Europa League

Μπότεβ Πλόβντιβ-Μάριμπορ: Βατή κλήρωση και… υποχρέωση πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό

Δείτε το προφίλ των Μπότεβ Πλόβντιβ και Μάριμπορ, μια εκ των οποίων θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Me τον νικητή που θα προκύψει από το ζευγάρι της Μπότεβ Πλόβντιβ με την Μάριμπορ θα αναμετρηθεί ο Παναθηναϊκός στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, στον δρόμο για την πρόκριση στην League Phase της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πρόκειται για μια καλή, σε γενικές γραμμές, κλήρωση για το «τριφύλλι» από πλευράς δυναμικότητας αντιπάλου, καθώς αμφότερες είναι ομάδες που μπορεί και… πρέπει να αποκλείσει!

Η πρώτη αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου στην Αθήνα, με τη ρεβάνς να διεξάγεται μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου, εκτός έδρας.

Ας δούμε, όμως, τα προφίλ των δύο ομάδων που, σίγουρα, δεν φοβίζουν την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο, αρκεί αυτή να παρουσιαστεί σοβαρή και να κάνει το καθήκον της



Μπότεβ Πλόβντιβ


Τι έκανε την περυσινή σεζόν
Με έναν τίτλο «σφράγισε» την παρουσία της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα της φετινής σεζόν η βουλγάρικη ομάδα και δη αυτόν του εγχώριου Κυπέλλου. Το οποίο κατέκτησε νικώντας στον τελικό την πρωταθλήτρια Λουντογκόρετς με 3-2, έχοντας προηγηθεί στο 4’, για να ισοφαριστεί τέσσερα λεπτά μετά και να πάρει στη συνέχεια προβάδισμα δύο τερμάτων, μέχρι την μείωση του σκορ, που έμελλε να είναι το τελικό, στο 71ο λεπτό.

Στο πρωτάθλημα, τερμάτισε στην έβδομη θέση της κανονικής περιόδου, με 12 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και 10 ήττες και απολογισμό τερμάτων 47-33. Ενώ στην διαδικασία του επιπλέον γύρου κατετάγη τρίτη ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες, καταγράφοντας μόλις μια ισοπαλία και πέντε ήττες, αλλά… σώθηκε μέσω Κυπέλλου.

Ο προπονητής
«Φρέσκος» στον πάγκο της Μπότεβ Πλόβντιβ είναι ο Ντούσαν Κερκέζ, καθώς ανέλαβε τα ηνία της το περασμένο καλοκαίρι και συνδύασε την πρώτη του σεζόν με έναν τίτλο! Ο 48χροονος Βόσνιος τεχνικός αρέσκεται να παρατάσσει την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1, ενώ τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν η Τσουκαρίτσκι.

Το αστέρι
Η φανέλα με το νούμερο 9 έχει για κάτοχο τον Μάρκο Σέκουλιτς, ο οποίος είναι ο βασικός σέντερ φορ της Μπότεβ Πλόβντιβ από το καλοκαίρι του 2022, όταν και αποκτήθηκε έναντι 250.000 ευρώ. Πέρυσι, ο Κροάτης επιθετικός ολοκλήρωσε την σεζόν με 36 εμφανίσεις, 11 τέρματα και μια ασίστ σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις, παίζοντας συνολικά 1814’.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες
Μια φορά έχει αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα στο παρελθόν η Μπότεβ και αυτή ήταν την σεζόν 1993-94, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του τότε Κυπέλλου UEFA.

Το πρώτο ματς στην Βουλγαρία έληξε με 2-3, χάρη σε τέρματα των Αμανατίδη, Τσιαντάκη και Μπατίστα, ενώ στη ρεβάνς οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με το εντυπωσιακό 5-1, με δύο γκολ του Κρίστενσεν και από ένα των Τσιαντάκη, Μητσιμπόνα και Μπατίστα, για να πάρουν την πρόκριση στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Μάριμπορ


Τι έκανε την περυσινή σεζόν
«Φτωχή» από πλευράς συγκομιδής τίτλων, καθώς εν τέλει δεν κατέκτησε κανέναν, άρα και αποτυχημένη, ήταν η χρονιά που μας πέρασε για τη Μάριμπορ. Σε επίπεδο πρωταθλήματος, τερμάτισε μεν στην δεύτερη θέση, αλλά στο -12 από την κορυφή, με απολογισμό 19 νίκες, 10 ισοπαλίες και επτά ήττες, καθώς και τέρματα 67 υπέρ και 35 κατά.

Σε ό, τι αφορά στο Κύπελλο, τώρα, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα, αφού υπήρξε αποκλεισμός από τον γύρο της φάσης των 16 διοργάνωσης. Μετά την απρόσμενη, εντός έδρας μάλιστα, ήττα με 2-1, δεχόμενη δύο γκολ στο 79ο και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων της εν λόγω αναμέτρησης!

Ο προπονητής
Παρότι μόλις στα 52 του, ο Άντε Σιμούντζα διαθέτει πλούσια εμπειρία από πάγκους, έχοντας θητεύσει στο παρελθόν σε αυτούς των Μούρα, Γκράτσερ, Αλουμίνι, και Λουντογκόρετς. Ο Σλοβένος κόουτς ανέλαβε την ομάδα της πατρίδας του τον Οκτώβριο του 2023, στην δεύτερη παρουσία του στη Μάριμπορ. Το σχήμα που χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον είναι το 4-2-3-1.

Το αστέρι
Όταν στο ρόστερ υπάρχει το όνομα του Γιόζιπ Ίλιτσιτς, κάνουν όλοι στην… άκρη! Ακόμα και στα 36 του, ο Σλοβένος βιρτουόζος είναι ικανός να κάνει την διαφορά για την ομάδα του, όπως απέδειξε πέρυσι μέσω των στατιστικών του. Καταγράφοντας 36 εμφανίσεις, με εννιά γκολ και 12 ασίστ, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη και χρόνο συμμετοχής 1961’.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες
Δύο φορές έχει βρεθεί στον δρόμο ελληνικών ομάδων η Μάριμπορ. Αρχικά, την περίοδο 1995-96, όπου και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, για να αποκλειστεί από τους Πειραιώτες με δύο ήττες.

Μια στο «Καραϊσκάκης» με 2-0 και γκολ από τους Γιουσκόβιακ και Σκαρτάδο, με πέναλτι. Και μια στη Σλοβενία με 1-3, με τους Ίβιτς, Σκαρτάδο ξανά με πέναλτι και Χαντζίδη να χρίζονται σκόρερ.

Την δεύτερη φορά έπαιξε με τον Παναθηναϊκό, την σεζόν 2012-13, στη φάση των ομίλων του Europa League, από τους 48 στους 32 για την ακρίβεια και για το 9ο γκρουπ της διοργάνωσης.

Με την Μάριμπορ να επικρατεί με το ευρύ 3-0 εντός έδρας και τους «πράσινους» να παίρνουν την άτυπη ρεβάνς, μέσω της νίκης τους με 1-0 στο ΟΑΚΑ, χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Βιτόλο, ο οποίος μάλιστα είχε αστοχήσει νωρίτερα σε άλλη εκτέλεση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x