Χρήστος Ρομπόλης

Qu'est ce que c'est… Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Ένα υπερπλήρες επιθετικό πακέτο, μια ισχυρή προσωπικότητα που θα βγει μπροστά και… όχι μόνο. Ποιος είναι ο Εβάν Φουρνιέ και ποια στοιχεία θα φέρει στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έκανε την πολύ μεγάλη κίνηση για τα 100 χρόνια ιστορίας του αποκτώντας τον Εβάν Φουρνιέ δημιουργώντας πλέον το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ, αφού στα… χαρτιά είναι ανώτερο κι από αυτό του 2010.

Ο Γάλλος άσος θα απογειώσει την ποιότητα στην περιφέρειά του, για την οποία υπήρχαν και οι περισσότερες αμφιβολίες λόγω των κακών σεζόν από τις οποίες προέρχονταν Βιλντόσα και Ντόρσεϊ, αλλά και της απουσίας του Έβανς στο πρώτο μισό της σεζόν. Ας δούμε όμως τι στοιχεία θα δώσει στους «ερυθρόλευκους» ο 31χρονος σούπερ σταρ.

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Πιο πολύ… «2», αλλά μπορεί εύκολα και «3»: Παρά τη γενική αίσθηση που υπάρχει πως ο Φουρνιέ έρχεται για να εκτοξεύσει το επίπεδο του Ολυμπιακού στη θέση «3», ο Φουρνιέ στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, ειδικά στο ΝΒΑ, λειτουργούσε περισσότερο ως «2». Συνεπώς είναι πιο πιθανό να «φάει» χρόνο στο παρκέ από τον Ντόρσεϊ παρά από τον Παπανικολάου, μολονότι πάντως μπορεί να λειτουργήσει και σε σχήμα με τρία γκαρντ λόγω του μεγέθους του, αφού έχει ύψος 1,98μ. και άνοιγμα χεριών στα 2,00μ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν ακόμη ευχάριστο «πονοκέφαλο» για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, μετά από την υπερπληθώρα επιλογών στις θέσεις «4» και «5». Μάλιστα με την αποχώρηση του Πετρούσεφ και πιθανότατα ενός «πλάγιου» (ΜακΚίσικ;), ο Ολυμπιακός γίνεται πιο ισορροπημένος ως προς τη στελέχωση του ρόστερ του.

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Πλήρες επιθετικό «πακέτο»: Πρόκειται για έναν εξ ορισμού αλλά όχι αποκλειστικά σούτινγκ γκαρντ, που έχει μεν ως μεγάλο όπλο το μακρινό σουτ, αλλά διαθέτει και άλλα στοιχεία που τον καθιστούν πλήρες «πακέτο» επιθετικά. Είναι εξαιρετικός χειριστής και μπορεί να λειτουργήσει άψογα ως secondary ball handler και playmaker, με ικανότητα να δημιουργήσει το δικό του σουτ, αλλά και να φτιάξει παιχνίδι για τους συμπαίκτες του. Αυτό πιστοποιείται και από τις 2,5 ασίστ που είχε στην καριέρα του στα 12 χρόνια του στο ΝΒΑ, αλλά και τις 2,2 που έχει με την εθνική Γαλλίας στις διοργανώσεις της FIBA στα οκτώ καλοκαίρια που την έχει ενισχύσει (τόσες είχε και φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Στο Παρίσι είχε, μάλιστα, τις 20,6% των ασίστ της Γαλλίας και διαχειριζόταν το 25,7% των κατοχών όσο ήταν στο παρκέ.



Σουτέρ-«φονιάς»: Εκτελεστικά είναι κίνδυνος-θάνατος για τον αντίπαλο. Χάρη στην εξαιρετική του τεχνική και ικανότητα να βρίσκει ισορροπία, μπορεί να σκοράρει με pull-up από ντρίμπλα, μπορεί να κάνει step back και φυσικά είναι ικανότατος σε στατικά σουτ. Συχνά, μάλιστα, επιλέγει να… τραβά χειρόφρενο και να εκτελεί για τρεις στο τρανζίσιον έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στο χέρι του. To 37,4% που έχει στα τρίποντα στην καριέρα του στο ΝΒΑ, σε μεγάλο όγκο προσπαθειών (ήτοι 1.359/3.631) μάλιστα, μαρτυρά πόσο σπουδαίος σουτέρ είναι, παρότι την περασμένη σεζόν ο περιορισμένος ρόλος του τον «κρύωσε» με αποτέλεσμα να έχει μόλις 25,3% (66/260) τη σεζόν 2023/24 στο ΝΒΑ και να είναι εκτός ρυθμού και στο Παρίσι (32,4% με 11/34).

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Ικανός σε mid-range και drive: Το ολοκληρωμένο επιθετικό ρεπερτόριο του Φουρνιέ συμπληρώνεται από ένα πολύ αποτελεσματικό σουτ μέσης απόστασης αλλά και την ικανότητα να διεισδύει. Ο Γάλλος δεν έχει… αγαπημένα σημεία εκτέλεσης και μπορεί να το «μπουμπουνίσει» από οπουδήποτε, όταν βρει λίγα εκατοστά ξέφωτο, στοιχείο υπερπολύτιμο για μια ομάδα και την τριγωνομετρία της. Μπορεί, δε, να σκοράρει με mid-range είτε με απότομο σταμάτημα και σουτ, είτε με runner/floater χάρη στον «γλυκό» του καρπό. Παράλληλα, παρότι δεν είναι εκρηκτικός, γρήγορος ή δυνατός, χάρη στην ικανότητά του να διαβάζει την αντίπαλη άμυνα, το μέγεθός του (ειδικά όταν παίζει στο «2») και τα πολύ καλά τελειώματα με τα δύο χέρια, μπορεί να βρει σκορ και με drive.

