Γιώργος Χελάκης

Υπερβολικός ο Τόνι Κασκαρίνο, αλλά…

Περνούν τα χρόνια και ίσως οι επισκέπτες τούτης της ιστοσελίδας να μην έχουν προλάβει αγωνιζόμενο τον φοβερό και τρομερό σέντερ φορ Τόνι Κασκαρίνο. Πριν από περίπου 15 χρόνια φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ είχε σκοράρει εναντίον του Ολυμπιακού σε ματς για το Κύπελλο UEFA. Μην φανταστείτε τίποτα εξαιρετικό. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στη Μίλγουολ βάζοντας γκολ με το κεφάλι, αξιοποιώντας τις κλασικές βρετανικές σέντρες. Τον θυμάμαι βουτηγμένο στη λάσπη σε αμέτρητες μονομαχίες του με τους σκληροτράχηλους σέντερ μπακ της εποχής του. Σκληροτράχηλος και ο ίδιος, φαντάζεται το ποδόσφαιρο σαν μία σειρά από μάχες σώμα με σώμα. Έτσι μοιάζει κατανοητό να πιστεύει ότι ο Γιώργος Σαμαράς «δεν θυμίζει ποδοσφαιριστή».

Περνούν τα χρόνια και ίσως οι επισκέπτες τούτης της ιστοσελίδας να μην έχουν προλάβει αγωνιζόμενο τον φοβερό και τρομερό σέντερ φορ Τόνι Κασκαρίνο. Πριν από περίπου 15 χρόνια φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ είχε σκοράρει εναντίον του Ολυμπιακού σε ματς για το Κύπελλο UEFA. Μην φανταστείτε τίποτα εξαιρετικό. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στη Μίλγουολ βάζοντας γκολ με το κεφάλι, αξιοποιώντας τις κλασικές βρετανικές σέντρες. Τον θυμάμαι βουτηγμένο στη λάσπη σε αμέτρητες μονομαχίες του με τους σκληροτράχηλους σέντερ μπακ της εποχής του. Σκληροτράχηλος και ο ίδιος, φαντάζεται το ποδόσφαιρο σαν μία σειρά από μάχες σώμα με σώμα. Έτσι μοιάζει κατανοητό να πιστεύει ότι ο Γιώργος Σαμαράς «δεν θυμίζει ποδοσφαιριστή». Κατ’αρχάς, ακόμη και τα σκωτσέζικα γήπεδα έχουν πάψει να είναι βοσκότοποι, όπως ήταν συνήθως στη δική του εποχή.

Ύστερα με τον Σαμαρά συμβαίνουν πράγματα που ο Τόνι Κασκαρίνο και οι άλλοι σέντερ φορ τον καιρό εκείνο αγνοούσαν. Ο Σαμαράς έχει προσποίηση, κλειστή ντρίμπλα, κάνει «ποδιές» και σεντράρει χρησιμοποιώντας τα φάλτσα. Θεωρεί ότι ο ανδρισμός είναι μία προσωπική υπόθεση που δεν εξαντλείται σε άσκοπες επιδείξεις μέσα στο γήπεδο. Τυχαίνει να μοιάζει αρκετά με μοντέλο από αυτά που αφίσες τους στολίζουν τα κοριτσίστικα δωμάτια. Όλα τούτα ασφαλώς και δεν έχουν σχέση με όσα θεωρεί «ποδόσφαιρο’ ο Τόνι Κασκαρίνο. Το πιθανότερο είναι ο Σαμαράς να μην πάρει ποτέ θέση δίπλα στον Χένρικ Λάρσον και τον Τσάρλι Νίκολας, που δόξασαν και δοξάστηκαν με τη φανέλα της Σέλτικ. Από αυτό το σημείο μέχρι να λέει ο παλαίμαχος βορειοϊρλανδός φορ πως ο Σαμαράς είναι «ένα άτομο που γεμίζει μια φανέλα» πάει πολύ. Η απόσταση είναι τόσο μεγάλη όσο είναι το ποδόσφαιρο του Τόνι Κασκαρίνο με αυτό που παίζουν τα σύγχρονα σέντερ φορ.

Όμως οι υπερβολικές κρίσεις του Τόνι Κασκαρίνο για τον Γιώργο Σαμαρά μπορεί να είναι… άχρηστες για όλους εμάς, αλλά για τον ίδιο έχουν τη σημασία τους. Δείχνουν πώς τον αντιμετωπίζει ένα μέρος της εξέδρας. Πολύ περισσότερο αναδεικνύουν ένα μόνιμο πρόβλημα στο παιχνίδι του διεθνούς επιθετικού: ότι για το… χατίρι μιας όμορφη ντρίμπλας ή μιας έξυπνης προσποίησης μπορεί να χαραμίσει ένα σουτ από καλή θέση ή μια τελική πάσα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x