Αρμαγεδδών, όλεθρος, καταστροφή, διασυρμός, ταπείνωση, εξευτελισμός.
Χιλιοειπωμένα και πολυφορεμένα κλισέ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον καθ’ υπερβολήν από τους ποδοσφαιρόφιλους για να περιγράψουν ήττες που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και βροχή αποδοκιμασιών.
Σωστά;
Όχι ακριβώς. Βλέπετε, για μια φορά ακόμα και εκείνες οι πομπώδεις και στομφώδεις λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν ανάγλυφα όσα έλαβαν χώρα σε 90 λεπτά.
Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου
Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Οκτωβρίου του 2002, όταν χιλιάδες μίλια μακριά και συγκεκριμένα στην πολύβουη, πολύφωτη και γνήσια … ποδοσφαιρομάνα Μαδαγασκάρη η Αντεμά φιλοξένησε την Εμιρνέ Ανταναρίβο.
Το λαοφιλές πρωτάθλημα της χώρας τούτη τη χρονιά θα αναδείκνυε τον εθνικό πρωταθλητή μέσω μιας διαδικασίας πλέι-οφ.
Τέσσερις ήταν οι σύλλογοι που επέδειξαν τη μεγαλύτερη συνέπεια και σταθερότητα. Ως εκ τούτου, ο σπόρος της συνεχούς προσπάθειας κάρπισε και εξασφάλισαν την είσοδό τους στα πλέι-οφ.
Αυτές ήταν η Αντεμά Αναλαμάνγκα, η Σταντ Ολιμπίκ ντε λ’Εμίρν, η DSA Ανταναρίβο και η Ουνιόν Σπορτίβ Αμποϊντρατίμο. Και εφόσον βεβαιωθήκαμε ότι άπαντες είναι σώοι και δεν… στραμπούληξαν τη γλώσσα τους, πάμε παρακάτω.
Στις 29 Οκτωβρίου η Εμίρν στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής σφιχταγκάλιασε τον τίτλο, αφού πήρε κεφάλι στο σκορ απέναντι στην DSA Ανταναρίβο στο 89’.
Το αυγό του φιδιού
Ωστόσο, ο διαιτητής της συνάντησης είχε άλλη γνώμη. Με σκανδαλώδη τρόπο και ενώ είχε κρατήσει αμέτρητα λεπτά καθυστερήσεων, δευτερόλεπτα προτού ακουστεί το τριπλό σφύριγμα της λήξης καταλόγισε την «εσχάτη των ποινών».
Οι τυπικά οικοδεσπότες ξετύλιξαν το ανέλπιστο δώρο, είπαν ευχαριστώ και διαμόρφωσαν το τελικό 2-2 (όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στην έδρα της Αντεμά).
Η πικρή γεύση δεν μπορούσε να φύγει με τίποτα από το στόμα του τεχνικού επιτελείου στο στρατόπεδο της Εμίρν, η οποία πλέον δεν είχε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί το στέμμα της.
Από την πλευρά τους οι ποδοσφαιριστές ένιωθαν ότι ο ρέφερι της αναμέτρησης, Μπεντζαμίνα Ραζαφιντσαλάμα, σε μια άκρως αμφισβητήσιμη φάση τούς καταδίκασε, τούς ψαλίδισε τα όνειρα μέσα σε μια στιγμή.
Αυτή η απόφαση έμελλε να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Η οργή που ξεχείλιζε γοργά έδωσε τη θέση της στην ακόρεστη δίψα για εκδίκηση.
Και μέχρι αυτό το σημείο, αν μη τι άλλο, ο εκνευρισμός είναι θεμιτός, δικαιολογείται. Εντούτοις, αντί ο τεχνικός της ομάδας, Ρατσιμαντρέσι Ρατσαραζάκα, να επιχειρήσει να σβήσει τη σπίθα του θυμού και να κατευνάσει τους πρωταγωνιστές ως είθισται, αναζωπύρωσε τη φλόγα της οργής.
Ενώ λοιπόν τα αποδυτήρια θύμιζαν περισσότερο μπαρουταποθήκη, επέλεξε το δρόμο της αυτοδικίας δίνοντας μια ρητή και συνάμα ξεκάθαρη εντολή στους παίκτες του:
«Βάλτε αυτογκόλ με το… τσουβάλι»!
Η απώλεια βαθμών στα… χασομέρια την περασμένη αγωνιστική θα μπορούσε τουλάχιστον στη θεωρία να ωθήσει τα κεντρικά πρόσωπα να εισέλθουν στο χορτάρι «με το μαχαίρι στα δόντια», μολονότι ο τίτλος είχε χαθεί ανεπιστρεπτί. Εντούτοις, αυτό αποδείχθηκε ουτοπικό σενάριο.
Τα αντίποινα
Το εναρκτήριο λάκτισμα της έκτης αγωνιστικής που έριχνε και την αυλαία στο πρωτάθλημα δεν προϊδέαζε για όσα θα επακολουθούσαν. Οι παίκτες της Εμίρν που έκαναν σέντρα… μάτωσαν τα δίχτυα τους προς ένδειξη διαμαρτυρίας.