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Όχι αδιάφορος, αλλά όχι σπουδαίος αμυντικά: Η βασική αδυναμία του Φουρνιέ κι αυτή που δεν του χάρισε μια ακόμη μεγαλύτερη σε διακρίσεις και διάρκεια καριέρα στο ΝΒΑ είναι η άμυνά του. Χωρίς, προς Θεού, να θεωρείται «τρύπα» στα μετόπισθεν και παρότι η προσπάθεια, η οξυδέρκεια και η τακτική παιδεία είναι εκεί, η έλλειψη έκρηξης, ταχύτητας, γρήγορων πλάγιων βημάτων και (όταν παίζει στο «3») όγκου τον καθιστούσαν ευάλωτο στις ΗΠΑ. Βέβαια, στην Ευρώπη, με όχι τόσους elite αθλητές απέναντί του, η αδυναμία αυτή μπορεί να καμουφλαριστεί. Ειδικά συνυπάρχοντας σε σχήματα με εξαιρετικούς αμυντικούς όπως οι Γουόκαπ, Παπανικολάου και Φαλ…

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Θέλει χρόνο αλλά θα το… βρει: Ο Φουρνιέ πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του στον Ολυμπιακό. Όχι επειδή έρχεται από έναν άλλο μπασκετικό κόσμο, αφού τα πολλά καλοκαίρια του με την εθνική Γαλλίας θα κάνουν εύκολη τη μετάβασή του από το ΝΒΑ στο μπάσκετ της Ευρωλίγκας, αλλά γιατί τα τελευταία χρόνια τού έλειψε η σταθερότητα στο ΝΒΑ. Ενώ, λοιπόν, τα πρώτα οκτώ χρόνια του εκεί είχε πολύ χρόνο και σημαντικό ρόλο, την τελευταία τετραετία, με εξαίρεση το 2021/22, είδε την παρουσία του να φθίνει. Η έλλειψη ρυθμού τον επηρέασε και στην εικόνα του στα δύο τελευταία τουρνουά με την Γαλλία, όπου χωρίς να είναι... μέτριος, δεν έφτασε στα πολύ υψηλά στάνταρ των προηγούμενων ετών.

Εβάν Φουρνιέ: Τι φέρνει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Γάλλος σούπερ σταρ

Leader και ισχυρή προσωπικότητα: Ο Φουρνιέ διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά. Είναι ο παίκτης που δεν θα κρυφτεί από την ευθύνη αλλά θα ζητήσει την μπάλα σε κρίσιμες κατοχές για να πάρει την απόφαση. Αρκετές από τις μεγάλες νίκες της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια, όπως στον προημιτελικό του Παγκοσμίου του 2019 με τις ΗΠΑ ή σε αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Παρίσι με τον Καναδά φέρουν τη δική του υπογραφή. Παράλληλα είναι και μια ισχυρή προσωπικότητα που δεν… ανέχεται πολλά-πολλά. Μόνο το φετινό καλοκαίρι αποβλήθηκε στο φιλικό με τη Γερμανία όταν άρπαξε από τον λαιμό τον Ντένις Σρέντερ αντιδρώντας στις προκλήσεις του, ενώ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων «ξεφώνισε» ανοιχτά τον προπονητή του Βενσάν Κολέ μετά τον διασυρμό από τη Γερμανία στην πρώτη φάση. Την επομένη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έψεξε τους παίκτες λέγοντας «ντρέπομαι για σας» προκαλώντας την αντίδραση ενός παίκτη (που δεν έχει κατονομαστεί) που απάντησε «Ναι ε; Ντρέπεσαι; Εγώ νιώθω ντροπή που είσαι πρόεδρος”!». Ο παίκτης έφυγε από την αίθουσα και τον ακολούθησαν και οι άλλοι 11 και αυτό το ηλεκτροσόκ έφερε τη μεταμόρφωση της Γαλλίας στα νοκ άουτ οδηγώντας μια ανάσα από το χρυσό.



Συμπερασματικά, ο Φουρνιέ, μια από τις σίγουρα Top 5 μεταγραφές στην ιστορία του, εκτοξεύει την ποιότητα του Ολυμπιακού και καθιστά την περιφέρειά του ανάλογα ποιοτική με τη γραμμή ψηλών. Ο Γάλλος σούπερ σταρ έχει την ποιότητα, την προσωπικότητα, την εμπειρία, τα ηγετικά προσόντα αλλά και την τακτική παιδεία και το ομαδικό πνεύμα για να υπηρετήσει το μπάσκετ του Γιώργου Μπαρτζώκα και καθιστά τους Πειραιώτες από τα πολύ μεγάλα φαβορί για την Ευρωλίγκα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x