Ιταλία

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Τότο Σκιλάτσι

Ο παλαίμαχος επιθετικός, Σαλβατόρε Σκιλάτσι, έχασε τη σκληρή μάχη, που έδινε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 χρόνων και βυθίζοντας στο πένθος το ιταλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου πενθεί ξανά, λίγες ημέρες μετά τον χαμό του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης (18/09), ο Ιταλός παλαίμαχος επιθετικός, Σαλβατόρε Σκιλάτσι, έχασε τη σκληρή μάχη, που έδινε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 χρόνων και βυθίζοντας στο πένθος το ιταλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο.

Ο «Τότο» ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτης στην Ιταλία λόγω των κατορθωμάτων του με τη φανέλα της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, όπου αναδείχθηκε και κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης. Πριν από λίγο καιρό είχε υποβληθεί σε δύο λεπτές επεμβάσεις στο παχύ έντερο για την αφαίρεση ενός όγκου. Όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, που πάλευε, έδειξε απίστευτη δύναμη και συμμετείχε, μάλιστα, κανονικά σε τηλεοπτική εκπομπή. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή του παρουσίασε υποτροπή και το απόγευμα του Σαββάτου σήμανε συναγερμός.

Διακομίστηκε στα επείγοντα και μπήκε για νοσηλεία στο Πνευμονολογικό Κέντρο του Δημοτικού Νοσοκομείου του Παλέρμο. Την Κυριακή, και ενώ Ιταλοί φίλαθλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, θέλοντας να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγαπημένο «Τότο», η οικογένειά του καθησύχαζε τον κόσμο μέσω μηνύματος στο Instagram. Την επομένη, όμως, το νοσοκομείο ανακοίνωσε πως η κατάσταση της υγείας του είναι στάσιμη και συνάμα σοβαρή. Και σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή…





Σε συλλογικό επίπεδο ο Σκιλάτσι αγωνίστηκε σε Μεσίνα (1982-1989), Γιουβέντους (1989-1992), Ίντερ (1992-1994) και Τζούμπιλο Ιβάτα (1994-1997). Ήταν ο πρώτος Ιταλός παίκτης, ο οποίος αγωνίστηκε στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Την αγωνιστική περίοδο 1988-89 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας με 23 τέρματα. Παίρνοντας μεταγραφή στη Γιουβέντους είχε μια πολύ καλή πρώτη χρονιά, σκοράροντας 15 γκολ πρωταθλήματος και 21 σε όλες τις διοργανώσεις, περίοδος, που τελείωσε με τη Γιουβέντους να κατακτά τους τίτλους του Κυπέλλου Ιταλίας 1989-90 και του Κυπέλλου UEFA. Έξυπνος επιθετικός, επιλέχθηκε τότε από τον επικεφαλής προπονητή της Ιταλίας, για να παίξει στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά τη Γιουβέντους μεταγράφηκε στην Ίντερ κερδίζοντας το Κύπελλο UEFA το 1993-94, αλλά ήταν κατώτερος των προσδοκιών και τελικά έφυγε για την Ιαπωνία, όπου κέρδισε ένα τίτλο πρωταθλήματος το 1997.

Σε διεθνές επίπεδο αποτέλεσε την έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, βοηθώντας την Ιταλία με αποφασιστικά γκολ να κατακτήσει την τρίτη θέση στη διοργάνωση που φιλοξενούσε. Έχοντας μια μόνο διεθνή συμμετοχή πριν την έναρξη της διοργάνωσης, μπήκε σαν αλλαγή στους δύο πρώτους αγώνες και σκόραρε έξι φορές, κατακτώντας το Χρυσό Παπούτσι ως πρώτος σκόρερ και κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα του τουρνουά ως καλύτερος παίκτης, ξεπερνώντας τον Λόταρ Ματέους (2ος) και τον Ντιέγκο Μαραντόνα (3ος). Εκείνη τη χρονιά ήρθε δεύτερος για τη Χρυσή Μπάλα του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή, πίσω από τον Λόταρ Ματέους.

Συνολικά με την εθνική ομάδα της Ιταλίας συμπλήρωσε 16 συμμετοχές, σκοράροντας 7 φορές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x