Euro 2024

Τα συμπεράσματα της πρώτης αγωνιστικής του Euro

Η πρώτη αγωνιστική του Euro ολοκληρώθηκε με απειροελάχιστες αγωνιστικές εκπλήξεις, έβγαλε όμως χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα δούμε στη συνέχεια.

Η πρώτη αγωνιστική του Euro ολοκληρώθηκε με απειροελάχιστες αγωνιστικές εκπλήξεις, έβγαλε όμως χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα δούμε στη συνέχεια.

Ένα εντελώς διαφορετικό Euro σε σύγκριση με τα προηγούμενα παρακολουθούμε στα γήπεδα της Γερμανίας. Περισσότερα γκολ, λιγότερο παιχνίδι σκοπιμότητας, διάθεση για επιθετικό παιχνίδι, ταχύτητα στην εναλλαγή της μπάλας και αμεσότητα. Απουσιάζει τουλάχιστον μέχρι στιγμής η ανάγκη για κατοχή και συνεχόμενες πάσες. Κάπως έτσι απουσιάσαν οι πολλές εκπλήξεις, αφού τα φαβορί βγήκαν για να… παίξουν και κέρδισαν εύκολα ή δύσκολα.

Κάθε όμιλος έβγαλε διαφορετικά συμπεράσματα για τις ομάδες που τις απαρτίζουν. Το sport-fm.gr καταγράφει την εικόνα των έξι ομίλων και προς τα πού το… πάνε.

Α’ όμιλος: Πειστική η Γερμανία, έμπειρη η Ελβετία

Το φαβορί του ομίλου ήταν και είναι η Γερμανία. Το επιβεβαίωσε άλλωστε με το δύο στα δύο επί Σκωτίας και Ουγγαρίας. Είναι ήδη στην επόμενη φάση της δικής της διοργάνωσης, χωρίς να ανεβάσει ρυθμό. Σαφώς η ομάδα του Νάγκελσμαν πήρε ώθηση από τον κόσμο και το δικό της «περιβάλλον» και σβηστά θα λέγαμε πέτυχε τον πρώτο πολύ εύκολο στόχο. Πλάνο είδαμε και αυτό είναι τόσο πειστικό όσο και ενθαρρυντικό ενόψει συνέχειας. Τα σοβαρά για τα «πάντσερ» είναι στα νοκ – άουτ, όπου φαίνεται πάντως πως θα έχει την ψυχραιμία για σταθερά βήματα μέχρι τον τελικό.

Euro 2024: Τα συμπεράσματα της πρώτης αγωνιστικής

Η Ελβετία «καθάρισε» την Ουγγαρία, πήρε και την ισοπαλία από την Σκωτία, οπότε μόνο με θαύμα δεν θα είναι στους «16». Το μυστικό της; Η εμπειρία. Κυρίως απέναντι στους Μαγυάρους έδειξε ότι γνωρίζει πια από μεγάλες διοργανώσεις, αφού δίνει συνεχώς το παρόν σε αυτές. Σε συνδυασμό με το ταλέντο «ταβάνι» για το συγκεκριμένο ρόστερ είναι η προημιτελική φάση με την οποία θα είναι σίγουρα ευχαριστημένη. Από την άλλη, Σκωτία και Ουγγαρία μόνο με νίκη στο μεταξύ τους παιχνίδι δεν θα μείνουν στη χαρά της συμμετοχής.

Β’ όμιλος: Ανώτερες των προσδοκιών Ισπανία – Ιταλία, ευχάριστη έκπληξη η Αλβανία

Την ώρα που γράφετε το κείμενο, η Αλβανία έχει «διπλασιάσει» τις καλές εμφανίσεις με τον ένα βαθμό να αδικεί μάλιστα! Στο παιχνίδι με την Ιταλία πέτυχε ένα ιστορικό γκολ, στάθηκε ικανοποιητικά απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και επένδυσε σε αυτή την απόδοση για να παρουσιαστεί καλύτερη στον αγώνα με την Κροατία. Η νίκη δεν ήρθε λόγω ελάχιστων στιγμών αδράνειας, όμως στην τελική ο βαθμός σώθηκε χάρη στο εντυπωσιακή κατάθεση ψυχής.



Αντίθετα, η Κροατία είναι μέχρι στιγμής κατώτερη των προσδοκιών και δύσκολα θα καταφέρει να κάνει τη ζημιά στην Ιταλία την τελευταία αγωνιστική για να συνεχίσει στο τουρνουά. Πριν την έναρξη του τουρνουά Ισπανία και Ιταλία έμοιαζαν πιο πίσω από Γαλλία και Αγγλία στην κούρσα του πρωταθλητή, όμως οι νίκες επί των Κροατίας και Αλβανίας διαφοροποίησαν αρκετά την κατάσταση. Νεανικά ρόστερ με δυνατότητες… κορυφής.

