Με τα περισσότερα «μεγάλα» ονόματα να απέχουν, ο κλειστός στίβος είναι η ευκαιρία αρκετών αθλητών να διακριθούν και να μπουν με «φόρα» στους αγώνες του ανοιχτού. Στη Ντόχα του Κατάρ θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το τριήμερο 12-14 Μαρτίου.
ΑΝΔΡΕΣ
60 μέτρα - Ο Άιβορι Γουΐλιαμς σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο (6.49) στην κούρσα της μιας ανάσας, αργότερα όμως βρέθηκε θετικός σε χρήση μαριχουάνας και θα πληρώσει το θεριακλίκι βλέποντας από την τηλεόραση τους αγώνες. Με την προϋπόθεση αυτή, ο Ντουέιν Τσέιμπερς (6.50) γίνεται ο πιο γρήγορος, ο οποίος -παρεμπιπτόντως- έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο ντόπινγκ στο παρελθόν. Σε μία από τις προκριματικές σειρές θα τρέξει ο Άγγελος Αγγελάκης (6.69)
400 μέτρα - Ο Αμερικανός, Μπερσόν Τζάκσον με -έναν όχι και τόσο εντυπωσιακό χρόνο (45.41)- ταξίδεψε στη Ντόχα με τον τίτλο του φαβορί.
800 μέτρα - Με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο του (πρώτος στη Βαλένθια το 2008) θα «κατέβει» στους αγώνες ο Αμπουμπακέρ Κάκι, με «όπλο» του τον καλύτερο χρόνο (1:46.29) ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν.
1.500 μέτρα - Ο Αιθίοπας πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων, Ντερέσε Μεκόνεν είναι πρώτος (3:33.10) στην λίστα της IAAF.
3.000 μέτρα - Ο 23χρονος, Κενυάτης, Κιπρόνο Τσόγκε έχει μεν τον καλύτερο χρόνο (7:31.75), για να διεκδικήσει όμως κάτι καλό θα πρέπει να επαναλάβει αυτή την επίδοση διότι θα έχει να αντιμετωπίσει εξίσου -ίσως και καλύτερους- αθλητές.
60 μέτρα με εμπόδια - Από άποψη ονομάτων δεν πρέπει κανείς να έχει κανείς παράπονο. Για την κατάστασή τους όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, καθώς ο Λιου Σιανγκ και ο Ντάιρον Ρόμπλες έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Πάντως ο Τέρενς Τράμελ με 7.41 δεν προβληματίζεται.
Ύψος - Η πιο υψηλή «πτήση» του Ιβάν Ούκοφ την εφετινή περίοδο είναι στα 2.38. Για ένα μετάλλιο θα «παλέψει» ο Κύπριος, Κυριάκος Ιωάννου (2.30 φέτος), ο οποίος ήρθε τρίτος στην Βαλένθια το 2008.
Επί κοντώ - Ο Αυστραλός, Στιβ Χούκερ δεν έχει πραγματοποιήσει κάποιο αγώνα στον κλειστό, παρόλα αυτά στον ανοιχτό έχει πηδήξει στα 5.91. Ο Κώστας Φιλιππίδης (5.70) είναι πολύ σταθερός και θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό.
Μήκος - Ο Σαλίμ Σντιρί προηγείται στην παγκόσμια κατάταξη με άλμα στα 8.22 μέτρα, αν και λίγο-πολύ αρκετοί αθλητές «παίζουν» κοντά στη συγκεκριμένη επίδοση.
Τριπλούν - Χωρίς τον Φίλιπς Ιντόβου τα πράγματα περιπλέκονται. Στην παρούσα φάση, ο Φαμπρίτσιο Ντονάτο (17.39) δείχνει να είναι ο πιο φορμαρισμένος, ενώ η επιστροφή του Κρίστιαν Όλσον -σε μεγάλη διοργάνωση- δεν θα περάσει απαρατήρητη. Επίσης, θα δούμε τον Δημήτρη Τσιάμη (17.05).
Σφαιροβολία - Ο Κρίστιαν Κάντγουελ (21.95) θα επιχειρήσει να γράψει ιστορία. Σε περίπτωση που νικήσει, θα γίνει ο πρώτος άνδρας με τρεις Παγκόσμιους τίτλους. Στην Ντόχα θα βρεθεί ο Μιχάλης Σταματόγιαννης (20.36). Για να το πετύχει χρειάστηκε να καταρίψει το στοιχειωμένο ρεκόρ (20.27 το 1986 στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ) του Δημήτρη Κουτσούκη.
4Χ400 - Λόγω της ιδιομορφίας των διαδρόμων στον κλειστό στίβο, η μόνη σκυταλοδρομία που μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεαστούν -προς τα κάτω- σε μεγάλο βαθμό οι επιδόσεις είναι αυτή στα 4Χ400, όπου η ομάδα των ΗΠΑ, λογικά, θα επικρατήσει.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
60 μέτρα - Η Λαβέρν Τζόουνς θα «κατέβει» στους αγώνες με τον καλύτερο χρόνο. Ένα μήνα περίπου πριν, η 28χρονη σπρίντερ ήρθε πρώτη στο μίτινγκ της Στουτγάρδης με χρόνο 6.97.
