Μουντιάλ

Μουντιάλ 2018: Το… μπάσιμο του VAR

Όχι μόνο Μέσι, Κριστιάνο, Μόντριτς, Εμπαπέ και Ντε Μπρόινε, αλλά και VAR! To sport-fm.gr θυμίζει το πώς το… τρίτο μάτι της διαιτησίας συγκέντρωσε τα φώτα πάνω στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Μουντιάλ 2018 με… X-Factor το VAR.

Συνήθως το εκάστοτε Παγκόσμιο Κύπελλο το θυμόμαστε για κάποιες στιγμές του. Λόγω της ομάδας που το κατέκτησε. Για το τουρνουά που έκαναν κάποιοι μεγάλοι παίκτες, οι ήρωες της διοργάνωσης, οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, οι ήρωες της μιας βραδιάς.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας το έχουμε στη μνήμη μας για την πρωταθλήτρια Γαλλία, για τη μεγάλη έκπληξη Κροατία. Ασφαλώς για παίκτες όπως τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι, για τον οποίο κάθε τετραετία γίνεται η κουβέντα αν μπορεί να οδηγήσει στην κορυφή την εθνική Αργεντινής. Για το μεγάλο ανερχόμενο «αστέρι» (τότε), Κιλιάν Εμπαπέ, τον κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης, Λούκα Μόντριτς, τον πρώτο σκόρερ, Χάρι Κέιν, αλλά και τον Ντε Μπρόινε. Και πολλούς άλλους.

Στη Ρωσία άλλαξαν ελαφρώς τα δεδομένα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν σε πρώτο πλάνο οι παίκτες. Το sport-fm.gr θυμίζει πώς έγινε το μεγάλο μπάσιμο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο μέσω του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Και εγένετο… VAR


Η… παρουσία του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας «κλείδωσε» λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή του μεγάλου τουρνουά. Όλα ήταν στον… αέρα μέχρι τις 3 Μαρτίου, όταν και συνεδρίασε στη Ζυρίχη η IFAB (International Football Association Board), η οποία θέτει τους κανόνες για το ποδόσφαιρο. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ ο Τζάνι Ινφαντίνο ήταν εξ αρχής υπέρ του Video Assistant Referee. «Θα έχουμε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο με VAR. Η απόφαση αυτή πήρε έγκριση και είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Θα προετοιμαστούν καλύτερα οι διαιτητές για το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε ο πρόεδρος της FIFA.

Το VAR στο Μουντιάλ ήταν πλέον γεγονός. Η βάση του ήταν στη Μόσχα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και το μότο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας ήταν: «το VAR δεν παίρνει αποφάσεις, υποστηρίζει τον διαιτητή στη διαδικασία λήψης της αποφάσεως, η οποία μπορεί να ληφθεί μόνο από τον διαιτητή». Περίπου 2 μήνες μετά τη σχετική απόφαση, έγιναν γνωστοί και οι 13 διαιτητές, οι οποίοι θα ήταν χρεωμένοι με το VAR. Επρόκειτο για τους Αμπντουλραχμάν Αλ Τζασίμ (Κατάρ), Γουίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία), Χέρι Βάργκας (Βολιβία), Μάουρο Βιλιάνο (Αργεντινή), Μπάστιαν Ντάνκερτ (Γερμανία), Αρτούρ Ντίας Σοάρες (Πορτογαλία), Πάβελ Γκιλ (Πολωνία), Μασιμιλιάνο Ιράτι (Ιταλία), Τιάγκο Μπρούνο Λόπες Μάρτινς (Πορτογαλία), Ντάνι Μακέλιε (Ολλανδία), Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία), Πάολο Βάλερι (Ιταλία) και Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία).

Μουντιάλ 2018: Με πρωταγωνιστή το… VAR

Η ιστορική στιγμή


Η πρώτη επίμαχη φάση δεν άργησε να έρθει. Στις 15 Ιουνίου του 2018 (στις 14/6 ήταν η πρεμιέρα του τουρνουά), Πορτογαλία και Ισπανία αναμετρήθηκαν για τον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χρειάστηκε η βοήθεια της τεχνολογίας για να μετρήσει το αμφισβητούμενο γκολ του Ντιέγκο Κόστα για το 1-1, παρά τον απλωμένο αγκώνα του υψηλόσωμου φορ στον λαιμό του Πέπε. Την επόμενη ημέρα, στην πρεμιέρα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 απέναντι στην Αυστραλία, ο Αντρές Κούνια, δεν είδε αρχικά πέναλτι στην ανατροπή του Γκριζμάν (από τον Ρίσντον), αλλά διορθώθηκε το λάθος του μέσω VAR, το οποίο άρχισε να βγάζει τα λεφτά του. Η πρώτη σωστή υπόδειξη ελέω Video Assistant Referee ήταν γεγονός. Ο 27χρονος τότε άσος ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 58’, ενώ οι «τρικολόρ» επικράτησαν 2-1 των «καγκουρό» σε εκείνο το παιχνίδι.



Το ρεκόρ, ο απολογισμός του VAR και η γκρίνια


Η FIFA έκανε τον απολογισμό της με αριθμούς (που δεν λένε πάντα την αλήθεια). Στα 64 παιχνίδια του Μουντιάλ υπήρξαν 455 περιπτώσεις, οι οποίες ελέγχθηκαν από το VAR και αναλογικά 7,1 φάσεις ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο, ενώ οι διαιτητές έκαναν 20 φορές field review. Το VAR έφερε και ρεκόρ, καθώς τα 19 πέναλτι που δόθηκαν ήταν τα περισσότερα από οποιοδήποτε τουρνουά στην ιστορία της διοργάνωσης.



Το VAR διόρθωσε γενικότερα αρκετά λάθη, αλλά στα αρνητικά του εγχειρήματος ήταν το γεγονός ότι καθυστερούσε το παιχνίδι, αλλά και τους… πανηγυρισμούς, με αποτέλεσμα να μην αργήσουν να υπάρξουν οι πρώτες… μουρμούρες. Κάποιες έγιναν και φωναχτά, όπως του Κεντίρα. «Είναι καταστροφή. Μπαίνει γκολ και δεν ξέρουμε αν πρέπει να πανηγυρίσουμε ή όχι. Χάνεται το πάθος και το συναίσθημα», ανέφερε ο άλλοτε διεθνής με την εθνική Γερμανίας, ο οποίος παρουσιάστηκε ξεκάθαρα κατά του Video Assistant Referee. «Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά αν δεν θέλουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο κάτι άλλο, τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις καταστάσεις. Το VAR θα είναι χρήσιμο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα για το εάν ένα φάουλ έγινε εντός ή εκτός περιοχής, όπως και για το εάν ένας παίκτης βρίσκεται σε ελεγχόμενη θέση. Διαφορετικά, ένας αγώνας θα λήγει τα.. μεσάνυχτα», είπε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος δεν ήταν κάθετα αντίθετος, αλλά είχε αρκετές ενστάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x