Αυτό ήταν! Το βράδυ της Τρίτης (15/6) η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2020 έριξε αυλαία. Ακόμη είναι αρκετά νωρίς, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του τουρνουά. Όχι όμως και για το ποιοι παίκτες ξεχώρισαν στους δώδεκα πρώτους αγώνες.
Το sport-fm.gr τα έβαλε κάτω και κατήρτισε την κορυφαία -βάσει απόδοσης και συνεισφοράς- ενδεκάδα της πρώτης «στροφής» των γκρουπς. Να σημειωθεί ότι για να χωρέσουν οι περισσότερες εκ των βασικών επιλογών, κρίθηκε ως καταλληλότερο σύστημα το κλασικό 4-4-2. Τέλος, επέλεξε τα δύο -μαζί με το προφανές- καλύτερα γκολ, που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Δεκτές οι ενστάσεις...
Αρχίζουμε:
Τερματοφύλακας: Λούκας Χραντέτσκι (Φινλανδία)
Εάν κερδίζεις παιχνίδι, στο οποίο ο αντίπαλος σημείωσε 23 προσπάθειες προς την εστία και εσύ μόλις… μία, τότε είτε έχεις πολλή τύχη, είτε τον τερματοφύλακά σου σε τρομερή μέρα, είτε και τα δύο. Στην περίπτωση της Φινλανδίας στην αναμέτρησή της με τη Δανία για το 2ο γκρουπ συνέβη κατά βάση το δεύτερο.
Με το αγωνιστικό κομμάτι να περνά -προφανώς- σε δεύτερη μοίρα, ύστερα από την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν, η συνέχιση και ολοκλήρωση του αγώνα βρήκε νικήτρια (0-1) την ομάδα του Λούκας Χραντέτσκι. Με τον πορτιέρε της Μπάγερ Λεβερκούζεν να πραγματοποιεί καίρια και εντυπωσιακά «στοπ» (έξι συνολικά αποκρούσεις) καθ' όλη τη διάρκεια του ματς και για «κερασάκι» να πιάνει και το πέναλτι του Χόιμπιεργκ, διατηρώντας το προβάδισμα της χώρας του.
Δεξί μπακ: Ντένζελ Ντάμφρις (Ολλανδία)
Δωρεάν μαθήματα της θέσης του φουλ μπακ από τον Ντένζελ Ντάμφρις στο Ολλανδία-Ουκρανία (για τον 3ο όμιλο). Υπήρχαν στιγμές που ο δεξιός μπακ των «Οράνιε» στο 3-5-2 του Φρανκ ντε Μπουρ έδινε την εντύπωση ότι έχει… κατασκηνώσει στο επιθετικό τρίτο των αντιπάλων. Για αρχή συμμετείχε ενεργά -κι ας μην του πιστώθηκε καμία ασίστ- και στα δύο πρώτα γκολ (2-0) της ομάδας του, ενώ εν συνεχεία γλίτωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του από τρομερό κάζο, σκοράροντας με κεφαλιά στο 85' για το τελικό 3-2. Στο νήμα κέρδισε τη θέση από τον, επίσης καταλυτικό (γκολ και ασίστ) με το Βέλγιο, Τόμας Μενιέ.
Κεντρικός αμυντικός: Μίλαν Σκρίνιαρ (Σλοβακία)
Από τη μία, ο Μίλαν Σκρίνιαρ πήρε «άριστα» στον βασικό τομέα, με τον οποίο βγάζει το ψωμί του: Με αστείρευτες δυνάμεις, ο στόπερ των Σλοβάκων ηγήθηκε στα μετόπισθεν της ομάδας του στη νίκη (1-2) της επί της Πολωνίας. Από την άλλη, στο 69' πραγματοποίησε ενέργεια που θα ζήλευε ακόμα και ο Λεβαντόφσκι, όταν με ωραίο κατέβασμα και άμεση εκτέλεση από το ύψος της μεγάλης περιοχής χάρισε το τρίποντο στο αουτσάιντερ του 5ου γκρουπ.
