«Le match commence»… Ή αλλιώς, αρχίζει το ματς στα γαλλικά, όπως λέει και η καμπάνια της Novibet για το Μουντιάλ.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία πήγε στο Κατάρ «λαβωμένη» από απουσίες, αλλά με την πίστη και την ικανότητα να παραμείνει στον «θρόνο» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Τον τίτλο που κρατάει από το 2018 στη Ρωσία. Παράλληλα, θέλει να γίνει η τρίτη χώρα που κάνει την back-to-back κατάκτηση σε Μουντιάλ μετά την Ιταλία που το έκανε… προπολεμικά (1934-38) και τη Βραζιλία του Πελέ (1958-62). Και φυσικά, να σηκώσει για τρίτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο μετά την πρώτη το 1998.
Η πρώτη… γεύση που άφησε η Γαλλία στη φάση των ομίλων ήταν αρκετά καλή. Στην ουσία επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί στο τέταρτο γκρουπ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το οποίο πήρε την πρόκριση ως πρώτη. Συγκεκριμένα, τερμάτισε ως πρώτη με 6 βαθμούς, με δύο νίκες και μία… ανώδυνη ήττα και έχοντας στην ισοβαθμία την Αυστραλία. Η πρεμιέρα της στη διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή. Πρώτος αντίπαλος ήταν η ομάδα της Ωκεανίας, η οποία έκανε το… λάθος να προηγηθεί, καθώς η «τρικολόρ» στη συνέχεια πήραν… φωτιά και έφτασαν στη νίκη με το επιβλητικό 4-1.
Τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, οι «τρικολόρ» αντιμετώπισαν τη Δανία. Εκεί, έλαμψε για τα καλά το… άστρο του Κιλιάν Εμπαπέ. Το «wonder kid» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και της Παρί Σεν Ζερμέν με δύο δικά του γκολ χάρισε τη νίκη 2-1 και στην ουσία τους εξασφάλισε την κορυφή του ομίλου. Το τελευταίο ματς ήταν διαδικαστική διαδικασία για το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν απέναντι στην Τυνησία. Με… καπαρωμένη την πρωτιά του γκρουπ, ο πολύπειρος προπονητής έκανε εκτεταμένο ροτέισον, οι διεθνείς που αγωνίστηκαν παρουσιάστηκαν λίγο… μπλαζέ (σ.σ. που λένε και οι Γάλλοι) και έτσι γνώρισαν την ήττα με σκορ 1-0. Στο μεταξύ, στα τελευταία λεπτά ο Ντεσάν έριξε στον αγωνιστικό χώρο μερικούς «βασικούς» με τον Γκριζμάν να σκοράρει στις καθυστερήσεις, αλλά το γκολ του να ακυρώνεται ύστερα από υπόδειξη του VAR.
Το πρώτο… συναπάντημα στα νοκ άουτ για τη Γαλλία ήταν απέναντι στην Πολωνία. Οι «τρικολόρ» παρουσιάστηκαν με τη σοβαρότητα που τους διακρίνει στη διοργάνωση, με τον Ολιβιέ Ζιρού να ανοίγει τον… δρόμο για την πρόκριση. Με δικό του γκολ στο 44’ οι Γάλλοι πήγαν προηγούμενοι στα αποδυτήρια και στο δεύτερο ημίχρονο ανέλαβε… δράση ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος με δύο προσωπικά του τέρματα «σφράγισε» το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Τελικό σκορ ήταν το 3-1 και διαμορφώθηκε με πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Επόμενος αντίπαλος για τη Γαλλία η Αγγλία στη φάση των «8»…
Οι πανέμορφες γωνιές του… εξαγώνου
Η Γαλλία είναι μία μεγάλη και όμορφη χώρα. Οι κάτοικοί της την αποκαλούν «Εξάγωνο», καθώς κάτι τέτοιο θυμίζει λόγω των συνόρων της. Συνεπώς και λόγω του μεγάλου μεγέθους της έχει πολλές διαφορετικές και όμορφες γωνιές. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που αξίζει κανείς να είναι η «λαμπερή» πρωτεύουσα της, το Παρίσι. Φυσικά θα πρέπει να κάποιος να επισκεφτεί τον επιβλητικό «Πύργο του Άιφελ», να περπατήσει στο πανέμορφο «Σανζ Ελιζέ» και να καταλήξει στην Αψίδα του Θριάμβου. Αν παραμείνει κάποιος στον βορρά αξίζει να επισκεφτεί και την όμορφη Νορμανδία.
Ωστόσο, όσο όμορφος είναι ο γαλλικός βορράς, άλλο τόσο είναι και ο νότος. Η ξακουστή «Cote d'Azur» η γαλλική ριβιέρα που βλέπει τη Μεσόγειο. Πανέμορφες ακτές και περιοχές γεμάτες… γκλάμουρ, όπως το Σεν Τροπέ, η Νίκαια, οι Κάννες και φτάνει μέχρι το… Πριγκιπικό Μονακό.