Γ’ όμιλος: Αγχωμένη Αγγλία, ικανότατη η Σλοβενία

Η επιθυμία κάθε, ή τουλάχιστον, των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων να δουν την Αγγλία να κατακτά το τρόπαιο είναι δεδομένη. Παρότι τα τελευταία χρόνια το σύνολο του Σάουθγκεϊτ δεν μας είχε συνηθίσει σε αγχωτικές πρεμιέρες, κάπως έτσι ήταν στον εναρκτήριο αγώνα με την Σερβία. Λίγο η πίεση του χαμένου τελικού το 2021, λίγο η ποιότητα του αντιπάλου έκανε δύσκολη τη ζωή των «λιονταριών». Το γκολ του Μπέλιγχαμ ίσως να αποδειχθεί αγχολυτικό για τη μεγάλη πορεία που θα χρειαστεί να διαβούν.

Euro 2024: Τα συμπεράσματα της πρώτης αγωνιστικής

Σλοβενία και Δανία αλληλοεξουδετερώθηκαν στο μεταξύ του παιχνίδι. Ή μάλλον η πρώτη έκανε ένα απρόσμενα καλό παιχνίδι με τον Τσέριν ειδικά να έχει κομβικό ρόλο. Έχει μπροστά Σερβία και Αγγλία για να πάρει τη δεύτερη θέση ή τουλάχιστον μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Οι Δανοί από την άλλη ήταν πειστική, όχι όμως με τη ρέντα του 2021. Μεγάλο ρίσκο οι αυτοκαταστροφικοί Σέρβοι, που μπορούν να βγουν από δεύτεροι μέχρι τελευταίοι.

Δ’ όμιλος: Εξαιρετική Ολλανδία, χαλαρά η Γαλλία

Η ανατροπή της Ολλανδίας επί της Πολωνίας «ξεκαθάρισε» σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στον τέταρτο όμιλο του Euro. Οι «οράνιε» ήταν σαφώς πιο επιθετικοί από την παρέα του Ντάμιαν Σιμάνσκι, με περισσότερη ποιότητα και ένα αγωνιστικό πλάνο που μπορεί να τους πάει μακριά. Μέχρι και την τετράδα. Ταλέντο και βάθος στο ρόστερ υπάρχει αρκετό.



Το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να μην κάνει… χαλαρή πρεμιέρα. Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι πατούσαν όποτε ήθελαν την περιοχή των Αυστριακών, πέτυχαν μόνο ένα γκολ, όμως έδειξαν ότι ανυπομονούν για τα δύσκολα. Εάν υπάρχουν αυτά για την σούπερ ομάδα των «τρικολόρ». Πολωνία και Αυστρία μάλλον θα πρέπει να τα δώσουν όλα στο μεταξύ τους παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής.

Ε’ όμιλος: Απογοητευτικό Βέλγιο, η χαρά του ποδοσφαίρου οι Ρουμάνοι

Εάν κάποιος περίμενε από μία χώρα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτήν, είναι σίγουρα το Βέλγιο. Μία ομάδα που σε κάθε μεγάλη διοργάνωση μοιάζει με… φαβορί στα μάτια αρκετών, συνεχώς απογοητεύει. Τουλάχιστον από το 2018 και μετά. Ειδικά στην αναμέτρηση με το αουτσάιντερ Σλοβακία βρήκε κάθε τρόπο για να μην κερδίσει. Με πρώτο από όλους τον Λουκάκου. Για καλή τους τύχη πάντως ο Ντε Μπρόιν και οι υπόλοιποι παίκτες του Τεντέσκο έχουν απέναντι τους Ρουμανία και Ουκρανία που δεν αποτελούν φόβητρα.

Euro 2024: Τα συμπεράσματα της πρώτης αγωνιστικής

Ίσως το παιχνίδι μεταξύ των δύο προαναφερθέντων που έβγαλε νικήτρια την πρώτη με 3-0 να ήταν το λιγότερο θεαματικό. Από άποψη ποιότητας. Οι Ρουμάνοι έδειχναν να το διασκεδάζουν περισσότερο και κάπως έτσι έφεραν το μομέντουμ υπέρ τους. Καμία από τις δύο πάντως δεν δείχνει ικανή για κάτι παραπάνω. Η Σλοβακία όμως με το τρίποντο επί του Βελγίου μπορεί να ονειρεύεται δικαιολογημένα τα νοκ – άουτ.

ΣΤ’ όμιλος: Τουρκία και Πορτογαλία θα το πάνε… μακριά

Δύο ομάδες που χαιρόσουν να παρακολουθείς σε αυτή την πρώτη στροφή ήταν Τουρκία και Πορτογαλία. Ποδόσφαιρο υψηλής έντασης, δουλεμένο σε επίπεδο συλλόγου. Τόσο δεμένες παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες ομάδες. Δείγμα η αντίδραση των μεν Τούρκων μετά την ισοφάριση της Γεωργίας, των δε Πορτογάλων μετά το προβάδισμα της Τσεχίας.



Η συγκέντρωση που έδειξαν αμφότερες σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ικανοποιητική, εάν όχι μία αξιομνημόνευτη πορεία στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ειδικά οι Ίβηρες έχουν το τρίτο ρόστερ σε πληρότητα μετά τις Αγγλία και Γαλλία για να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x