Κεντρικός αμυντικός: Βίκτορ Λίντελεφ (Σουηδία)
Σύμφωνοι, βαρετός στο μάτι των περισσοτέρων ο φουλ αμυντικός προσανατολισμός της Σουηδίας στην εναρκτήρια αναμέτρησή της (0-0) με την Ισπανία για τον 5ο όμιλο. Ωστόσο, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι να αποδοθεί και επί χόρτου το εν λόγω πλάνο. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Βίκτορ Λίντελεφ, ο οποίος αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου του αγωνιστικού σχεδίου των Σκανδιναβών (σταμάτησε στις οκτώ ανακτήσεις μπάλας).
Αριστερό μπακ: Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ιταλία)
Τι κι αν αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας με ανάποδο πόδι. Ο Λεονάρντο Σπινατσόλα -εν αντιθέσει με αρκετούς συναδέλφους του που επωμίζονται τον ίδιο ρόλο- όχι μόνο δεν περιορίζεται στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά αποτελεί και ένα υπερόπλο στο επιθετικό κομμάτι.
Ατέλειωτα τρεξίματα και συνεχείς κούρσες από τον 28χρονο οπισθοφύλακα στο εναρκτήριο ματς του Euro 2020 μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας (νίκη 3-0 για τους «Ατζούρι» για τον 1ο όμιλο). Συνολικά, ο μπακ της Ρόμα κάλυψε 10,4 χιλιόμετρα (όσα και ο Ντάμφρις), ενώ κατέγραψε την πιο γρήγορη κούρσα της πρώτης αγωνιστικής (33,8 χλμ./ώρα). Όπως και ο έτερος μπακ της ενδεκάδας μας, βρισκόταν διαρκώς στο αμυντικό τρίτο των αντιπάλων, ενώ πιστώθηκε και την ασίστ στο τέρμα του Ιμόμπιλε. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 36/43 εύστοχες πάσες.
Δεξί χαφ: Ντομένικο Μπεράρντι
Για τις ανάγκες του κατάρτισης της ενδεκάδας θα οπισθοχωρήσουμε λιγάκι τον Ντομένικο Μπεράρντι, σε σχέση με τη θέση (δεξί εξτρέμ) που οργίασε την περασμένη Παρασκευή (11/6). Για την ακρίβεια ο 26χρονος άσος της Σασουόλο εκκινούσε από τα δεξιά, ωστόσο στην πραγματικότητα βρισκόταν παντού.
Διαρκής η προσπάθειά του να φανεί απειλητικός είτε μέσω δημιουργίας είτε μέσω εκτέλεσης. Με το τελευταίο σφύριγμα κατάφερε να έχει εμπλακεί και στα τρία τέρματα της ομάδας του, ακόμα κι αν του πιστώθηκε μόνο μία ασίστ (ύστερα από ανάκτηση της μπάλας, μάλιστα).
Κεντρικό χαφ: Κάλβιν Φίλιπς (Αγγλία)
Εξαιρετικός. Ακόμα κι αν δεν είχε βγάλει την ασίστ για το νικητήριο (1-0) τέρμα της Αγγλίας απέναντι στην Κροατία (για τον 4ο όμιλο), πάλι ίδιος θα ήταν ο χαρακτηρισμός. Τρομερή εμφάνιση από τον Κάλβιν Φίλιπς, ο οποίος αγωνίστηκε σε πιο προωθημένο ρόλο σε σχέση με εκείνον που συνήθως έχει στη Λιντς.
Αποτέλεσε το «Α» και το «Ω» για τους Άγγλους και τον βασικό λόγο, για τον οποίο εμφανίστηκαν τόσο συμπαγείς στον χώρο του κέντρου, όντας ο κινητήριος μοχλός του πρέσινγκ τους. Τα διαρκή τρεξίματά του και οι καλύψεις που παρείχε, επέτρεψε στα «Τρία Λιοντάρια» να επιτίθενται διαρκώς με τέσσερις ποδοσφαιριστές.
Κεντρικό χαφ: Ενγκολό Καντέ (Γαλλία)
Δεν θα ξεφύγουμε από το κλισέ: Φήμες λένε ότι... τρέχει ακόμα στον αγωνιστικό χώρο της «Αλιάνζ Αρίνα». Ο χαφ της Γαλλίας στο ματς με τη Γερμανία (1-0 για τους «τρικολόρ», 6ο γκρουπ) συνέχισε από εκεί που το άφησε στον τελικό του Champions League με την Τσέλσι. «Κατάπιε» ατελείωτα χιλιόμετρα (11,8 συνολικά), δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να δρουν επιθετικά νιώθοντας ασφάλεια στα νώτα τους.
