De wedstrijd begint… Ή αλλιώς, αρχίζει το ματς στα ολλανδικά, όπως λέει και η καμπάνια της Novibet για το Μουντιάλ.
Η Ολλανδία βρίσκεται στο Κατάρ «διψασμένη» για την κορυφή και έχει κάνει ήδη τα δύο πρώτα βήματα για την πρόκριση στους «16» μετά τη νίκη επί της Σενεγάλης με 2-0 και το ισόπαλο 1-1 κόντρα στο Εκουαδόρ. Οι «οράνιε» αγαπούν το ποδόσφαιρο όσο ο Φαν Χαλ τον Φαν Πέρσι και θέλουν το 2022 να είναι το «σωτήριον» έτος τους ποδοσφαιρικά.
Μια από τις κορυφαίες «σχολές» έχει φτάσει τρεις φορές, κατά το παρελθόν στην… πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε. H πρώτη ήταν το 1974 όταν η Δυτική Γερμανία ανέτρεψε στο Μόναχο το γκολ του Νέεσκενς, χάρη στον Γκέρντ Μίλερ και τον Πολ Μπράιντνερ.
Η δεύτερη αφορά ένα από τα πιο «σκοτεινά» Μουντιάλ της ιστορίας, όταν το 1978 στο «Μονουμεντάλ» ο Μάριο Κέμπες και ο Ντάνιελ Μπερτόνι ώθησαν τον κόσμο της «αλμπισελέστε» σε πανηγυρισμούς για την πρώτη κατάκτηση στην ιστορία της Αργεντινής.
Την τρίτη και «φαρμακερή» η εκπληκτική Ισπανία ήταν εκείνη που ανάγκασε το 2010 τον Ρόμπεν, τον Κάουτ, τον Σνάιντερ και τον Φαν Μπρόνκχροστ να βάλουν ξανά τα χέρια στο κεφάλι και στη συνέχεια να γονατίσουν στο χορτάρι για να προσκυνήσουν τον Αντρές Ινιέστα που χάρισε το τρόπαιο στους «φούριας ρόχας».
Φέτος όμως όλα μοιάζουν διαφορετικά και τα Χριστούγεννα στο Άμστερνταμ, τη Χάγη και το Ρότερνταμ μπορεί να γίνει πιο όμορφα με ένα διαφορετικό… αστέρι στην κορυφή του δέντρου.
Η αποστολή διαθέτει ποιότητα, εμπειρία, νιάτα και πολύ (πάρα πολύ) ταλέντο. Από τον αρχηγό Βιρτζίλ Φαν Ντάικ και τον… rookie Άντριες Νόπερτ μέχρι τον «βενιαμίν» Τσάβι Σίμονς και την κολόνα της άμυνας Ματάις ντε Λιχτ η Ολλανδία έχει όλα τα φόντα για να πάει το αστείο μακριά.
Η «σιδερένια τουλίπα» που αναζητά το χρυσάφι της και παλεύει με τον καρκίνο
Στον πάγκο, βρίσκεται για ακόμη ένα τουρνουά ο εμβληματικός Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος επιθυμεί να πιει το νέκταρ από το «Άγιο δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μετά την ήττα στον τελικό του 2010.
Ο 71χρονος τεχνικός έχει πίσω του μια θητεία που αρκετοί συνάδελφοι του θα ζήλευαν, ενώ επίσης διαθέτει και σχεδόν δύο ντουζίνες τίτλους.
Μάλιστα, η μεγαλοπρέπεια, η θέληση και η αγάπη του για αυτό που κάνει δεν ωχριούν ούτε μπροστά στην επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που ταλαιπωρεί την υγεία του.
«Δεν πεθαίνεις από αυτόν τον καρκίνο. Συνήθως είναι οι επιπλοκές που φέρνουν τον θάνατο. Αλλά είναι επιθετική η μορφή του, έχω κάνει χημειοθεραπείας 25 φορές. Οι παίκτες της εθνικής δεν το ξέρουν. Βλέπουν τα κόκκινα μάγουλά μου και σκέφτονται "τι υγιής τύπος". Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι».
