Μετά τις αναβολές αγώνων της Super League το προηγούμενο διάστημα, φτάσαμε στην τελευταία (8η) αγωνιστική όπου αναβλήθηκαν τα 3 από τα 7 παιχνίδια.
Η πρόβλεψη είναι δυσοίωνη, αναπόφευκτα: Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονωϊού στις ομάδες είναι αυτή τη στιγμή σε τέτοια επίπεδα, που θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν πολλά ακόμη παιχνίδια τα οποία δεν θα καταστεί εφικτό να διεξαχθούν!
Και μοιραία θα μαζευτούν τόσα πολλά ματς που θα χρειαστεί να διεξαχθούν σε εμβόλιμες μέρες, που αυτές οι μέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Το καλεντάρι θα «σκάσει». Πολύ περισσότερο για τις ομάδες που έχουν ακόμη ευρωπαϊκά παιχνίδια να δώσουν, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτές.
Ταυτόχρονα, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να απελευθερωθούν και ημερομηνίες για να διεξαχθεί το Κύπελλο Ελλάδος, το οποίο διεκόπη! Με τα σημερινά δεδομένα και αν οι αναβολές λόγω των δεκάδων κρουσμάτων συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα θεωρηθεί σε καμία περίπτωση έκπληξη, το να τροποποιηθεί η προκήρυξη του Κυπέλλου, και να οδηγηθούμε στο τέλος σε μια μορφή τύπου… final-8, ώστε να ολοκληρωθεί άρον-άρον!
Όλα αυτά γιατί συμβαίνουν;
Διότι αποδείχτηκε πως η πρόβλεψη του πρωτοκόλλου υγείας, να αναβάλλεται υποχρεωτικά ένα παιχνίδι σε περίπτωση που σε μια ομάδα βρεθούν 3 ή περισσότερα θετικά δείγματα, είναι πλέον ανεδαφική.
Αυτό συζητούν το τελευταίο διάστημα οι ομάδες και καταστρώνουν ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για να προτείνουν στο αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό.
Κρίθηκε με βάση τα γεγονότα, πως αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες. Διότι με την παρούσα κατάσταση, το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει…
Η UEFA στις δικές της διοργανώσεις, απαιτεί από μια ομάδα να έχει μόλις 13 παίκτες διαθέσιμους από αυτούς που έχει δηλώσει στη λίστα που η ομάδα παραδίδει πριν την έναρξη των διοργανώσεων. Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχουν λίστες, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάποια προσομοίωση.
Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που πρέπει να προκύψουν ώστε ένα ματς να οδηγηθεί σε αναβολή. Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι (από 3) να πάει τουλάχιστον στους 6 ποδοσφαιριστές.
Παράλληλα, πρέπει και η δειγματοληψία να σταματάει χρονικά σε ένα σημείο για να αναβληθεί ένα ματς, π.χ. 30 ώρες πριν, ώστε να απομονωθεί εγκαίρως αυτός με τα ύποπτα συμπτώματα και να μην επαναληφθούν περιπτώσεις όπως στο ΑΕΛ-Λαμία, με τις ομάδες να βρίσκονται λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι γκρίζες ζώνες.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι το καθεστώς πρέπει να εξορθολογιστεί.
Αυτές τις μέρες, στην διακοπή του πρωταθλήματος, οι συζητήσεις της Super League σε συνεννόηση με τις υγειονομικές επιτροπές, θα κορυφωθούν. Αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα ώστε σύντομα, ως την επανέναρξη του πρωταθλήματος, να έχουν καταλήξει σε ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο.
Υπάρχει η ιδέα να απευθυνθούν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές λίγκες, ώστε να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα πρωταθλήματα.
Και κάτι τελευταίο περί… αξιοπιστίας των δειγμάτων. Διότι πολλοί έχουν την άποψη ότι κάποιες ομάδες βγάζουν επίτηδες κρούσματα ώστε να μην παίξουν!
Όταν γίνονται τα τεστ, λοιπόν, στέλνεται βεβαίωση υπογεγραμμένη από το αρμόδιο διαπιστευμένο εργαστήριο στη Super League, στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ και στον ΕΟΔΥ. Είναι προφανώς απίθανο να κοροϊδέψει και να υπογράψει ψευδή βεβαίωση, το διαπιστευμένο εργαστήριο που έκανε τον έλεγχο.
Τώρα, αν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν σε κάτι, είναι στο αν κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα, όπως προβλέπεται. Δεν θα βάλω το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.