Γιώργος Χελάκης

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου…

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν και παραμένει οπαδός του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει ορισμένα πράγματα, αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατό από μόνο του να εξηγήσει το γεγονός ότι βρέθηκε στον Παναθηναϊκό. Ήταν επιλογή της διοίκησης τότε υπό τον κύριο Γούμενο να πωληθεί ο παίκτης, ώστε ο ΠΑΟΚ να πάρει λεφτά.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν και παραμένει οπαδός του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει ορισμένα πράγματα, αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατό από μόνο του να εξηγήσει το γεγονός ότι βρέθηκε στον Παναθηναϊκό. Ήταν επιλογή της διοίκησης τότε υπό τον κύριο Γούμενο να πωληθεί ο παίκτης, ώστε ο ΠΑΟΚ να πάρει λεφτά.

Το μεγάλο θέμα ανέκυψε όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σχημάτισαν την εντύπωση ότι τα χρήματα αντί να πάνε στο ταμείο της ομάδας, πήγαν στο πορτοφόλι του κυρίου Γούμενου. Εκεί άρχισε να ανακύπτει το πρόβλημα, ότι δηλαδή ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήξερε ότι τα λεφτά δεν θα καταλήξουν στο ταμείο του ΠΑΟΚ. Από τότε η συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας ΠΑΟΚτσήδων στο πρόσωπό του είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπής. Ύβρεις, βαριές κουβέντες, προπηλακισμοί… Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχε βίο αβίωτο κάθε φορά που ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού ανέβαινε να παίξει στην Τούμπα.

Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να προπηλακιστεί και να γίνει επίθεση εναντίον του σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης, ο δρόμος είναι μακρύς. Τόσο μακρύς που δεν αφορά μόνο αυτούς τους φανατισμένους οπαδούς, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφέραμε ότι σημαντικό ατού, αλλά και μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ και της διοίκησής του, είναι ο ίδιος του ο κόσμος. Αυτός ο κόσμος λοιπόν είναι που ασέλγησε εις βάρος της ιστορίας του ΠΑΟΚ προπηλακίζοντας τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Έναν ποδοσφαιριστή χαμηλών τόνων, που ποτέ, ακόμη και τώρα που φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, δεν έκρυψε τα ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματά του.

Ο φανατισμός «τυφλώνει», δημιουργεί αδιέξοδες καταστάσεις, οδηγεί σε αδιέξοδες συμπεριφορές. Το γεγονός είναι πιο σημαντικό από τα επεισόδια που πολλές φορές προκαλούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στις εξέδρες της Τούμπας. Διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε αφορμή. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης απλώς έπινε τον καφέ του σε μία καφετέρια της Θεσσαλονίκης. Δικαιούται να το κάνει ως ένας απλός Σαλονικιός, που ήρθε να περάσει τις μέρες του Πάσχα στην πόλη που γεννήθηκε. Αυτό το αυτονόητο δικαίωμά του δεν το σεβάστηκαν ορισμένοι που θέλουν να λέγονται οπαδοί του ΠΑΟΚ. Δεν το σεβάστηκαν εκείνοι που κάποτε έπιναν νερό στο όνομά του και αδυνατούν να κατανοήσουν πως είναι άλλο πράγμα μία συλλογική προτίμηση και άλλο μία επαγγελματική επιλογή.

Από τον προπηλακισμό του Σαλπιγγίδη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο ΠΑΟΚ. Ούτε πρόστιμα θα πέσουν ούτε βαθμολογικές απώλειες θα υπάρξουν. Όμως, πρόκειται για ένα στίγμα που δεν αφορά μόνο αυτούς που έκαναν την επίθεση, αλλά κι εκείνους που την ανέχτηκαν και εκείνους που την επόμενη μέρα προσπάθησαν να τη δικαιολογήσουν στις εφημερίδες και τον οπαδικό Τύπο.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι παίκτης του Παναθηναϊκού, όσο κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους. Δεν είναι δική του δουλειά να γνωρίζει πού ακριβώς θα πάνε τα λεφτά από τη μεταγραφή του. Δεν είναι δική του δουλειά να πιέζει προκειμένου τα χρήματα να πάνε σε αυτό που οι οπαδοί θεωρούν σωστή κατεύθυνση. Δική του δουλειά είναι να παίζει μπάλα, να προασπίζεται τα επαγγελματικά του συμφέροντα και να κάνει τις σωστές επαγγελματικές επιλογές. Αυτό το πράγμα έκανε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και αυτό το πράγμα φαίνεται να μην του συγχώρεσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Εάν θέλουμε κάποτε να προκύψει στη χώρα μας ποδοσφαιρικός πολιτισμός, εκείνο που απαιτείται σήμερα κιόλας, είναι μια ορθή και καθαρή δήλωση καταδίκης των επεισοδίων εις βάρος του Σαλπιγγίδη από τον Θοδωρή Ζαγοράκη, από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, αλλά και τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας. Θα υπάρξει άραγε;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x