Αυτά δήλωνε λίγες ημέρες αφότου επέστρεψε στους «οράνιε» ο Φαν Χάαλ που θέλει να πάρει ζωή από μια πιθανή επιτυχία της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεση τους ως προς τον τόπο διεξαγωγής, υποκινώντας παράλληλα την συνάντηση της αποστολής, με αντιπροσωπεία μεταναστών εργατών που ανήγειραν τα γήπεδα που θα διεξαχθούν τα ματς.
«Το γεγονός ότι είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αυτό σας λέει κάτι για τις ιδέες της KNVB και αυτής της ομάδας μετά την ώρα με τους μετανάστες, η εστίαση πρέπει να στραφεί στη Σενεγάλη»
Όχι μια ποδοσφαιρική χώρα, αλλά μια «σχολή»
Αν ένας χαρακτηρισμός θα έπρεπε να ταιριάξει στην Ολλανδία αναφορικά με το ποδόσφαιρο, αυτός δεν είναι άλλος από «σχολή».
Μια χώρα που ζει και αναπνέει για το άθλημα και μου πάντοτε γνώριζε τον τρόπο για να το πάει ένα επίπεδο πιο πάνω. Άγιαξ, Φέγενοορντ, PSV Aϊντχόφεν είναι οι τρεις «κολοσσοί» της χώρας οι οποίοι έχουν τροφοδοτήσει με πλειάδα αστεριών την εθνική ομάδα.
Φυσικά, η πιο εμβληματική μορφή του ολλανδικού, αλλά και κατ’ επέκτασιν του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» και αρειμάνιος καπνιστής που έφυγε από τη ζωή το 2016 έζησε μια ζωή που περιστρεφόταν γύρω από το ποδόσφαιρο και ευτυχώς για όλους μας το έκανε ακόμη πιο θεαματικό.
Με τον μεγάλο Άγιαξ της δεκαετίας του 1970 αλλά και στη «δύση» της καριέρας του με τη Φέγενοορντ προσέφερε άπειρες στιγμές κάλλους σε συμπαίκτες, αντιπάλους και θεατές.
Όσο για την προπονητική του καριέρα τα λόγια είναι περιττά. Αναμορφωτής της Μπαρτσελόνα, δάσκαλος του σημερινού προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα και εμπνευστής ή καλύτερα… μετουσιωτής του «Τotal Football».
Στο βιβλίο της ιστορίας του ολλανδικού ποδοσφαίρου θα βρει κανείς, μεταξύ άλλων με χρυσά γράμματα γραμμένα τα ονόματα του Γιόχαν Νέεσκενς, του Πιέτρ Κάιζερ, του Ντένις Μπέργκαμπ, του Άριεν Ρόμπεν, του Έντουιν Φαν ντερ Σαρ, του Ρόμπιν Φαν Πέρσι και πολλών ακόμη παικτών.
«Θα παραγγείλουμε κανένα BamiGoreng;»
Δεν θα έλεγε κανείς ότι ως Βορειοευρωπαίοι οι Ολλανδοί ζουν «ψυχρά» το ποδόσφαιρο. Η γιορτή ξεκινά από νωρίς με χορό, τραγούδι και φυσικά άφθονη μπύρα που θεωρείται σχεδόν απαραίτητη για την ιεροτελεστία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Το δίλημμα «πίτσα ή σουβλάκι» δεν υπάρχει στην Ολλανδία, αλλά οι γεύσεις θα τολμούσε κανείς να πει ότι είναι ισάξιες. Απλώνοντας τα πόδια στο τραπέζι και με την κρύα μπύρα ανά χείρας, ο μέσος Ολλανδός φίλαθλος έχει την πολυτέλεια να απολαύσει εδέσματα τα οποία και χορταστικά είναι αλλά και αρκετά θρεπτικά.
Να είχαμε τώρα μια μερίδα Bitterballen. Tι εννοείτε δεν ξέρετε τι είναι αυτό; Μιλάμε για εξαιρετικές κροκέτες που τηγανίζονται σε καυτό λάδι και φτιάχνονται από κιμά μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο (αν είμαστε φιτ), αλεύρι ζωμό λαχανικών, μυρωδικά και βούτυρο. Ένας μεζές που ενδείκνυται για την γνωστή μπύρα που φιλοξενείται σε πράσινο μπουκάλι.