Με σπασμένα τα φρένα επί 90 λεπτά σημείωναν ακατάπαυστα αυτογκόλ. Σε αντίθεση με τον προ ημερών ομόλογό του ο ρέφερι σφύριξε αδιάφορα και άφησε τη φαρσοκωμωδία να ολοκληρωθεί.
Το κοντέρ έγραψε 149-0! Μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές της Αντεμά δεν πρόφτασαν να ακουμπήσουν ούτε μια φορά την μπάλα.
«Οι παίκτες έστελναν την μπάλα προς την εστία τους και επέστρεφαν στη σέντρα για να κάνουν συνεχώς το ίδιο. Κράτησε 90 λεπτά. Ήταν κωμικό και σκανδαλώδες», θυμήθηκε μεταγενέστερα ένα μέλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μαδαγασκάρης.
Το πιο σουρεαλιστικό απ’ όλα αποτελεί το ότι ο γκολκίπερ, Ντομινίκ Ρακοτοναντρασανά, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στο ματς που αναμφισβήτητα κατέχει τα πρωτεία της… ντροπής.
Από νωρίς φάνηκε ότι αυτή η μέρα θα γραφτεί με μελανά γράμματα στα κατάστιχα της ιστορίας. Όπερ και εγένετο, αφού η προηγούμενη βαρύτερη ήττα, η οποία κρατούσε από το 1885 (Άρμπροουθ-Μπον Άκορντ 36-0 για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Σκωτίας) «σμπαραλιάστηκε» πριν καλά-καλά τελειώσει το πρώτο μέρος.
Το συγκεκριμένο αφρικανικό «επίτευγμα» έχει καταγραφεί και στο Βιβλίο Γκίνες, επομένως η γνησιότητά του συνιστά κάτι περισσότερο από δεδομένη.
Στις κερκίδες οι φίλαθλοι, μάρτυρες όσων διαδραματίζονταν στο Ανταναρίβο (μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού στα ανατολικά της Αφρικής), είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις.
Κάποιοι εξ αυτών χειροκροτούσαν κοροϊδευτικά, άλλοι σπαρταρούσαν από τα γέλια, ενώ μια άλλη μερίδα απαίτησε επιστροφή χρημάτων. Όπως φαίνεται, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν να εκτιμούν το θέαμα…
Βαρύς ο πέλεκυς
«Είναι γελοίο και επαίσχυντο. Οι παίκτες της Εμίρν αισθάνθηκαν ότι έπεσαν θύματα της διαιτησίας στο προηγούμενο ματς. Αυτή τη φορά, όμως, έχασαν το δίκιο τους. Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα.
Ζητάμε εξηγήσεις από τη διοίκηση αυτής της ομάδας και θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο διαιτητής έπρεπε να διακόψει το ματς από το πέμπτο γκολ», υπογράμμισε μαινόμενος ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Βιλιάμ Αντριμιάλισον.
Ενώ το γεγονός με το πέρασμα του χρόνου έτεινε να εξελιχθεί σε… αιτία πολέμου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και το κράτος υπονομευόταν σε παγκόσμιο επίπεδο από την κατακραυγή, οι αρμόδιες αρχές συνειδητοποίησαν επιτέλους πως δεν ωφελούσε να στρουθοκαμηλίζουν.
Έτσι, η εθνική ομοσπονδία ανακοίνωσε βαρύτατες κυρώσεις. Η Εμίρν δεν κατέλαβε τη δεύτερη προνομιούχο θέση που έδινε το εισιτήριο για τη συμμετοχή στο Confederation Cup της Αφρικής, μα αυτό αποδείχθηκε μονάχα μια σταγόνα στον ωκεανό των μπελάδων της.
Λογικό επόμενο ήταν η DSA Ανταναρίβο να επωφεληθεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα, αναρριχήθηκε αυτή στη δεύτερη θέση.
Στον προπονητή, Ρατσιμαντρέσι Ρατσαραζάκα, επιβλήθηκε αποκλεισμός τριών ετών από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.
Οι παίκτες Ντομινίκ Ρακοτοναντρασανά, Μαμισόα Ραζαφιντρακοτό, Μανιτρανιρινά Αντριαναϊνά και Νικολάς Ρακοτοαριμανάνα δέχθηκαν την ίδια ποινή, αλλά μόνο για το τρίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2002.
Παράλληλα, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές και των δύο κλαμπ τη γλίτωσαν παρά τρίχα, ήτοι με επίπληξη. Κατόπιν, γνωστοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν σοβαρές συνέπειες, εφόσον εμπλέκονταν στο μέλλον σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ ο διαιτητής δεν τιμωρήθηκε.
Επιπλέον, μια ακόμα παράπλευρη απώλεια αποτελεί και η διάλυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Μαδαγασκάρης και η επανασύστασή της.
Πάντως, αν και η Εμίρν δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στα αυτογκόλ.
Απ’ το ολότελα…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.