στα 18 του…
Η γκάφα των Θάντερ, το «μάτι» των Ρόκετς και τα μαθήματα με Ολάζουον
«Πολλοί μου έλεγαν ‘μην πας, μείνε έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη, παίξε στην Ευρωλίγκα’. Ακόμη και οι μάνατζέρ μου έλεγαν να περιμένω τουλάχιστον έναν χρόνο. Η Φενέρμπαχτσε μού πρόσφερε κάτι σαν 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για να πάω εκεί, αλλά αν το έκανα μετά θα ήταν πιο δύσκολο να φύγω για το ΝΒΑ με το buy out που θα μου έβαζαν. Και ίσως να μην άφηναν να φύγω. Γι’ αυτό αποφάσισα να πάω νωρίς στις ΗΠΑ, για να βελτιώσω το σώμα μου και να προσαρμοστώ στη χώρα», είπε ο Σενγκούν για την επιλογή του να πάει τόσο νωρίς στο ΝΒΑ.
Η Ευρώπη ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει το ταλέντο του Σενγκούν και η απόφαση να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ αποδείχτηκε σωστή. Παρότι θεωρείτο φαβορί για lottery pick, τελικά… έπεσε στο «16» με τους Θάντερ να τον επιλέγουν αλλά ακολουθώντας την τακτική τους να «στοιβάζουν» pick, να τον «σκοτώνουν» για δύο μελλοντικές επιλογές δευτέρου γύρου στέλνοντάς τον στο Χιούστον.
Από εκεί και πέρα, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω για τον νεαρό Τούρκο, που μπορεί να είναι ο πιο αργός, ο λιγότερο φυσικά προικισμένος και ο λιγότερο ογκώδης από τους σέντερ που αντιμετωπίζει, αλλά η σβελτάδα της σκέψης, η αντίληψη και το ταλέντο του επιτρέπουν να κυριαρχεί. Έχοντας ψηλώσει πέντε πόντους από τη μέρα που έγινε ντραφτ (στα 2,11μ. τώρα) και μιλώντας πλέον καλά αγγλικά (κάτι στο οποίο τον βοήθησε και η εδώ και μια διετία σύντροφός του, που είναι Αμερικανίδα), ο Σενγκούν νιώθει σαν στο σπίτι του στο Χιούστον. Η πρόοδός του μήνα με το μήνα είναι εντυπωσιακή και σε αυτό βοήθησαν και οι προπονήσεις με τον Χακίμ Ολάζουον. Ο θρύλος των Ρόκετς πήρε κάτω από τη φτερούγα του τον Σενγκούν και του μεταλαμπάδευσε κάποια από τα μυστικά της τέχνης του post. «Είναι 59-60 ετών αλλά μου έκανε κάποιες κινήσεις και ήταν πιο γρήγορος από μένα. Έμαθα πολλά δίπλα του», είχε πει για την εμπειρία της συνεργασίας με τον «The Dream».
Ο καλύτερος Τούρκος παίκτης
Ούτε ο Κορκμάζ, ούτε ο Οσμάν, ούτε κανένας άλλος… Ο Αλπερέν Σενγκούν είναι σαφώς πλέον ο κορυφαίος Τούρκος παίκτης και το δείχνει και σε επίπεδο Ανδρών. Στο Ευρωμπάσκετ του 2022 ηγήθηκε της ομάδας του σε πόντους (16,8) και ριμπάουντ (8,2), αλλά η Γαλλία σταμάτησε την πορεία της ομάδας του στους «16», ενώ τον Αύγουστο η οικοδέσποινα Τουρκία απέτυχε στο προκριματικό τουρνουά για το Προολυμπιακό χάνοντας στον τελικό από την Κροατία, παρά τις προσπάθειες του Σενγκούν που είχε 16,6 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ ανά αγώνα.