Έχει καταγραφεί πολλάκις. Ο Ενγκολό Καντέ κάνει καλύτερους όλους όσους αγωνίζονται (με την ίδια φανέλα) γύρω του. Όπως για παράδειγμα τον Πολ Πογκμπά, ο οποίος επίσης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, θέτοντας δυνατή υποψηφιότητα για την ενδεκάδα μας.
Αριστερό χαφ: Ράφα Σίλβα (Πορτογαλία)
Ο μοναδικός της λίστας, ο οποίος δεν άρχισε βασικός την πρώτη αγωνιστική. Ο Ράφα Σίλβα πέρασε ως αλλαγή στο 71' του Ουγγαρία-Πορτογαλία (0-3, 6ος όμιλος) αντικαθιστώντας τον Μπερνάρντο Σίλβα και η αλήθεια είναι ότι αν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έστρεψε όλα τα φώτα πάνω, ο 28χρονος δεξιοπόδαρος άσος της Μπενφίκα ήταν αρκετά πιο κομβικός: Μοίρασε δύο ασίστ (ο μόνος μέχρι στιγμής στο τουρνουά), κέρδισε το πέναλτι για να γράψει το ρεκόρ σκοραρίσματος στα Euro ο αστέρας της ομάδας του και για φινάλε αποτέλεσε μέρος μιας υπέροχης συνεργασίας με τον τελευταίο.
Στην πραγματικότητα αγωνίστηκε στη δεξιά πλευρά, ωστόσο εμείς για να τον χωρέσουμε θα τον τοποθετήσουμε στα αριστερά με… οδηγίες να συγκλίνει. Να σημειωθεί ότι για την εν λόγω θέση έπαιξαν δυνατά τα ονόματα των Ρόμπερτ Μακ, Ντάνι Όλμο και Ρόλαντ Σάλαϊ.
Δεύτερος επιθετικός: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)
Από την Τρίτη (15/6) αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία των Euro με έντεκα τέρματα. Δύο εξ αυτών τα πέτυχε κόντρα στην Ουγγαρία (87' και 90'+2') σφραγίζοντας τη νικηφόρα πρεμιέρα για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι όσο ο αγώνας δεν είχε σκορ, όχι μόνο δεν ξεχώρισε, αλλά σπατάλησε και μια σπουδαία ευκαιρία για την ομάδα του. Βέβαια, τι σημασία έχει; Ο Ρονάλντο μπορεί ακόμα και με ένα μονάχα καλό πεντάλεπτό του να μπει σε την κορυφαία ενδεκάδα. Όπως και έκανε.
Σέντερ φορ: Πάτρικ Σικ (Τσεχία)
Δεν ήταν καν δεδομένο ότι θα άρχιζε βασικός στο Σκωτία-Τσεχία (0-2, 4ο γκρουπ). Ευτυχώς για τους φιλοξενούμενους, αλλά κυρίως για όλο το φίλαθλο κοινό, οι υπέρ του πιθανότητες επιβεβαιώθηκαν. ΤΙ ΓΚΟΛ ΕΒΑΛΕΣ ΠΑΤΡΙΚ ΣΙΚ;
Απίθανη εμφάνιση από τον επιθετικό της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αποτελούσε το σημείο αναφοράς της επίθεσης των Τσέχων, άνοιξε το σκορ με άψογη κεφαλιά και είπε να βάλει και ένα από τα καλύτερα τέρματα στην ιστορία της διοργάνωσης, προκειμένου να κλειδώσει τη νίκη για την ομάδα του. Πώς να μη μείνει εκτός ο, επίσης εξαιρετικός (ο τρίτος της πρώτης αγωνιστικής με δύο γκολ), Ρομέλου Λουκάκου;
Καλύτερο γκολ της αγωνιστικής: Πάτρικ Σικ
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η καλλιτεχνική συνεργασία των Σίλβα και Ρονάλντο. Ακόμα και το υπέροχο φαλτσαριστό πλασέ του Γιαρμολένκο στο Ολλανδία-Ουκρανία. Όμως, μόνο ασεβείς θα γίνουμε εάν δεν αποδώσουμε τον τίτλο που αρμόζει σε αυτήν την απίστευτη έμπνευση: Eύγε Πάτρικ Σικ!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.