sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΠΑΟ για ντεμπούτο

Δέκα χρόνια, 15 προπονητές (μαζί με τους υπηρεσιακούς), εννέα επιτυχημένα ντεμπούτα. Όταν ο Παναθηναϊκός αλλάζει… οδηγό, το πρόσημο είναι -για λίγο- θετικό, αλλά, οι πρεμιέρες κρύβουν πάντα και… αγκάθια. Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα ντεμπούτα των τεχνικών που έχουν κάτσει στην άκρη του πάγκου του «τριφυλλιού» την τελευταία δεκαετία!

Δέκα χρόνια, 15 προπονητές (μαζί με τους υπηρεσιακούς), εννέα επιτυχημένα ντεμπούτα. Όταν ο Παναθηναϊκός αλλάζει… οδηγό, το πρόσημο είναι -για λίγο- θετικό, αλλά, οι πρεμιέρες κρύβουν πάντα και… αγκάθια.

Το Σάββατο και εν αναμονή της άφιξης του νέου προπονητή του, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, με τον «στρατηγό», Γιάτσεκ Γκμοχ, στον πάγκο του, μετά την αποχώρηση του Νίκου Νιόπλια. Φυσικά… ξυπνάνε όμορφες μνήμες στους «πράσινους» οπαδούς, αφού πέρυσι, στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού», ο Κοζανίτης είχε «οδηγήσει» την πρώην ομάδα του στη νίκη 1-0 επί του «γηραιού» μέσα στο «Καυταντζόγλειο».

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, για τους 16 κόουτς που έχουν κάτσει στον πάγκο του «τρυφιλλιού», οι πρεμιέρες κρύβουν κινδύνους…

Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα ντεμπούτα των τεχνικών που έχουν κάτσει στην άκρη του πάγκου του «τριφυλλιού» την τελευταία δεκαετία!

Το 2000-2001 και έπειτα από την πρώτη θητεία του αείμνηστου, Γιάννη Κυράστα, στο «τιμόνι» της «πράσινης» ομάδας βρέθηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο νυν τεχνικός της εθνικής ομάδας της Κύπρου ξεκίνησε «με το δεξί», επικρατώντας 2-1 του ΠΑΣ Γιάννινα, όμως, έμεινε για 20 αγωνιστικές στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Στη θέση του ήρθε ένα «παιδί» της ομάδας, ο Στράτος Αποστολάκης, το ντεμπούτο του, όμως, ήταν το… χείριστο. Ήττα 1-0 από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της 4ης Μαρτίου του 2001!

Την επόμενη χρονιά, η διοίκηση αποφάσισε να εμπιστευτεί και πάλι τον Γιάννη Κυράστα, ο οποίος στο (δεύτερο) ντεμπούτο του, στη Νέα Σμύρνη, είδε την ομάδα του να έρχεται ισόπαλη 2-2 με τον Πανιώνιο. Μετά από 10 παιχνίδια, ο Κυράστας απολύθηκε, παραδίδοντας τον Παναθηναϊκό στον Σέρχιο Μαρκαριάν. Ο Ουρουγουανός πραγματοποίησε την καλύτερη δυνατή αρχή, αφού είδε τους «πράσινους» να επικρατούν 2-1 του Αιγάλεω.

Στο τέλος της σεζόν, ο Μαρκαριάν έφυγε και στον πάγκο της ομάδας έκατσε ο Φερνάντο Σάντος. Φυσικά, την πορεία του Πορτογάλου δεν θα την ξεχάσουν ποτέ (αν και θα ήθελαν) οι φίλοι του «τριφυλλιού». Οι «πράσινοι», στις 25 Αυγούστου του 2002, ηττήθηκαν 4-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη και αφού ακολούθησαν κι άλλα «στραβοπατήματα», ο ομοσπονδιακός μας προπονητής είπε «αντίο». Στη θέση του έκατσε και πάλι ο Μαρκαριάν, ο οποίος είχε και πάλι νίκη στο ντεμπούτο του, αυτή τη φορά επί του Άρη (3-2 στη «Λεωφόρο»).

Ο Παναθηναϊκός, με τον Ιτζάκ Σουμ στον πάγκο του, κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2004, ενώ στην πρεμιέρα του, ο Ισραηλινός προπονητής είδε το «τριφύλλι» να επικρατεί 1-0 της SKODA Ξάνθης στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Και την επόμενη σεζόν έμεινε ο Σουμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ωστόσο, μόνο για τρία παιχνίδια… Στη συνέχεια, ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο Ζντένεκ Σκάζνι, που φόρεσε για πρώτη φορά τη φόρμα του Παναθηναϊκού στο ματς της 4ης αγωνιστικής με το Αιγάλεω, με τους «πράσινους» να παραχωρούν ισοπαλία 0-0. Η σεζόν 2004-2005 έχει και συνέχεια, όμως… Μετά τον Σκάζνι (για 15 ματς), ακολούθησε ο Τότης Φυλακούρης, που έκανε ντεμπούτο με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, επικρατώντας με σκορ 5-1 και σχεδόν αμέσως, στην Ελλάδα, για χάρη του Παναθηναϊκού, ήρθε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Ο Ιταλός, στις 20 Φεβρουαρίου του 2005, πέρασε με νίκη (1-0) από το Αιγάλεω.

Ο Ιταλός τεχνικός ήταν μόνιμος κάτοικος… Παιανίας για δύο χρόνια, μέχρι που το 2007 ανέλαβε ο Χανς Μπάκε. Ο Σουηδός ξεκίνησε ιδανικά, βλέποντας την ομάδα του να περνάει… αέρας από το Αιγάλεω, 4-1! Μετά από δύο ματς, όμως, αποχαιρέτησε και αυτός, για να αναλάβει ο Γιάσμικο Βέλιτς, ο οποίος έκατσε (κι αυτός) στον πάγκο του Παναθηναϊκού για τρία ματς… Ο Βέλιτς, στην πρεμιέρα του, έφυγε νικητής από τη Νέα Σμύρνη (1-0 τον Πανιώνιο). Μέσα σε 7 αγωνιστικές, δηλαδή, οι «πράσινοι» είχαν προλάβει να αλλάξουν τρεις προπονητές, μέχρι που ήρθε ο Βίκτορ Μουνιόθ. Ο Ισπανός τεχνικός, στο πρώτο του παιχνίδι, ηττήθηκε 2-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Το 2007-2008 την αθηναϊκή ομάδα ανέλαβε ο Ζοσέ Πεσέιρο και η πρεμιέρα, του επεφύλασσε… «αιώνιο» ντέρμπι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι 0-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο Πορτογάλος έμεινε όλη τη σεζόν στο «τριφύλλι» και στη συνέχεια ανέλαβε ο Χενκ τεν Κάτε. Το ντεμπούτο του Ολλανδού προπονητή συνοδεύτηκε και πάλι με ντέρμπι -όπως των δύο προκατόχων του- αφού στις 31 Αυγούστου του 2008 ηττήθηκε 2-1 από την ΑΕΚ, εκτός έδρας.

Μέχρι που τον περασμένο Δεκέμβρη ανέλαβε ο Νίκος Νιόπλιας, που ξεκίνησε με νίκη τη θητεία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού (1-0 τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη με γκολ του Νίνη).

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x