sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Εξαγωγές… στόπερ!

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές; Κάνει και ειδικεύεται στους κεντρικούς αμυντικούς, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν αγωνιστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Με αφορμή τη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στην Ντνιέπρ το sport-fm.gr έψαξε και σάς παρουσιάζει την πορεία των σημαντικότερων στόπερ που έχουν παίξει στο εξωτερικό. Οι προορισμοί για τους περισσότερους είναι η Ιταλία και η Αγγλία, όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν περάσει από την Γαλλία και τη Γερμανία.

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές; Κάνει και ειδικεύεται στους κεντρικούς αμυντικούς, οι οποίοι, μάλιστα έχουν αγωνιστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στην Ντνιέπρ το sport-fm.gr έψαξε και σάς παρουσιάζει την πορεία των σημαντικότερων στόπερ που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Οι προορισμοί για τους περισσότερους είναι η Ιταλία και η Αγγλία, όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν περάσει από την Γαλλία και τη Γερμανία.

Του Σταύρου Καλογεράκη

Αναλυτικά

Νίκος Νταμπίζας

Από τους πρώτους Έλληνες στόπερ που έκαναν το άλμα στην Ευρώπη και μάλιστα για κάποιο μεγάλο σύλλογο. Σε ηλικία 25 ετών ο Νταμπίζας πήγε τον Μάρτιο του 1998 στην Νιούκαστλ, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 και είχε 130 συμμετοχές (11 γκολ). Στη συνέχεια, ο πρώην διεθνής αμυντικός πήγε στη Λέστερ και τον Μάιο του 2005 ανακοινώθηκε η επιστροφή του στην πατρίδα για λογαριασμό της Λάρισας.

Μιχάλης Βλάχος

Η περιπέτεια του Μιχάλη Βλάχου στο εξωτερικό ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1998, όταν πήγε με τη μορφή δανεισμού στην Πόρτσμουθ από την ΑΕΚ. Στους «πομπέις» αγωνίστηκε για περίπου έναν χρόνο, αφού το Φεβρουάριο του 2000 πήγε στην Γουόλσολ και αποχώρησε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ιωνικού.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Με «εισιτήριο» τις καλές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη ο Μαρίνος Ουζουνίδης πήγε το 1997 στη Χάβρη, στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια με καλές εμφανίσεις. Ο νυν τεχνικός της Ξάνθης επέστρεψε το 1999 στον Παναιτωλικό, έχοντας συνολικά 36 συμμετοχές στη γαλλική ομάδα.

Στάθης Ταυλαρίδης

Η Αγγλία και μετά η Γαλλία ήταν οι προορισμοί του Ταυλαρίδη, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας. Το 2001 και σε ηλικία 21 ετών ο Σερραίος στόπερ πήγε στην Άρσεναλ. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού στους «κανονιέρης». Ο λόγος ήταν η παρουσία του Σολ Κάμπελ και του Κόλο Τουρέ.

Το 2003 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Πόρτσμουθ (9 συμμ. / 0 γκολ) και έναν χρόνο μετά στη Λιλ (24 συμμ. / 1 γκολ). Το 2004 η γαλλική ομάδα αποφάσισε να πάρει τον νεαρό αμυντικό και του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας (έπαιξε σε 82 ματς, 3 γκολ), αλλά τρία χρόνια αργότερα πήγε στη Σεντ Ετιέν έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Στους «στεφανουά» έπαιξε για τρία χρόνια (69 ματς / 2 γκολ) και είχε καταφέρει να κερδίσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, όμως ένας τραυματισμός τον άφησε πίσω.

Γιώργος Κυριαζής

Στη γειτονική Ιταλία αγωνίστηκε και ο Γιώργος Κυριαζής. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή αποχώρησε το 2003 με τη μορφή δανεισμού για την Κατάνια, στην οποία είχε 13 συμμετοχές και 1 γκολ. Στη συνέχεια, ο 31χρονος αμυντικός περιορίστηκε στις μικρές κατηγορίες του ιταλικού πρωταθλήματος, αφού έπαιξε στην Αρέτσο, την Τριεστίνα και την Σαλερνιτάνα, επιστέφοντας ξανά το 2010 στη Θεσσαλονίκη.

Μιχάλης Καψής

Μετά την κατάκτηση του Euro 2004, ο Μιχάλης Καψής έφυγε από την ΑΕΚ και πήγε στην Μπορντό. Στη γαλλική ομάδα έπαιξε σε 29 ματς και τη βοήθησε να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Οι εμφανίσεις του διεθνούς στόπερ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων, όμως εκείνος προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παίξει στον Ολυμπιακό.