Το’ πε και… το κάνει
«Θέλω να γίνω All Star. Πιστεύω πως μπορώ να το καταφέρω. Και τα επόμενα χρόνια στόχος είναι να μπούμε στα playoffs και να διεκδικήσουμε ένα πρωτάθλημα». Τα λόγια αυτά του Σενγκούν το καλοκαίρι προκάλεσαν αίσθηση, αλλά ο ίδιος αποδεικνύεται κύριος του λόγου του. Για ενάμιση μήνα το καλοκαίρι απομονώθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα και το' ριξε στη δουλειά. «Δεν ήθελα να πάω στο LA ή το Μαϊάμι, όπου υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί και επέλεξα τη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου δεν έχεις πολλά να κάνεις. Έκανα σκληρές προπονήσεις, πολλά βάρη, πολύ μπάσκετ και είδα διαφορά στο σώμα μου και στο παιχνίδι μου», ανέφερε.
Πλέον εξελίσσεται σε franchise player των Ρόκετς, που είναι σε τροχιά playoffs (ή έστω play in), ενώ η παρουσία του αρμόζει σε παίκτη που δικαιούται μια θέση στο All Star Game: μετρά 20,2 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ σε 32,8 λεπτά κατά μέσο όρο, όλα τους career highs. Μόνο στις βολές εξακολουθεί να ζορίζεται, παρά το... τελετουργικό που ακολουθεί πριν εκτελέσει χαϊδεύοντας και μιλώντας στην μπάλα. «Δεν θα σας αποκαλύψω τι λέω ακριβώς. Λέω καλά λόγια στην μπάλα πριν σουτάρω. Αν όμως δεν ευστοχήσω, την επόμενη φορά μπορεί να τη βρίσω», ανέφερε αστειευόμενος.
Η αναγνώριση από το «πρωτότυπο»
Οι επιδόσεις του έκαναν ακόμη και τον… αυθεντικό Νίκολα Γιόκιτς να τον παραδεχτεί, όταν οι Ρόκετς συνέτριψαν με 105-86 τους πρωταθλητές Νάγκετς με τον Σενγκούν να έχει 21 πόντους, 15 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα απέναντι στον πρώτο διδάξαντα «Τζόκερ» που είχε 38-19-8-3 αντίστοιχα. «Ο Γιόκιτς είναι φοβερός τύπος. Eίναι το είδωλό μου. Μετά τον αγώνα ήρθε κοντά μου και μου λέει ‘μπράβο, έκανες σπουδαία δουλειά, συνέχισε έτσι’. Τα λόγια του ήταν μεγάλη υπόθεση για μένα. Δεν προσπαθώ να παίξω σαν κι αυτόν, αλλά σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο παιχνιδιού μας», είχε πει ο Τούρκος.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης οι Νάγκετς πήραν ρεβάνς me 134-124, με τον Γιόκιτς να «γράφει» 32 πόντους, 10 ριμπάουντ και 15 ασίστ απέναντι στον Σενγκούν που είχε με τη σειρά του 22 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ.
«Δεν είμαι τόσο σίγουρος πως είναι καλό ότι τον παρομοιάζουν με μένα», είχε πει με το γνωστό ξεκαρδιστικά βαριεστημένο ύφος του ο «Τζόκερ» για τον… διάδοχό του. «Είναι πολύ ταλαντούχος. Πιστεύω πως οι Ρόκετς θα πρέπει να παίζουν περισσότερο μέσω αυτού. Κάποιες φορές δείχνουν να εμμένουν σε άλλες επιλογές, όπως να παίρνουν πολλά τρίποντα. Μπορεί να κάνει τα πάντα ο Σενγκούν. Να πασάρει, να ποστάρει, έχει καλή επαφή με την μπάλα, καλό σουτ και τελειώνει τις φάσεις κοντά σ το καλάθι. Έχει πάρα πολλές κινήσεις», ήταν τα λόγια του.
Και ο «Τζόκερ» ξέρει…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.