Και αυτά τρώγονται ζεστά. Ίσα ίσα μέχρι να βγει από την κατσαρόλα το BamiGoreng. Ένα ινδονησιακό πιάτο δεδομένου του ότι η Ινδονησία αποτελούσε ολλανδική αποικία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα είδος noodles με αυγό που, σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά και τσίλι για τους αρκετά... τολμηρούς ουρανίσκους.
Θέλετε και γλυκό; Φυσικά και έχει το μενού. Το «Οliebollen»! Είναι έδεσμα κυρίως χριστουγεννιάτικο, άρα εποχής και παραπέμπει σε ντόνατ. Τηγανιτό και αυτό, με αποξηραμένα φρούτα, ξύσμα από πορτοκάλι και πασπαλισμένο με άφθονη ζάχαρη άχνη, που θυμίζουν περισσότερο του δικούς μας λουκουμάδες.
Ένας άλλος πλανήτης μέσα στην Ευρώπη με έναν αγαπημένο κοινό παρονομαστή: Το voetbal
Μέσα σε μια Ευρώπη με τα υπέρ και τα κατά της η Ολλανδία μοιάζει με άλλον πλανήτη που για μερικούς είναι «αγγελικά πλασμένος» ενώ για άλλους παραπέμπει με τις «πύλες της κολάσεως».
Μια χώρα αρκετά «ανοιχτόμυαλη» καθώς θέματα όπως οι αμβλώσεις, η ευθανασία, η ομοφυλοφιλία και η πορνεία θεωρούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και ίσως για αυτόν τον λόγο και να θεωρείται μια εκ των πιο «ευτυχισμένων χωρών» του πλανήτη.
Ωστόσο, ο κοινός παρονομαστής στη διασκέδαση των ανθρώπων δεν είναι άλλος από το ποδόσφαιρο. Οι Ολλανδοί το ζουν ολοκληρωτικά. Ειδικά όταν οι «οράνιε» ρίχνονται στη μάχη, τα πρόσωπα τους γεμίζουν ελπίδα και «δίψα» για ποδόσφαιρο.
Με μια μικρή πορεία που ξεκινά από την οδό Rembrandtplein και καταλήγει στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» τα συνθήματα, τα τραγούδια και οι ιπτάμενες μπύρες είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την ποδοσφαιρική ευτυχία. Στόχος είναι το «doel». Κοινώς να μπει η μπάλα στο πλεκτό. Από εκεί και έπειτα όλα θα είναι καλύτερα.
Ο ποδοσφαιρικός χάρτης των Ολλανδών
Έχουν περάσει 22 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ολλανδία διοργάνωσε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός. Το Euro 2000, του οποίου κάποια ματς έγιναν και στο γειτονικό Βέλγιο, ήταν μια από τις πιο προσεγμένες και καλοστημένες διοργανώσεις που είδαν ποτέ οι φίλαθλοι. Ήταν άλλωστε και ένα εξαιρετικό από άποψης ποιότητας ποδοσφαίρου.
Κανείς δεν ξέρει το γιατί δεν έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα κάτι παρόμοιο αλλά οι υποδομές είναι εξαιρετικές. Τα δύο πιο εμβληματικά γήπεδα της χώρας δεν είναι άλλα από τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Άγιαξ, χωρητικότητας 55.865 θεατών, αλλά και το «Ντε Κάιπ» που εδρεύει στο Ρότερνταμ και είναι έδρα της Φέγενοορντ με 47.500 θέσεις.
Δεν πρέπει φυσικά να παραλείψουμε και ένα από τα πρώτα «σύγχρονα» γήπεδα της Ευρώπης. Το ποδοσφαιρικό σπίτι της PSV Αϊντχόφεν που ονομάζεται «Phillips Stadium».
Όπως είναι προφανές, η Ολλανδία είναι μια αμιγώς ποδοσφαιρική χώρα, που κατά τη διάρκεια των ετών έχει επενδύσει στο αντικείμενο με υπόβαθρο την αγάπη του σε αυτό, το πάθος του κόσμου και την παράδοση. Με αυτά τα όπλα η «αρμάδα» του Φαν Χάαλ ταξίδεψε στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και με αυτά θα παλέψει για να φθάσει στο πολυπόθητο τρόπαιο ώστε να κάνει... ευτυχισμένα Χριστούγεννα και να ξορκίσει την «κατάρα» των περασμένων ετών.
Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.