Σωτήρης Κυργιάκος

Ο… γυρολόγος στόπερ από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Κυργιάκος έχει αγωνιστεί στην Σκωτία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Τον Ιανουάριο του 2005 έφυγε για τη Ρέιντζερς, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν 2005/06. Στη σκοτσέζικη ομάδα είχε 43 συμμετοχές και πέτυχε 1 γκολ, έχοντας κάνει το νταμπλ (πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ) το 2005.

Τον Ιούνιο του 2006 ο διεθνής αμυντικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στη γερμανική ομάδα έπαιξε σε 51 ματς και σκόραρε 8 φορές. Μετά από δύο χρόνια ο Κυργιάκος δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του και επέστρεψε στην ΑΕΚ. Ωστόσο, στην Ένωση έμεινε μόλις έναν χρόνο, αφού τον Αύγουστο του 2009 έσκασε πρόταση-βόμβα από την Λίβερπουλ.

Στην Premier League δεν ήταν καλές οι εμφανίσεις του και δέχθηκε αρκετές φορές την σκληρή κριτική του Τύπου. Ωστόσο, μετά από περίπου έναν χρόνο άρχισαν τα εγκωμιαστικά σχόλια για την αξία του.

Το περασμένο καλοκαίρι πήγε στη Βόλφσμπουργκ και έπαιξε σε 7 ματς, χωρίς να κερδίσει θέση βασικού στη γερμανική ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2012 ο Κυργιάκος υπέγραψε στη Σάντερλαντ με τη μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τραϊανός Δέλλας

Πρώτα η Αγγλία και μετά η Ιταλία ήταν οι προορισμοί του Δέλλα στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2006 ο «Τράι» πήγε στη Σέφιλντ, έχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στον Πανσερραϊκό με τη μορφή δανεισμού από τον Άρη. Στην αγγλική ομάδα είχε 26 συμμετοχές και κατάφερε να πετύχει τρία γκολ. Ο διεθνής στόπερ επέστρεψε στην Ελλάδα αγωνίστηκε για δύο χρόνια (από το 1999 μέχρι το 2001 στην ΑΕΚ) και έφυγε πάλι για τα ξένα. Ο Δέλλας πήγε ως ελεύθερος στη Ρόμα, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Μάλιστα, ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές (Φραντσέσκο Τότι και Βιντσέντζο Μοντέλα) που δεν είχε αποδοκιμαστεί από τους οπαδούς των «τζιαλορόσι» σε αγώνα ή προπόνηση της ομάδας.

Βαγγέλης Μόρας

Τον Μάιο του 2007 ο Λορένσο Σέρα Φερέρ έκρινε πως δεν έκανε στην ΑΕΚ και εκείνος κατάφερε να πάει στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε στην Μπολόνια από εκείνη τη χρονιά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Στις 26 Σεπτεμβρίου πήγε στη Σουόνσι με τη μορφή δοκιμής και κατάφερε να παίξει μόλις σε ένα ματς της Premier League, χωρίς να πείσει τους παράγοντες της αγγλικής ομάδας. Μετά από τρεις μήνες στην Αγγλία ο διεθνής στόπερ επέστρεψε στη γνώριμη για εκείνον ιταλία και πλέον αγωνίζεται με τη φανέλα της Τσεζένα.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ένας από τους καλύτερους εκπρόσωπους της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Σωκράτης Παπαδόπουλος εξαργύρωσε την σπουδαία χρονιά της ΑΕΚ τη σεζόν 2006/07 στο Champions League και την επόμενη που η Ένωση είχε φοβερή πορεία στο πρωτάθλημα. Πρώτος σταθμός του «Πάπα» ήταν το καλοκαίρι του 2008 η Τζένοα, αν και ενδιαφέρον για την απόκτησή του είχε εκδηλώσει ο Άγιαξ.

Εκείνος προτίμησε να ξεκινήσει από τα χαμηλά στο εξωτερικό και πήγε στη Γένοβα. Στην ιταλική ομάδα έπαιξε για δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2011 παίρνει μεταγραφή για τη Μίλαν, όμως δεν κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού στην ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Τον Ιανουάριο επέστρεψε στην Τζένοα, αφού υπήρχε οψιόν συνιδιοκτησίας ανάμεσα στους δύο συλλόγους και πήρε ξανά τα πάνω του. Έτσι, κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Βέρντερ Βρέμης, στην οποία είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος.

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Από τον πάγκο ή την εξέδρα στον Ολυμπιακό στην αποθέωση του Βέλτινς Αρένα της Σάλκε. Ο νεαρός αμυντικός δεν είχε πολλές εμφανίσεις στους Πειραιώτες, όμως είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2010 η Σάλκε ανακοίνωσε τη μεταγραφή του 17χρονου - τότε - αμυντικού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στη γερμανική ομάδα κατέκτησε την περσινή σεζόν ένα Κύπελλο και Σούπερ Καπ Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x