sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η καλή πρεμιέρα από το γήπεδο φαίνεται

Μπορεί να χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί και σχεδόν 350 εκατ. ευρώ, αλλά η υπομονή και τα έξοδα άξιζαν τον κόπο. Το «Allianz Arena» φορά τα καλά του και ετοιμάζεται για τον πρώτο του μεγάλο τελικό, ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μπάγερν Μονάχου. Τι έγινε, όμως, στα υπόλοιπα γήπεδα, στον πρώτο τους τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την ανέγερσή τους ή τη μερική ανακατασκευή τους; Το sport-fm.gr μετρά αντίστροφα για τον τελικό.

Μπορεί να χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί και σχεδόν 350 εκατ. ευρώ, αλλά η υπομονή και τα έξοδα άξιζαν τον κόπο.

Το «Allianz Arena» φορά τα καλά του και ετοιμάζεται για τον πρώτο του μεγάλο τελικό, ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μπάγερν Μονάχου.

Τι έγινε, όμως, στα υπόλοιπα γήπεδα, στον πρώτο τους τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την ανέγερσή τους ή τη μερική ανακατασκευή τους;

Το sport-fm.gr αρχίζει τα αφιερώματά του για τον τελικό του Σαββάτου και βρίσκει… αφορμή στα «εγκαίνια» του «Allianz Arena».

Θυμηθείτε πως εξελίχθηκαν οι τελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ, στα γήπεδα, λίγο μετά την κατασκευή τους ή λίγο μετά το …ολικό τους λίφτινγκ.

Wembley, Λονδίνο

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε τελικοί είχαν διεξαχθεί στο παλιό Ναό του Ποδοσφαίρου. Ωστόσο, έπρεπε να γκρεμιστεί το παλιό «Wembley» και να ανεγερθεί το νέο για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη βραδιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανέγερσή του.

Στις 28 Μαΐου του 2011, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τη δυνατότητα να κατακτήσει ακόμη ένα …ιερό δισκοπότηρο, σε αγγλικό έδαφος, αλλά ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του είχαν διαφορετική άποψη. Όσοι βρέθηκαν στο …νέο …Ναό του ποδοσφαίρου είδαν τους Ισπανούς να επικρατούν με 3-1, 4 χρόνια μετά τα εγκαίνια του γηπέδου.

Ολυμπιακό Στάδιο, Αθήνα

Ο Σαντιάγκο Καλατράβα σχεδίασε την στέγη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή και Λίβερπουλ και Μίλαν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, την άνοιξη του 2007, στον πρώτο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την ανακατασκευή του σταδίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.

Οι «ροσονέρι» πήραν την εκδίκησή τους για τον χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης, επικρατώντας με 2-1, σε μία βραδιά που οι περισσότεροι φίλαθλοι θα θυμούνται για τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Για την παρουσία των Άγγλων στο Σύνταγμα και τις επιδόσεις τους στις …μπύρες, αλλά και για την όχι και τόσο επιτυχημένα μέτρα ασφαλείας κατά την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο.

Ατατούρκ, Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη έμελλε να γραφτεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία της Λίβερπουλ και ταυτόχρονα, μία ξεχωριστή βραδιά στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Το Ατατούρκ έχει φορέσει τα καλά του για τον πρώτο τελικό του, μετά τα εγκαίνια το 2002. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαΐου 2005 όταν η Μίλαν έπαιρνε προβάδισμα 3 γκολ και οι Άγγλοι οπαδοί με τις φωνές τους παρότρυναν τον Στίβεν Τζέραρντ και την παρέα του. Η ανατροπή έγινε τελικά, η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 3-3 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τους «κόκκινους» να γίνονται ένα κουβάρι και να τραγουδούν το You’ll Never Walk Alone.

AufShalke Arena, Γκελζενκίρχεν

Οι πρωτοτυπίες του «AufShalke Arena» με τον αγωνιστικό χώρο που βγαίνει στο …πάρκινγκ, έκαναν την UEFA να αναθέσει τη διοργάνωση του τελικού του 2004 στη γερμανική πόλη. Το γήπεδο της Σάλκε άνοιξε τις πύλες του 2001 και 3 χρόνια μετά υποδέχθηκε το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι 52.000 οπαδοί είδαν τον Άκη Ζήκο και τη Μονακό να χάνουν από την Πόρτο με 3-0 και τον Ζοσέ Μουρίνιο να βάζει συστήνεται στην Ευρώπη.

Stade de France, Παρίσι

Εγκαίνια το Γενάρη του 1998 για το «στολίδι» του Παρισιού, για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που άρχιζε σε λίγους μήνες. Το «Stade de France», φιλοξένησε τον τελικό του 2000, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να επικρατεί της Βαλένθια με 3-0 στον …ισπανικό εμφύλιο σε έναν από τους πιο εύκολους τελικούς της «Βασίλισσας».

Hampden Park Γλασκώβη

Χτισμένο το 1903, το «Hampden Park» έχει φιλοξενήσει τελικούς και τελικούς. Ωστόσο, αυτός του 2002 ήταν ο πρώτος μετά την ανακατασκευή του 1999. Στη Γλασκώβη ο Ζινεντίν Ζιντάν άφησε τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα με το γκολ που σημείωσε και έκανε το τελικό 2-1 της Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Camp Nou, Βαρκελώνη

Μπορεί να χτίστηκε το 1954, ωστόσο η ανακατασκευή του 1994 άλλαξε την όψη του ριζικά. Το Καμπ Νου υποδέχθηκε την Μπάγερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 5 χρόνια αργότερα, σε έναν τελικό που όσα δεν προσέφερε σε όλο το 90λεπτο τα έδωσε σε μερικά δευτερόλεπτα. Τελικοί νικητές οι «κόκκινοι διάβολοι» σε μία χρονιά που έκλεισε με τρεμπλ για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Amsterdam Arena, Άμστερνταμ

Είναι14 Αυγούστου 1996 και στο Άμστερνταμ έχουμε εγκαίνια! Η Αρένα της ολλανδικής πρωτεύουσας ορθώνει το ανάστημά της και δύο χρόνια αργότερα θα υποδεχθεί Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους. Ο Πέτζα Μιγιάντοβιτς θα σκοράρει, το σκορ θα μείνει στο 1-0 και οι «μερένχες» θα κατακτήσουν ακόμη ένα Τσάμπιονς Λιγκ.

Stadio Nicola Bari, Μπάρι

Το 1991, στα τέλη Μαΐου, Ερυθρός Αστέρας και Μαρσέιγ κοντράρονται στο Μπάρι, με το San Nicola να έχει ανοίξει τις πόρτες του ένα χρόνο νωρίτερα. Το δημοτικό γήπεδο της ιταλικής πόλης είναι το τελευταίο που φιλοξένησε τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών, ένα χρόνο πριν την πειραματική μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι Σίνισα Μιχάιλοβιτς έβαζαν τις βάσεις για μία μεγάλη καριέρα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου στα πέναλτι με 5-3.

Τάκης Καραγιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x