Η χώρα της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και της… μπαγκέτας και της κρέπας
Η Γαλλία είναι μία πολυπολιτισμική χώρα και έχει πάρει ερεθίσματα και επιρροές από διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς ανά τον κόσμο σε πολλούς τομείς και μία από αυτές είναι και η μαγειρική. Αναμφίβολα, οι Γάλλοι διακρίνονται για την υψηλή γαστρονομία τους, με τα ακριβά τους εστιατόρια και τους βραβευμένους σεφ τους με τα φημισμένα «Αστέρια Μισελέν». Αλλά, από την άλλη, επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο που μαζεύεται κόσμος όλων των κοινωνικών κατηγοριών γνωρίζουν εξίσου καλά και το… γρήγορο φαγητό. Το πρώτο νόστιμο και χορταστικό… γηπεδικό φαγητό είναι το σάντουιτς με ζαμπόν και βούτυρο. Οι boulangeries (μτφ. Αρτοποιεία) βγάζουν στις λαμαρίνες τις φημισμένες μπαγκέτες, τις οποίες οι Γάλλοι γεμίζουν με βούτυρο και εκλεκτής ποιότητας ζαμπόν.
Ένα άλλο πολύ γευστικό και αρκετά παλιό γαλλικό έδεσμα είναι και το «Galette-Saucisse». Προέρχεται από την περιοχή της Βρετάνης και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος χοτ ντογκ, αλλά με γαλλική επιρροή. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το χοιρινό λουκάνικο, το οποίο περιτυλίγεται από μία κρέπα και στο εσωτερικό μπορεί κάλλιστα να «ενισχυθεί» από κάποιο τυρί και μουστάρδα.
Βέβαια, εάν έχουμε φάει πρώτα το αλμυρό μας έδεσμα τι μένει μετά; Φυσικά το γλυκό. Και όταν είμαστε στη Γαλλία τι γλυκό μπορούμε να φάμε στα γρήγορα; Μα, φυσικά το πασίγνωστο κρουασάν και θα το επιλέξουμε με γέμιση σοκολάτας. Οι Γάλλοι δεν προτιμούν να το αποκαλούν σκέτο κρουασάν, αλλά «Pain Au Chocolat», που σημαίνει στα ελληνικά «Ψωμί σοκολατένιο». Άλλη μία εξαιρετική γαλλική λιχουδιά που μπορεί να μας συνοδεύσει την ώρα που θα απολαμβάνουμε στο γρασίδι τα… καμάρια του Ντιντιέ Ντεσάν.
Η μεγάλη δόξα του «Stade de France» το ‘98
Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση, όπου η Γαλλία ήταν οικοδέσποινα ήταν το Euro του 2016. Ωστόσο, την τελευταία φορά που φιλοξένησε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το «ένδοξο» 1998, όπου οι «τρικολόρ» κατέκτησαν το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας τους. Το γήπεδο, λοιπόν, που έμεινε στις… καρδιές και θα είναι για πάντα στη μνήμη των Γάλλων είναι το επιβλητικό «Stade de France», που βρίσκεται στο Παρίσι στην περιοχή Σαν Ντενί. Πρόκειται για το εθνικό στάδιο της χώρας χωρητικότητας 81.500 θεατών, το οποίο χτίστηκε το 1995 και εκεί όλοι θυμούνται τον Ζινεντίν Ζιντάν να κάνει… σμπαράλια τη βραζιλιάνικη άμυνα στον τελικό και στην απονομή τον τότε αρχηγό και νυν προπονητή, Ντιντιέ Ντεσάν, να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο. Επίσης, στην πρωτεύουσα υπάρχει και το «Παρκ ντε Πρενς», που είναι η έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν. Χτίστηκε το 1967, άνοιξε τις πόρτες του το 1972 και μπορεί να φιλοξενήσει στις κερκίδες του περίπου 48.000 κόσμο.
Από ‘κει και πέρα, το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Γαλλίας και πολύ ιστορικό είναι το Βελοντρόμ στη Μασσαλία. Η έδρα της Μαρσέιγ. Είναι ένα γήπεδο, το οποίο χτίστηκε το 1935 και από τότε έχουν γίνει βελτιωτικά έργα το 1984, το 1998 και το 2014, ενώ είναι χωρητικότητας 67.394 θεατών. Επόμενο γήπεδο της Γαλλίας «στολίδι» είναι το νεότευκτο «Parc Olympique Lyonnais». Η νέα έδρα της Λιόν, η οποία άφησε για… χάρη του το αγαπημένο της «Ζερλάν» το 2016 είναι χωρητικότητας 59.186 θεατών. Τέλος, ένα άλλο επίσης καινούριο και μεγάλο γήπεδο είναι το «Πιερ Μορουά», στη Λιλ. Χτίστηκε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2012 και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 50.000 κόσμο.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.