Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Μάχη μέχρι ζωής με τον θάνατο

Θυμάστε τον Τζον Χάρτσον; Τον «τσουπωτό» και κάπως ασουλούπωτο Ουαλό επιθετικό που δεν έκανε αίσθηση στην Πρέμιερ αλλά πέρασε μια εξαιρετικά παραγωγική πενταετία με τη φανέλα της Σέλτικ μεταξύ 2001-2006;

Θυμάστε τον Τζον Χάρτσον; Τον «τσουπωτό» και κάπως ασουλούπωτο Ουαλό επιθετικό που δεν έκανε αίσθηση στην Πρέμιερ αλλά πέρασε μια εξαιρετικά παραγωγική πενταετία με τη φανέλα της Σέλτικ μεταξύ 2001-2006;

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Χάρτσον ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο λόγω του ότι είχε κουραστεί να παλεύει με τα περιττά κιλά και την έλλειψη φυσικής κατάστασης, όπως ο ίδιος εξήγησε.

Στις 5 Ιουλίου 2009, επιστρέφοντας από μία εκδήλωση φιλάθλων της Σέλτικ, ο Χάρτσον ένιωσε συνεχείς έντονους πονοκεφάλους οι οποίοι τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο Singleton του Σουόνσι. Λίγες μέρες και δεκάδες εξετάσεις αργότερα, η διάγνωση έκανε λόγο για καρκίνο στα γεννητικά του όργανα, ο οποίος είχε ήδη κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο. Στους επόμενους τρεις μήνες, ο ασθενής υποβλήθηκε σε 67 χημειοθεραπείες και δύο νευροχειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, στη διάρκεια της μίας εκ των οποίων η αναπνοή του σταμάτησε για λίγα λεπτά και μέχρι να τον επαναφέρουν ήταν κλινικά νεκρός.

Το «μικρό αυτό πρήξιμο» όμως, το οποίο για 4 χρόνια αμελούσε, συνέχισε το κατστροφικό του έργο. Το περασμένο φθινόπωρο ο καρκίνος έκανε μετάσταση και στους πνεύμονες του Χάρτσον. Ευτυχώς όμως ο ασθενής δεν «έσπασε», η εντατική θεραπεία είχε πάρει το δρόμο της και πήγαινε καλά. Μέχρι τον Δεκέμβριο τα 191.000 καρκινικά κύτταρα που είχαν κατακλύσει το σώμα του (σ.σ. αριθμός που εμφανίζεται σε καρκίνο τελευταίου σταδίου ή «σταδίου 4», τη στιγμή που ο αριθμός αυτών σ’ έναν υγιή άνθρωπο είναι μονοψήφιος) είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Βεβαίως οι επεμβάσεις και οι χημειοθεραπείες θα συνεχίζονταν για μερικούς μήνες ακόμα, αλλά το σημαντικό ήταν ότι το 60-40 που του έδιναν αρχικά οι γιατροί, το είχε μετατρέψει σε 99-1 υπέρ του. Στις 11 Απριλίου 2010 ο ίδιος ο Χάρτσον, ως προσκεκλημένος της τηλεοπτικής εκπομπής «Talk of the terrace» του ESPN, ανακοίνωσε δημόσια τα χαρμόσυνα νέα: δεν υπήρχε πλέον ούτε ίχνος της ασθένειας στο σώμα του. Ήταν πια απολύτως υγιής.

Η διετής αυτή δοκιμασία ώθησε τον Χάρτσον να ιδρύσει το ίδρυμα «The John Hartson testicular cancer awareness and support foundation» (http://www.johnhartsonfoundation.com), με σκοπό την συνειδητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, καθώς το 90% των περιπτώσεων είναι ιάσιμες εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως. Αυτή η περιπέτεια ζωής τον ώθησε επίσης στη συγγραφή του βιβλίου «Please don’t go: Big John’s journey back to life», το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη στα βιβλιοπωλεία της Μ. Βρετανίας από τις εκδόσεις Mainstream.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσιάσης του βιβλίου του, που έγινε χθες, ο Χάρτσον βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στο θέμα της διαδοχής του Τζον Τόσακ στον πάγκο της εθνικής Ουαλίας, δηλώνοντας ότι ο ίδιος με χαρά θα αναλάμβανε τη θέση μια που «δεν γίνεται να τα πάω χειρότερα, ούτε από τον Γκουλντ ούτε από τον Τόσακ, έτσι δεν είναι;». Το αν θα πετύχει το σκοπό του θα το ξέρουμε σε μερικές μέρες, ίσως σε μερικές εβδομάδες. Αλλά δεν είναι τόσο αυτό το ζητούμενο, όσο ο συμβολισμός που εμπεριέχεται σ’ αυτή την ιστορία: ότι ένας άνθρωπος που γέμισε ολόκληρος με το σκοτάδι του θανάτου κατάφερε με γενναιότητα να τον πολεμήσει, να τον κερδίσει και να ξαναβγεί αλώβητος στο φως της ζωής.

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x