sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σαν σήμερα: Ο πρώτος ευρωπαϊκός εμφύλιος των «αιωνίων»

Σαν σήμερα, το 1994, άρχιζε η ιστορία των ευρωπαϊκών ντέρμπι των «αιωνίων», στο Τελ Αβίβ.

Οι «αιώνιοι» μετρούν πλέον 17 αγώνες στην ευρωπαϊκή ιστορία και οι συναντήσεις τους στην Ευρωλίγκα αποτελούν εδώ και λίγα χρόνια κάτι δεδομένο και… αναπόφευκτο. Όλα όμως είχαν αρχίσει σαν σήμερα, το 1994, στο Τελ Αβίβ.

Δύο ανερχόμενα τότε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ έμελε να αναμετρηθούν στον ημιτελικό του Final Four του Τελ Αβίβ. Δεν γινόταν, άλλωστε, διαφορετικά, καθώς οι κανονισμοί της διοργανώτριας FIBA δεν επέτρεπαν άλλο σενάριο πλην του «εμφυλίου» στα ημιτελικά και αυτό συνέβη στο ζευγάρι Μπανταλόνα-Μπαρτσελόνα.



Ο Ολυμπιακός παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Ντράγκαν Τάρλατς στην αρχή της σεζόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, με ηγέτες τους Πάσπαλι και Τάρπλεϊ, αλλά και πολύτιμους αρωγούς τους Σιγάλα και Φασούλα, ξεχώρισε στην πρώτη φάση με ρεκόρ 11-3 και στα προημιτελικά παρότι έχασε το πρώτο ματς από την Μπολόνια (77-64) εκμεταλλεύτηκε την έδρα και σφράγισε το εισιτήριο για το πρώτο Final Four της ιστορίας του νικώντας δύο φορές στο Φάληρο (89-69 και 65-62).

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος στο άλλο γκρουπ με 9-5. Η ομάδα του Κώστα Πολίτη είχε στις τάξεις της σούπερ σταρ όπως ο Γκάλης, ο Βράνκοβιτς και ο Βολκόφ, μαζί με τους ανερχόμενους τότε Αλβέρτη και Οικονόμου, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην Ευρωλίγκα τους «ελληνοποιημένους» Σοκ και Κούουσμα. Οι «πράσινοι» πάντως εκμεταλλεύτηκαν την έδρα και παρά την ήττα από την κάτοχο Λιμόζ στη Γαλλία (75-68) πήραν τα δύο ματς στη Γλυφάδα με 59-48 και 87-73.

Η συνύπαρξη των «αιωνίων» και των χιλιάδων οπαδών τους προκαλούσε τρόμο στους διοργανωτές Ισραηλινούς. Ευτυχώς και παρά τη μαζική μετάβαση με πλοία στο Τελ Αβίβ τα παρατράγουδα ως επί το πλείστον αποφεύχθηκαν.



Κάπως έτσι φτάσαμε στον ιστορικό πρώτο ελληνικό ημιτελικό. Ο Παναθηναϊκός άρχισε καλύτερα και με τον Βολκόφ σε μεγάλη μέρα είχε ένα ισχνό προβάδισμα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, κατόρθωσε να φθείρει μόλις στο 13ο λεπτό τον Βράνκοβιτς με τρίτο φάουλ και ο Σιγάλας «κλείδωσε» τον Γκάλη των 23,8 πόντων και των 4,7 ασίστ ανά αγώνα στους 8 πόντους και μόλις 2 ασίστ (με 4/9 σουτ και 3 λάθη) πετυχαίνοντας με τη σειρά του ο ίδιος 15! Οι «ερυθρόλευκοι» με ένα μεγάλο σερί 15-0 στο δεύτερο ημίχρονο ξέφυγαν με 55-41 έχοντας σε μεγάλα κέφια Πάσπαλι και Τάρπλεϊ φτάνοντας στην τελική επικράτηση με 77-72.



Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης.
Παναθηναϊκός (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2.

Πάντως μάλλον η κόντρα με τους «πράσινους» και η… μέθη της επιτυχίας στον ημιτελικό μάλλον αποπροσανατόλισε τους «ερυθρόλευκους» που με αυτοκαταστροφικό παιχνίδι έχασαν στον τελικό από την Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς, με τους Οικονόμου και Αλβέρτη να πανηγυρίζουν τα καταλανικά καλάθια ως θεατές.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x