400 μέτρα - Στην κούρσα των 400 μέτρων πρόκειται να δούμε μια αμερικανο-ρωσική κόντρα. Η Ντέμπι Νταν είναι η πιο γρήγορη φέτος στον κόσμο με επίδοση 50.86, ενώ την ακολουθεί η Τατιάνα Φιρόβα με 51.22.
800 μέτρα - Και σε αυτό το αγώνισμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για το χρυσό. Η Γεβγκενία Ζινούροβα από την Ουκρανία είναι πρώτη στην λίστα με χρόνο 1:58.65 και αμέσως μετά η Τζένιφερ Μίντοους από την Βρετανία με 1:59.11.
1.500 μέτρα - Δύο αθλήτριες από την Αιθιοπία συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Η Γκεζαχέγκνε (4:03.28) και η Μπούρκα (4:03.44).
3.000 μέτρα - Οι μεγάλες αποστάσεις είναι το ατού των αφρικανικών χωρών και φυσικά της Αιθιοπίας. Η κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών, Μεσερέτ Ντεφάρ έχει το προβάδισμα με χρόνο 8:24.46.
60 μέτρα με εμπόδια - Η Πρισίλα Λόπες έχει τρέξει την απόσταση σε 7.82 δευτερόλεπτα, ωστόσο η προσοχή θα στραφεί στην Λόλο Τζόουνς, για λόγους που θα γίνουν ευνόητοι, μόνο… αν την δει κανείς.
Ύψος - Με την Άριαν Φρίντριχ εκτός, λόγω τραυματισμού στο γόνατο, το χρυσό μετάλλιο θα είναι -εκτός απροόπτου- εύκολη υπόθεση για την Μπλάνκα Βλάσιτς. Η Κροάτισσα άλτρια του ύψους δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση και δεν αποκλείεται να καταρρίψει το Παγκόσμιο Ρεκόρ (2.08 μ.) της Κάισα Μπέργκβιστ. Το ατομικό της ρεκόρ (από φέτος) είναι 2.06 μέτρα.
Επί κοντώ - Δύσκολα θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Έλενα Ισινμπάγεβα. Η Ρωσίδα δεν έχει πείσει ότι φέτος θα καταρρίψει (το δικό της) Παγκόσμιο Ρεκόρ, που στέκει στα 5 μέτρα. Η ακύρωσή της τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο στους αντίστοιχους αγώνες του ανοιχτού είναι ένα μάθημα που λογικά της έγινε μάθημα για το παρόν και το μέλλον. Παρόλα αυτά με επίδοση 4.85 έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς, θα μπει στα προκριματικά η Νικόλ Κυριακοπούλου (4.50, πανελλήνιο ρεκόρ) και η Αφροδίτη Σκαφίδα (4.45).
Μήκος - Η Μπρίτνεϊ Ρίσε μπορεί να έχει την κορυφαία επίδοση με 6.79 μέτρα, ωστόσο η 19χρονη Ρωσίδα, Ντάρια Κλίσινα με 6.87 είναι ικανή για την έκπληξη.
Τριπλούν - Με καλύτερο άλμα στα 14.84 μέτρα τη χειμερινή περίοδο, η Γαργκέλις Σαβίνιε είναι η πιο φορμαρισμένη τριπλουνίστρια, μακράν της δεύτερης, Αναστασία Ταράνοβα (14.44). Η Αθανασία Πέρρα έπιασε το όριο με επίδοση 14.07 και σε πρώτη φάση -τουλάχιστον- φιλοδοξεί να κερδίσει ένα εισιτήριο για τον τελικό.
Σφαιροβολία - Η Ναντέγια Όσταπτσουκ σημείωσε φέτος την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κλειστό στίβο με βολή στα 21.70 μέτρα. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την Βάλερι Βίλι (20.57 στον ανοιχτό).
4Χ400 - Η μόνη σκυταλοδρομία που θα παρακολουθήσουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχας είναι αυτή των 400 μέτρων. Η ομάδα της Ρωσίας έχει τον πρώτο λόγο.
Μικρά-μικρά
-Η διοργάνωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από το Sport +. Οι ώρες θα είναι φιλικές για τους τηλεθεατές, μια και η Ελλάδα έχει μόλις μία ώρα (-1) διαφορά με το Κατάρ.
-Οκτώ μετάλλια έχει κατακτήσει η χώρα μας. Δύο (ασημένια) έχει στη συλλογή του ο Λάμπρος Παπακώστας στο ύψος όπως και η Χρυσοπηγή Δεβετζή (1 ασημένιο, 1 χάλκινο) στο τριπλούν. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου έχει ανέβει Κατερίνα Κόφφα (60 μέτρα), η Κατερίνα Θάνου (60 μέτρα) και ο Χάρης Παπαδιάς (60 μέτρα), ενώ κάτοχος ενός χάλκινου μεταλλίου είναι ο Γιώργος Θεοδωρίδης (60 μέτρα).
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σγαρδέλης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.