Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ντούσαν Πινόκιεβιτς

Χθες το βράδυ, ο φίλος μου ο Στέφανος, μου έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε: «είδα τον Ντούσαν να γελάει. Θα κάνω ελαφρύ ύπνο απόψε». Κι εγώ του απάντησα «γελάει, επειδή έκανε καψώνι στον Μπλάνκο. Τον έβαλε στις καθυστερήσεις...».

Χθες το βράδυ, ο φίλος μου ο Στέφανος, μου έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε: «είδα τον Ντούσαν να γελάει. Θα κάνω ελαφρύ ύπνο απόψε». Κι εγώ του απάντησα «γελάει, επειδή έκανε καψώνι στον Μπλάνκο. Τον έβαλε στις καθυστερήσεις...». Σήμερα το πρωί, ο Σερβοέλληνας τεχνικός (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό), συνέχισε την πλάκα στον αέρα του NOVAΣΠΟΡ FM: «Τον υπολογίζω τον Μπλάνκο». Και από την άλλη άκρη της γραμμής ακούστηκε ένας απροσδιόριστος ήχος. Μήπως προσπαθούσε να πνίξει τα γέλια του ή μεγάλωσε η μύτη του και τράκαρε στο ακουστικό; Θα σας γελάσω...

Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στον Μπάγιεβιτς και να μείνει πιο απαθής κι από κέρινο ομοίωμα στο Μουσείο της Μαντάμ - Τισό. Να κουνάς βατράχια μέσ’ τα μούτρα του, να σκαρώνεις συνθήματα, να σηκώνεις πανό, να φτάνεις στα όρια του αυτόφωρου και να ξεπερνάς αυτά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι εκείνος να μη αντιδράσει. Έχει περάσει κι έχει ακούσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια και σχεδόν πάντα τα αντιμετώπιζε με ψυχραιμία, στωικότητα, μελαγχολία, άντε να κούναγε το κεφάλι ή να μονολογούσε κάτι στα «σερβο-ελληνικά». Τον θαυμάζω γι’ αυτό και ομολογώ ότι δεν θα άντεχε ο οργανισμός μου ούτε το 1/10 απ’ αυτά που του έχουν συμβεί. Ένα πράγμα όμως δεν αντέχει: να βλέπει την κερκίδα να του κάνει υποδείξεις για τη δουλειά του. Και να πρέπει να ικανοποιήσει το «θέλω» της. Να διαβάσει την επόμενη μέρα στις εφημερίδες «ο κόσμος της ΑΕΚ άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του Ίσμαελ Μπλάνκο κι ο Μπάγεβιτς λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, έδωσε εντολή στον Αργεντινό να εντείνει το ζέσταμά του». Ζητήστε του ό,τι άλλο θέλετε του Ντούσαν. Αλλά όχι αυτό. Προς Θεού.

Ο Μπάγεβιτς έχει υπάρξει πολλά πράγματα στην μεγάλη καριέρα του στην Ελλάδα - μαχητής, νικητής, αρχηγός, αναμορφωτής, πετυχημένος, δάσκαλος - αλλά ποτέ του διπλωμάτης. Αν είχε λίγο αυτό το στοιχείο μέσα του, ακούγοντας τον κόσμο να ζητάει Μπλάνκο, θα έβαζε τον Αργεντινό στο ματς λίγο νωρίτερα. Θα τόνωνε έτσι ο κόουτς λίγο παραπάνω την ταραγμένη σχέση του με την εξέδρα. Ίσως να έβρισκε και μερικούς ακόμα υποστηρικτές, πάνω στη γενικότερη ευθυμία από τις δυο κολλητές νίκες - κυρίως αυτή με τη Χάιντουκ. Αλλά είπαμε, ο Ντούσαν διπλωμάτης δεν είναι. Και σε όποιον αρέσει.

«Μου έκαναν παράπονο ότι δεν τον έβαλα. Μα τον έβαλα, για 4 λεπτά!». Αυτή η ατάκα με αποτέλειωσε. Φαντάζομαι και τον Μπλάνκο τον ίδιο. Δεν θα ξαναμπώ στη γνωστή κουβέντα για την αξία και την προσφορά του Μπλάνκο, την απαξίωσή του πέρυσι και - ιδίως - φέτος, τα χρήματα που του είχαν τάξει κάποτε που «έφαγαν ψαλίδι» στις τελευταίες συναντήσεις, την εύνοια απέναντι στον «Άσωτο Υιό» Ραφίκ Τζεμπούρ και όλα τα συναφή - έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί κατά κόρον όλα αυτά. Μια όμορφη και καθαρή εξήγηση, θα ήταν ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή. Ένα «συζητήσαμε με τη διοίκηση και αποφασίσαμε πως απ’ τη στιγμή που ο Μπλάνκο δεν ανανεώνει, δεν είναι στις πρώτες μου επιλογές και θα παίζει μόνο αν δεν υπάρχει άλλος». Που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει άλλος επιθετικός διαθέσιμος, πιο πιθανό είναι να δούμε τον Σάχα φορ και τον Γεωργέα σε ρόλο Λυμπερόπουλου, παρά τον Μπλάνκο. Αλλά θα είναι μια καθαρή και τίμια εξήγηση, άσχετα αν μοιάζει με τιμωρία τον παίκτη και προσπάθεια να απαξιωθεί περισσότερο και να πληρώσει την αγωνιστική του απραξία με μειωμένες αποδοχές στην επόμενη ομάδα του.

Ακόμα χειρότερο σενάριο είναι να γίνεται όλο αυτό, ώστε να μην έχει προτάσεις ο Μπλάνκο το Δεκέμβρη ή το καλοκαίρι, αφού κανείς δεν θα τον βλέπει να παίζει ως τότε, οπότε να «αναγκαστεί» να δεχτεί ό,τι του δίνει τότε η ΑΕΚ. Πεντακόσια, τετρακόσια, δυο κατοστάρικα, οτιδήποτε... Αυτό δεν είναι απλά άδικο απέναντι σε έναν παίκτη που είχε πρόταση 5 εκατομμυρίων πριν λίγους μήνες. Είναι άδικο για τον άνθρωπο Μπλάνκο. Αλλά και για τον άνθρωπο Ντούσαν.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x